Idegran investering för framtiden.

HeJ!

Varm fredag, 33 grader!!

Sverige ska spela fotboll, tyst och lugn t ute.

Jag har stängt dörrar, fönster och dragit ned markiserna

har så svalt och skönt här inne.

Tar ett dopp med jämna mellanrum, ljuvligt.

 När jag var på Särö upptäckte jag idegran.

Här kryllade det av idegranshäckar och- buskar.

Det fanns idegransbuskar och -häckar i alla formationer, helt underbart vackert.

Dom var säkert lastgamla!

Jag förstår att idegran är något man investerar i för framtiden och

för flera generationer framåt.

En vacker tanke.....

På Särö var det så!

Undrar varför det finns så lite idegran i våra trakter.

Den borde gå att odla här.

Jag vet att idegran är ett eftertraktat virke för finare snickeri. 

Det är hårt och starkt och kan poleras till en vacker yta. 

I svartpolerat skick har virket kallats ebenholts. 

Idegranen är en mytomspunnen barrväxt som funnits vilt växande i Sverige under en väldigt lång tid. Det är en växt vars historia av somliga har spårats tillbaka till istidens slut, där idegranen lyckades breda ut sig efter att isarna försvunnit.

Vetenskapligt namn (Latin): Taxus baccata
Familj: Idegransväxter (Taxaceae
)

Bild från Printerest

Bild från Printerest 

Bild från Printerest.

Odla idegran

Att köpa idegran för att odla upp som häck eller som ett vackert buskage är verkligen en investering för framtiden. Den erbjuder en växtlig trygghet då den trivs på många sätt och vis och samtidigt kan stå emot det mesta som naturen och vi människor utsätter den för.

Det är med andra ord väldigt tacksamt att plantera och odla denna växt, för inte enbart blir den tät och vacker och möjlig att forma som man vill, det är också ett sätt att för dig föra en lång tradition vidare med ett historiskt betydelsefullt träd.

Skötsel av idegran

  • Jord
    Idegranen trivs som allra bäst när den får stå i jord som är mullrik, full av näring och som samtidigt är väldränerad. De allra flesta sorter av idegran trivs dessutom i jord som har ett högt kalkinnehåll och växer väldigt gärna i kustnära områden.
     
  • Ljus
    Beträffande ljus så är idegranen en lätt växt att tillmötesgå. Den trivs såväl i djup skugga som i direkt sol vilket gör den till en av de mest skuggtåliga växterna. Värt att notera dock är att sol är en förutsättning för att idegranen ska växa, så hamnar den i väldigt skuggiga områden får man samtidigt räkna med att tillväxten i princip avtar.
     
  • Vatten
    Det är viktigt att idegranen får stå i jord som är jämnt fuktig och det är speciellt viktigt att vattna vid nyplanteringar så att den inte torkar ut.
     
  • Gödsel
    Gödsel är också en uppskattad ingrediens för idegranens tillväxt, så se därför till att gödsla med fullgödsel under våren, vid midsommar och i slutet av juli.
     
Bild jag tog på Gunnebo slott.

Foto jag tog på Gunnebo Slott.
Här fanns mycket idegran planterad.

Idegran – idealisk häckväxt och lätt att ta hand om

Denna otroligt uppskattade skönhet är en växt som är få förunnat – mycket på grund av att idegranen trivs allra bäst i södra delarna av landet. Där växer den till viss del vilt, men är mest populär som planterad, eftersom den är otroligt tacksam att använda som häck eller solitär skapelse, då den tål tuff och hård beskärning, vilket gör det möjligt att klippa till den enligt olika mönster och former. Idegranen ger då nya skott och växer sig än tjockare och fylligare.

Denna historiska växt har funnits i Sverige under väldigt lång tid, och man kan idag se bevis på det genom de vilt växande varianterna, som kan bli upp mot 15 meter höga. Buskvarianten blir normalt någonstans mellan 2-3 meter, men just dessa vilt växande idegranar som finns i mindre populationer i södra Sverige kan spåras tillbaka till bronsåldern.

Idegranen är också en av många snickare en uppskattad växt, eftersom att virket är otroligt starkt och tåligt. Historiskt så har man hittat mängder av verktyg och vapen som är gjorda i just virke från idegranen.

Vacker och anonym 

Idegranar kan bli extremt gamla, och växer samtidigt långsamt, vilket betyder att när man väl har lyckats etablera en häck med idegranar kommer man också att kunna njuta av vad växten har att ge under många år framöver.

Idegranen är, precis som andra granar, en barrväxt, och håller sig grön året om och barren är mjuka och mörkt gröna. Den har ett ganska anonymt utseende, men tack vare sin förmåga att tåla klippning och beskärning för att man kan skapa mängder av olika mönster, former och kanter på olika håll i trädgården. Växten används bland annat i stora trädgårdslabyrinter.

Idegranen växer på samma sätt som enar gör, vilket betyder att de växer rakt upp, som små träd, eller krypande i marknivå. Växtsättet påminner alltså mycket om hur enar beter sig och idegranar kan med fördel också användas på samma sätt som enar, där även olika sorter har olika sätt att bete sig på.

De gröna barren är under sommaren och hösten härligt mörkt gröna, och under vintern kan de till och med mörkna ytterligare. Under våren så kommer de nya skotten med ljusgröna barr, som mognar under sommaren då också blomningen äger rum med små och diskreta blommor. Under september och oktober mognar bären, men det finns de varianter av idegran som inte får några bär alls.

Idegranen sägs av somliga också vara det som det omskrivna trädet Yggdrasil egentligen var, eftersom att trädet beskrivs som evigt grönskade och populärt att äta av rådjur – vilket stämmer överens med de egenskaper som idegranen visar upp idag. Idegranen är sannerligen en växt med lång historia, som dessutom har väldigt trevliga egenskaper som vi kan njuta av i trädgården.

Idegranen är en barrväxt som lämpar sig väldigt bra som häck. Det är en växt som tål hård och omfattande beskärning, samtidigt som den trivs i de flesta av förhållanden och jordar, där luftföroreningar och vägsalt inte kommer att påverka den nämnvärt.

Tänk på att idegran är giftig

Det enda som ska sägas om denna växt är att hela växten, från rötter och barr till frö och grenar är riktigt giftig. Det enda som inte är giftigt är det fruktiga köttet omkring fröna, men det är viktigt att tänka på för alla som har barn och husdjur, att vara försiktiga och uppmärksamma på framför allt de bär som kan verka lockande att smaka på.

Fakta idegran

  • Hela växten är giftig, förutom det saftiga köttet i bären
  • Väldigt populär, men inte speciellt vanlig som vilt växande
  • Perfekt att använda som häck eller insynsskydd
  • Är Gotlands landskapsträd och trivs bäst i södra Sverige
  • Fridlyst i stora delar av landet
  • Kan växa både som buske och träd
  • Hårt och starkt träd, bland annat använt som träslag i pilbågar historiskt sett
  • Uppskattat virke inom finsnickeri och kallas svartpolerad för ebenholts, efter tyskans ord för idegran
  • Kan bli upp till 3 000 år gammal
Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg