Anns Aroniasylt. Recept.
Hej!
Här kommer ett fint recept på Aroniasylt.
Receptet fick jag av min väninna Ann från Lidköping,
vi blev kompisar på 1970-talet och det skedde genom våra män
som är kusiner.
Ann gör fantastiska burkar med gott innehåll bl.a sylt, olika chutney, marmelad,
olika inläggningar vid deras besök hos oss fick många härliga burkar.
Än finns det Aroniabär att plocka Du vet väl hur nyttiga dom är.
Bären blir sötare i smaken om man fryser dom innan användning.
Aroniabär - ett superbär
I östeuropa anses bären ha förebyggande och helande egenskaper och används därför inom folkmedicin. Aronia är rika på vitamin B, C, E och mineraler. Bären har nyttiga antioxidanter som stärker vårt immunförsvar. Vacker prydnadsväxt med ätliga bär.
Gör sylt, marmelad, juice, snaps, likör, torka eller frys in bären, dom ska inte ätas råa från buske.
TIPS! Ska Du göra en lyxig Aroniasylt tillsätt 1/2 dl konjak det säger Ann.
Supergott att servera till glass.
Gott till rostat bröd.
- Tvätta och rengör aroniabären, ta bort diverse kvistar och så vidare. Skölj av dem.
- Koka upp socker och vatten lägg i bären, mixa eller mosa bären. Lägg i kanelen. Koka i 15 minuter.Ta bort kanelstången.
- Tillsätt vaniljen och citronsyran sjud sylten i några minuter på svag värme tills den tjocknar till en fin konsistens. Ta bort den från värmen.
- Häll Aroniasylten i rena och varma burkar medan sylten fortfarande är varm. Förvaras svalt.
Kommentarer