Viktigt om Salt. Inte NaCI đ„¶
Hej!
Nu rensar jag i kryddlÄdan.
Jag tar bort en del saltburkar.
Jag vÀljer att anvÀnda Keltiskt havssalt eller Himalaya havssalt men det gÀller att
lÀsa pÄ etiketten det finns mÄnga skrÀpsorter med bara NaCI i.
I örtsalter Àr det ofta mindre NaCI.
Vi behöver ta bort Àr rent natriumklorid (99% NaCl), slÀng allt vanligt salt med klumpförebyggande medel i för det Àr ohÀlsosamt dÄ det ger bara NaCl och inga övriga salter och mineraler som finns naturligt i havssalt.
Bordssalt innehĂ„ller klumpförebyggande medel: E 535 Natriumferrocyanid, E 536 Kaliumferrocyanid, E 538 Kalciumferrocyanid – alltsĂ„ cyanider, de Ă€r giftiga Ă€mnen!
Salta istÀllet med havssalt för det innehÄller massor av nÀringsrika mineraler som kroppen behöver
ca 60-80 mineraler och Àven lite jod i detta salt.
En annan fördel med att anvÀnda oraffinerat havssalt, utöver den nÀringsmÀssiga anledningen Àr att det smakar mer. Det betyder att du inte behöver anvÀnda lika mycket salt nÀr du lagar mat sÄ saltet varar lÀngre.
MĂ„nga rekommenderar det keltiska saltet.
UngefÀr fyra femtedelar (80 %) av allt salt vi fÄr i oss Àr dolt i de fÀrdiga livsmedlen vi köper hem.
Tips frÄn doktorn:
Minska saltet” basuneras ut med jĂ€mna mellanrum – stĂ€mmer det verkligen? Ja, definitivt vanligt bordssalt (NaCl) som finns mycket i industrimaten. Men hjĂ€rtlĂ€kare varnar för att mĂ„nga tyvĂ€rr har saltbrist idag, och förordar att vi Ă€ter mineralrikt havssalt. Det Ă€r viktigt dĂ€rför att havssalt skyddar mot en massa saker som insulinresistens, hungerkĂ€nslor, typ 2-diabetes och hjĂ€rtsjukdom. Visste du att saltbrist i kroppen ger sötsug? Vi behöver det 70-tal mineraler och spĂ„rĂ€mnen som finns i havssalt. De aktiverar enzymer till matsmĂ€ltning och behövs för nervernas aktivitet och för att tillverka saltsyra i magsĂ€cken. SĂ„ rĂ€tt salt – havssalt –Ă€r nyttigt! .
Ăr det dax att kolla in Ditt saltförrĂ„d?
HĂ€lsning C
Kommentarer