Biff Rydberg, en favorit. Recept. Vintips.
Hej!
En riktig favorit är Biff Rydberg.
Det är mat som man blir riktigt andäktig inför.
Hela tricket med rätten är att den fina oxfilén bara får stekas 1 minut
på varje sida.
Och att det MÅSTE vara fast potatis som man råsteker till Biff Rydberg.
Ett viktigt råd till:
Den gula löken ska stekas i minst 10 minuter och vara saltad, det
är då den karamelliseras och får fin färg, inte på för hög värme.
En riktig favorit Biff Rydberg.
Först gör Du såsen, den är ett måste.
1 1/2 dl creme fraiche vispas fluffigt
3 msk grov senap skånsk
3 msk färskriven pepparrot, går oxå bra med tubpepparrot,
men snåla inte med pepparroten.
Blandas, ställ i kylskåpet.
Nu börjar stekjobbet.
Potatis fast i bitar
Gul lök hackad inte för smått
Fin oxfilé i kuber inte för små bitar
Persilja, smör, rapsolja, salt och peppar.
Servera minst en rå äggula till varje portion.
Så HÄR gör DU.
Stek potatis på medelvärme i smör och rapsolja,
den ska vara gyllenbrun och frasig.
När potatisen ska serveras lägg i rejält med färsk persilja.
Stek löken i smör och olja + salt i cirka 10 minuter.
Den ska bli mjuk och gyllenbrun.
Håll potatis och löken varm i ugnen 100 grader medan Du steker oxfilén.
Skär köttet i kuber stek i smör och olja på ganska rejäl värme,
krydda med salt och peppar och stek bitarna en minut på varje sida.
Vi ska inte förstöra den fina oxfilén!
Den ska vara riktigt rosa.
Servera direkt, kolla in uppläggningen.
På sista bilden var vi 10 personer då fick jag lägga varje ingrediens för sig.
Annars lägger jag upp köttet, löken och potatis i rader på ett stort fat.
Servera och himmelriket är nära!
Jumilla finner vi i det sydöstra hörnet av Spanien, mellan Valencia och Murcia. Här mår monastrell som allra bäst, druvan som också känns igen under sitt franska namn mourvèdre och är en viktig komponent i de sydfranska vinerna samt huvuddruva i Bandol. Här finner vi Bodegas Luzón, en av Jumillas främsta aktörer och som samarbetar med flertalet mindre odlare. Firmans Dominio de Alma lanserades på Systembolaget i slutet av förra året och det är ett vin som väl representerar Jumillas mer kraftfulla karaktär utan att försaka fräschören. Vinet är ekologiskt och har spenderat ett år på franska och amerikanska ekfat innan buteljering.
Lycka till.
Hälsning C
Kommentarer