Matjesilltårta
Denna underbara tårta måste ni bara göra, den är sååååå god! :)
Perfekt till midsommar!
Perfekt till midsommar!
Matjesilltårta - Den perfekta maten på midsommar! |
Matjetårta 8-10 personer
250 g kavring
75 g margarin
Fyllning:
3 st gelatinblad
1 burk matjesill , á 200 g
1 rödlök
2 dl creme fraiche
250 g kesella
1,5 krm vitpeppar eller svartpeppar
1,5 msk sillspad
1 krukor gräslök
1. Bryt kavringen i bitar och mixa den till smulor i matberedaren. Smält smöret och blanda ner det.
2. Klä en form, ca 24 cm i diameter med avtagbar kant, med plastfolie.
Häll i brödsmulorna och platta ut till en botten. Ställ in formen i kylskåpet.
3. Blötlägg gelatinbladen. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen.
Skala och finhacka löken. Skär gärslöken fint.
Skala och finhacka löken. Skär gärslöken fint.
4. Blanda sill, lök, gräslök (spara lite till garnering) med crème fraiche och kesella. Smaksätt med vitpeppar och sillspad.
5. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning. Häll en sked av sillsmeten i kastrullen och blanda med gelatinet. Rör sedan ner blandningen i sillsmeten.
6. Bred ut smeten i formen. Ställ matjestårtan i kylen i 3–4 timmar tills den har stelnat eller över natten.
7. Lossa tårtan från formen med hjälp av plastfolien och flytta över till ett serveringsfat. Skär gräslöken fint och strö den över ytan.
Klart!
Serveras med öl och nubbe! |
Kommentarer