fredag 31 januari 2014

Heta räkor med spagetti

Gårdagens.......mat på en kvart!!
 
Men först vill jag önska Er en skön fredag.
 
Ska Du laga något snabbt men som ändå känns både lyxigt och gott.
Gör detta! Supergott.
 
Heta räkor med spagetti.
Fräs en hackad lök i smör, ta en stor!
Skivade skogschampinjoner
och paprika i bitar får följa med ner i pannan.
Pressa i en till två vitlöksklyftor.
En till två tsk sambal oelek, Du bestämmer, smaka av.
Slå på en burk krossade tomater och
en nypa strösocker för att runda av smakerna.
En hönsbuljongtärning.
Puttra en stund.
Två dl grädde, smaka av med salt och peppar.
Lägg i dom skalade räkorna precis innan servering.
 
Godast är att servera med spagetti, Barilla nr 5!!
 
Gårdagens middag serverad vid brasan med ett glas rött.
Lite parmesanost som tilltugg.
Vrid ett par tag med pepparkvarnen.
NJUT!!
(Det blev tre avsnitt av House of Cards, otroligt spännande.)
 
KRAM C

torsdag 30 januari 2014

Fuck Cancer

Hej!
Jag har idag bakat den finaste och den godaste sockerkaka jag någonsin gjort.
Ja, jag vet egentligen inte om det är en sockerkaka???
Den innehåller 1 dl konjak.
Carro, dottern, frågade efter sex skivor om det fanns risk för onykterhet!?
Ni har redan fått receptet på bloggen.

Här har du receptet igen.
Karins konjakskaka.
 Är inte min kaka vacker?
Hela huset luktade vanilj och konjak.

Vi försöker hålla modet uppe.
Det har varit fruktansvärt jobbiga dagar för Carro och oss alla.
Tyvärr räcker mina ord inte till, situationen går inte att beskriva,
så jobbigt och svårt är det just nu.
Carro har ingen ork, ingen gnista, hon har ont, svårt att sova.
Det finns inget i kroppen som stämmer just nu.
Vi hoppas på att en bra period ska börja snart.

Vi bakar, lagar mat, små promenader, Tv, små utflykter och lite sömn.
KRAM C


onsdag 29 januari 2014

House of Cards

Åh, jag har börjat se en serie.
House of Cards, en politisk dramaserie från 2013, den är så himla bra!
Känns nytt, inpelad på ett lite annorlunda sett.
Jättebra skådisar.
Jag rekommenderar den varmt, jag ser den på Netflix.
Carro och jag sitter där vid brasan med var sitt glas nygjord råsaftsjuice.
Utanför fönstret blåser det och ser kallt ut.
 

 
Före det har vi avverkat en omgång omläggning av Piccline och blodprovstagning på Läkarhuset i Tranås, sedan iväg med blodproverna till Tranås Vårdcentral därefter går proverna vidare till
Jönköping och sist går svaret till Universitetsjukhuset i Lund.
Allt måste gå fort, blodet ska analyseras inom 6 timmar.
Tänk att vi, med hjälp av proffsig personal får detta att fungera från småstaden.
I måndags la dom om Nefrostomin (slangen till njuren).
Dagarna går i ett kör!!
 
 
Jag blev så himla glad igår, mötte en tjej som sa att hon läste min blogg
och blivit inspirerad av, bl.a min råsaftcentrifug, hon hade önskat sig en och fått den,
nu skulle hon göra juicer.
Tänk blivit inspirerad av mej.............så kul!
 
Ett tips, drick inte fruktjuicer varje dag det kan bli lite för mycket fruktsocker.
Tar Du i ingefära ta INTE för mycket, den tar gärna över, smakmässigt men är god och jättenyttigt!!
I mina citrusjuicer tar jag ofta i en stor ekologisk morot, den ger sötma.
3 morötter
3 apelsiner
3 äpplen
en bit ingefära
GOTT!
Gröna juicer är nyttigast.
Ta en bunt spenat
gröna ärtor
lime eller citron
1/2 dl kallt vatten
Ta i vattnet sist.
 
Tänk på att Du kan använda kokosgrädde -mjölk, naturell yoghurt, solhavre, äppeljuice,
linfrön, avokado, nyponpulver, lakritspulver.
Ja, ta vad 17 Du vill.
Jag lägger INTE isbitar i min maskin, det tar jag i juicen om jag vill ha!
 
Kram på Er från C


tisdag 28 januari 2014

Min Tiramisu

Italienarnas favoritdessert gjorde jag i helgen,
Här kommer lite bilder och receptet.
Vädigt enkelt att göra.
Jag tycker Tiramison ska stå till sig ett tag i kylen så smakerna kommer fram.
 

 
Tiramisu
(pigga upp mig, betyder det på italienska).
 
1 dl vispgrädde
1/2 msk strösocker
2 äggulor
1/3 dl  strösocker
250 gr marcarpone
4 msk starkt kaffe
2 msk amarettolikör
100 gr savoiardikex
1/2 msk kakao
 
Vispa grädde med en halv msk socker.
Vispa äggulorna med resten av sockret i en annan bunke.
Tillsätt mascarpone och grädde, rör om till en fluffig smet.
Blanda kaffe och likör, doppa kexen, dock ej för länge!
Bred krämen över kexen, varva sedan, kex och kräm.
Låt stå i kylen minst två timmar tycker jag.
Sikta över kakao.
 
LYCKA TILL!
KRAM C
 
 


måndag 27 januari 2014

Mija Kinning

Hej!
Mija Kinning är en av mina favoriter i inredningsmaffian.
Hon gör bra inredning och framför allt vettig inredning.
Ni minns henne väl från Bygglov på 4:an!



Kolla in hennes nya kanal på youtube:
HÄR
Mija har startat en egen kanal på youtube som ska innehålla lite trix och fix.
Varje vecka händer det nya saker allt från förädling av loppisfynd,
utflykter, auktioner, eller inspiration i Mijas ateljé.

Här har Du Mijas blogg:
http://blogg.detknackar.se/

KRAM C
 

Krognytt i Stockholm

Hej!
Jamie Oliver öppnar krog i Stockholm vid Stureplan.
Det är kändiskockens italienska koncept.
Jamie´s Italian tar plats på hotell Scandic Anglais.
Den italienska krogen finns nu i tio länder.
 
 Glaskow krogen
 

London krogen.
 
I höst öppnar krogen.
Spännnande!
KRAM C
 
 
 


söndag 26 januari 2014

Munskänkarna i Tranås

Hejsan!
Fredagkvällen ägnade vi åt Munskänskarna, det var årsmöte.
Maken och jag har varit medlemmar i 23 år.
Kvällen föredragshållare kom från Vinupplevelser Sverige AB.
En jättebra föreläsare, en kunnig kille från Skåne.
Vinerna vi provade var helt otroligt goda.
Två favoriter fick jag.
1. Montaribaldi Barbaresco DOCG Sori Montaribaldi 2009
Alkoholhalt 14.5%
100% Nebbiolodruva
279:- kronor per flaska och värt varenda spänn!
Skickar Du (fraktfritt) efter en kartong blir priset 249:-st.
2. Latuim Campo Leon Amarone della Valpolicella 2009.
Alkoholhalt 16,5%
319:- kronor och värt varenda spänn.
Det finns många Amarone på marknaden som inte är värda sitt pris. 
Detta vin fick guldmedalj i tidskriften Decanter och fick 95 poäng av Robert Parker.
Vinet kallas ett kap för Amaroneälskare.
Jag drack min första flaska Amarone på en krog vid Gardasjöns strand i slutat av 80-talet.

Jag fick en otrolig vinupplevelse, glömmer det aldrig.

Henrik Ungerth har recensera Amaronevinet.
Läs gärna recensionen den finns på Vinupplevelses hemsida.

 Vår föredragshållare, Jonas från Vinupplevelser

Kolla in, dom har en fin hemsida.
Dessutom ordnar dom otroligt fina vinresor.
Kunderna som rest en gång återkommer gärna, det säger väl allt!
En sådan resa står redan på önskelistan, kanske till Piemonte!!
Har Du intresse för vin, vinkunskap, mat, historia och geografi då är Munskänkarna kanske
 något för dej.
En härlig kväll var det.

Och tryggt kändes det att veta att Carro och Andreas satt hemma vid brasan
och myste med god mat och film.
KRAM C


lördag 25 januari 2014

Du gamla du fria.............

Hej!
Har Ni sett Volvos nya reklam?
Zlatan med hustru, barn och Volvo.


Vad tycks?
Kram C

LCHF-blogg

Måste bara.........
tipsa Er om en blogg, en Lchf-blogg med jättebra recept.
Åse, en tjej från Helsingborg är det som driver matbloggen.
Hon verkar hur toppen som helst och duktig.
Kolla in och se vad Du tycker.
Här
Bloggen heter 56 kilo.
Hon är kokboksförfattare, matskribent och proffbloggare.
Gillar Du LCHF har Du all chans att lyckas med matlagningen.
Det finns recept för alla!!


Här kommer ett populärt recept från hennes blogg.

Kesoplättar
1 portion (2-4 plättar)
1 ägg

100 gram keso (1/2 liten burk)
0,75  msk fiberhusk
En nypa salt.

Mixa allt med stavmixer och klicka ut  4 stycken i panna med kokosfett utan smak. Stek på ganska svag värme (50%) en relativt lång stund tills botten är fint gyllengul och plättarna stabila nog att vända.

Lycka till!
KRAM C

fredag 24 januari 2014

Trånaden är över

Hej på Er!
Nu är vi hemma igen!
Det blev en del inköp i Skåne, saker jag trånat efter länge.
Nu blev dom inköpta!
Det finns fyra Apple Store i Sverige och ett av dem ligger på Väla i Helsingborg.
Supermodernt och ganska amerikanskt!
50 personer jobbar i denna store!?
Här gjorde jag mina planerade inköp.
 Glad och nöjd bloggerska!

Helnöjd ägare är jag!
Bara förpackningarna är en fröjd att öppna.
Nu ska jag starta min Ipad, så himla kul!
Packa upp nya väska och plånboken.
KRAM C

torsdag 23 januari 2014

Hemma

Hej!
Nu är vi hemma igen.
Carro är med hem till småstaden ett tag.

 Frukost med gröt och ägg.
Carro är superhungrig hela tiden, tack och lov!
 
 En vacker Gunnar Nylund fågel hittade jag i Skåne.
Jag har aldrig tidigare sett den i brunt.
I affären har jag en vackert blå till salu.
Tillverkad på Rörstrands porslinsfabrik.
 
Förmiddagsfika med nya underlägg och ny STOR tekopp från Spode.
Maken överraskade oss med minisemla, MUMS!
 
KRAM C


Lauritzbesök

Hej, efter Lund gjorde vi ett snabbesök på Lauritz i Helsingborg.
Inte jätteexalterande var det!?

 Carro och jag på Lauritz.
Speglar och soffgrupp var inget vi kunde tänka oss!!
 
 En scarves från Nina Ricci däremot hade gått bra!
 
 Väldigt fint skick på denna servis, för den som gillar äldre porslin.
 
 Thonetstil men inte äkta!
Originalet är från 1800-talet, idag anses Thonestolar som riktiga klassiker.
 
Kattmålning, jag tror utropet var runt 13.000:-.
Målningen var riktigt läcker........live!
Är Du intresserad får Du kolla in på Lauritz hemsida.
 
KRAM C
 
 


tisdag 21 januari 2014

Onkologen i Lund

Hej!

1 år och 3 månader har gått.
15 månader har gått
 sedan Charolina fick sitt första cancerbesked.
4 operationer,
4 cellgiftsbehandlingar,
3 antikroppsbehandlingar,
otaliga undersökningar, röntgen, läkarbesök, omläggningar, samtal, sjukhusvistelser.
Detta har Carro genomgått under denna tid. 
Medicinlistan blir bara längre och längre.
"Vakennätterna" är många flera än "sovnätterna".

Nu har vi kommit hem till Helsingborg efter två dagars behandling i  Lund.
Charolina är helt slut.
Personalen på onkologen är ett stort stöd, trots dom stora neddragningar som skett
 på onkologen i Lund.
Skåneregion kritiseras för sin cancervård, går som en följetong på TV och radio här nere.
Vi märker en ganska stor skillnad mellan onkologen och kirurgen, där vi var tidigare,
Stressen är mer uttalad på onkologen.
 Snälla politiker tillsätt en kontaktsjuksköterska på onkologen i Lund,
Det behövs!



Rejäla sköljningar mellan cellgifterna.
Två dagar i Lund.
Andreas, Christian och jag har sedan länge fattat ett beslut att Carro INTE ska behöva vara ensam.
Utan att någon alltid ska finnas vid hennes sida.


Utsikt från frukostrummet på patienthotellet.


På vägen hem från Lund besökte vi Carros jobb.
Hit längtar Carro!
Tack alla härliga och omtänksamma arbetskamrater.
Jag vet att flera av Er kollar in på bloggen ibland!



Carros jobb har helt nybyggda lokaler.
Snyggt!

Jag har glömt berätta en fin historia för Er.
När Charolina började sina behandlingar fick vi ett meddelande från
Helsingborgs Kommun, via kuratorn på Helsingborgs Sjukhus att Andreas och vi föräldrar,
 fick bo på patienthotellet i Lund under Carros behandlingar och att räkning för
vistelsen betalades av Helsingborgs Kommun.

Vackert tycker jag, TACK Helsingborgs Kommun. 
Nu ska vi sova, natti alla bloggläsare.
KRAM C

måndag 20 januari 2014

Det ska vara en ananas i år

Nu gäller det att ha en ananas!!
Och dom är ju väldigt vackra.
Är ugglan ute nu??
 







 
Bilder från Lauritz, My Habitation m.fl.
 
Om färsk ananas:
Den söta och goda ananasen innehåller en mängd nyttiga kostfibrer och vitaminer som skyddar mot virus och infektioner. Framförallt är ananasen rik på C-vitamin som bygger upp bindväven och hjälper kroppen att ta upp järn ur födan. C-vitaminet är en antioxidant som skyddar mot de fria radikaler som har en skadlig inverkan på våra levande celler.
Förutom vitaminer är ananasen rik på enzymet bromelain som är mycket kraftfullt när det gäller att bryta ner proteiner, vilket i sin tur underlättar matsmältningen. Bromelainet är också bra för blodomloppet och sänker blodtrycket.
I ananasen finns även en av de essentiella aminosyror vår kropp behöver med namnet tryptofan som behövs för framställandet hormonet serotonin. Serotonin är en signalsubstans som hjälper oss att balansera våra känslor och styr glädje, irritation, ilska, välmående, livslust och kan hjälpa vid depression.
Ananasen har sitt ursprung i Brasilien och Bolivia. Namnet kommer från Indien, där A betyder frukt och Nana overträffad. Sammanfattningsvis är ananasen en oöverträffad kombination av vitaminer, kostfibrer och en god smak.
 
Råsaftcentrifugen går för jämnan här, kanske blir det lite ananas i!
KRAM C

söndag 19 januari 2014

Lotta Lundgren

Hej sköna söndag!
Nu återkommer jag till en bok jag har skrivit om tidigare.
Köp den, läs den, perfekt-ge-bort-present, skratt med den!!
Boken är så otroligt bra.
Jag har lärt mej massor och jag har lagat mat sedan tonåren.
Det är aldrig försent att lära.
 
 
Innehåll:

Kan alla människor lära sig laga mat? Finns det andra vägar att gå än dem som vanliga kokböcker erbjuder? Och kan man till och med ha roligt under tiden?

Tio lektioner i matlagning handlar om matlagning i fri stil, ätandets glädje, kärlek i gasform, före detta pojkvänner, otacksamma ungar, smaksinnets fysionomi, vikten av jämställdhet, problemet med kost, maten som religion, författandets plågor, kreativitetens källor, kökets utrustning, mat och sex, konsekvensen av kroppsfett, kött som konflikthärd, pengar och döden, men kanske allra mest om hur man gör när man lagar mat. Innehåller ca 30 recept.
 
 
Här en övninguppgift, finns många sådana i boken!
Stekt entrecote.
1 tjock skiva entrecote, minst 200 gr
husållspapper
salt och nymald svartpeppar.
olja
Att steka på en bättre bit kött är ett av dessa eländiga matlagningsmoment som inte erbjuder så stora möjligheter att fuska sig ur situationen eller korrigera misstag i efterhand. Här efterfrågas istället ett visst mått av perfektion, detta glädjedödande förvärv som normalt inte har i kök att göra. Det är naturligtvis roligt att kunna göra en fin köttbit rättvisa. Men glöm aldrig att det är matlagning vi håller på med, inte fredsförhandlingar i Mellanöstern. Går det åt skogen är det bara att hälla sås över alltsammans, äta upp och gå vidare i sitt liv. Det kommer nya chanser att laga mat hela tiden.
Rått kött består till ungefär 75 procent av vatten. Vid upphettning hårdnar köttfibrerna och släpper vätska. Köttkockens ambition är att ge köttet en smakrik stekyta och ett saftigt inre. Somliga av oss har fått lära oss att det här med att bryna kött är något man gör för att stekningen "stänger köttets porer och på så sätt låser inne köttsafterna". Den här teorin formulerades ursprungligen av den tyske kemisten Justus von Liebig en vacker afton år 1850 och är ingenting att bry sig om. Justus kunde inte ett skit om mat, han chansade bara och råkade få till en slagkraftig formulering som levt vidare sedan dess. Kött saknar porer och syftet med att steka saker är enkom att det bildas en massa goda smakämnen då. Vätskeläckaget pågår dessutom så länge köttet utsätts för värme.
 
Ha, ha...... detta var inledningen till receptet, resten får Du läsa vidare i boken sidan 103 stycket handlar om kött.
Jag hoppas Du förstår vilken humor det är i boken?!
Och vilken kunskap.
Tack Lotta Lundgren.
 
SÖNDAGSKRAM C

lördag 18 januari 2014

Spännande auktion

Hej lördag!
Här är det snöigt och fint.
Lite snålblåst oxå!
En kul grej är detta:

NK auktionerar ut julens dekor på Bukowskis Market.

Nu finns en unik chans att bjuda hem sagolika kreationer från NK:s julskyltning. I en auktion anordnad av Bukowskis Market finns utvalda installationer till försäljning, såsom en rosa, paljettbeströdd drake och en mekanisk julkalender. Intäkterna från auktionen skänks oavkortat till Childhood Foundation.
Auktionen är öppen fram till den 2 februari.
För att bjuda besök www.bukowskismarket.com.
 
Världsberömda JoAnn Tan studio har låtit fantasi flöda.
Unika och dekorativa alster.
 





 
Originell present eller häftig inredninsgrej, välj själv.
Hoppas det kommer in många pengar!!
KRAM C


fredag 17 januari 2014

Spode porslin

Hejsan!
Nu ska det handla om en favorit!!
SPODEporslin.
Spode är Englands äldsta porslinstillverkare som fortfarande befinner sig i sitt ursprungliga industriområde i Staffordshire Potteries. Spode porslin erbjuder ett brett sortiment och urval av mönster som är säker på att passa varje hem stil. Här finns allt möjlig porslin som vackra tekoppar,
fat, tallrikar och porslinsserier som Blue Italian m.m.


 



 Dom här tallriksunderläggen ska bli nästa inköp, pris ca 380:-.

Jag ska köpta en stor härlig tekopp.
Min gamla kop från mason´s håller på att bli utsliten.
Gamla klassiker tröttnar man aldrig på!
Bilder från nätet.

Jag ska besöka My Habitation och handla lite.
Kolla in HÄR

KRam C