Kyndelsmässofest i Vadstena.

 Hej!

Vadstena är vackert även en blåsig, solig och kall februaridag.

Hit drog vi, några väninnor och jag för att lyssna på en guidad tur

I Klosterkyrkan, det var Mariatema.

Denna helg firas Kyndelsmässofest i Vadstena.

Vår guide var helt fantastisk hon berättade väldigt målande om Mariastatyerna

i kyrkan, om reformationen och dess inverkan på kyrkans utsmyckningar.

Den äldsta Mariastatyn i Klosterkyrkan är från 1300-talet och är gjord i Italien.

Reformationen genomfördes under Gustav Vasas tid genom de båda riksdagarna i Västerås 1527 och 1544. I Sverige innebar reformationen en övergång från den katolska kyrkan till den lutherska. Katolsk kristendom ersattes med den protestantiska, som utformats av Martin Luther i Tyskland och förts till Sverige av bland andra Olaus Petri. Nu var det kungen och inte längre påven i Rom som bestämde över den svenska kyrkan. Det innebar att kyrkans alla gårdar och andra rikedomar överläts i kronans ägo. Nytt var också att prästerna hädanefter skulle predika på svenska och inte på latin som tidigare. Gustav Vasa, som nu var svenska kyrkans överhuvud, kunde därför utnyttja prästernas predikningar till att förmedla information och sprida propaganda till folket. Kyrkan blev därför under Vasatiden en viktig del av det svenska riksbygget.

Vadstena Klosterkyrka är en av landets största kyrkobyggnader från medeltiden och den kallas Blåkyrkan på grund av byggstenarnas blå skimmer i solen. Även de lila, blåa och gråfärgade kyrkoglasen sägs bidra till det blåa ljuset. Den släta kalkstenen hämtades från Borghamn, utsmyckningen är mycket enkel och kyrkan saknar torn. Kyrkan uppfördes som klosterkyrka till det närliggande Birgittinerklostret. Idag tillhör kyrkan Linköpings stift och fungerar som församlingskyrka. Tillsammans med Vadstena slott utgör klosterkyrkan ett berömt turistmål som dominerar hela staden.

En bild från Birgittaskåpet det är från mitten av 1400-talet.

Jag blir andäktig.

Märta Måås-Fjetterströms altarmatta är berömd.
Många besökare kommer för att se mattan.
OBS! I mattan vävdes ett fel det ska stå fötters men man glömde s:et
och fick sätt in det utanför rutan i den färdiga mattan efteråt.
En kuriositet som gör än mer värdefull!


Efter mått och instruktioner som heliga Birgitta mottog från Kristus själv, står den där ännu idag. Efter ungefär 60 års byggnadstid och nästan lika lång tid efter Birgittas död, invigdes Klosterkyrkan den 16 februari 1430. Människor från hela världen har sedan dess vallfärdat hit och gjort Klosterkyrkan till ett av Europas viktigaste pilgrimsmål. Strax intill ligger Pilgrimscentrum, drivet av Linköpings stift. Den moderne pilgrimen har i Vadstena och Klosterkyrkan det symboliska målet för alla människors färd genom livet. I mars välkomnas man dessutom av tusentals klosterliljor i munkarnas gamla fruktträdgård.

Fantastiska guiden Viveca Sörensen ledde turen 
i Klosterkyrkan.

Vackra väggkandilabrar finns i hela kyrkan.

Tände ljus för Charolina och mor.❤️❤️

Vilket otroligt fint program för Kyndelsmässofesten i Vadstena.


Vår Vadstenadag avslutades i Antikladan.
Alltid värt ett besök.

En fin dag i Vadstena.
En go´fika hann vi oxå med.
Stämningsfullt.
TACK.
Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg