Oxbringa med pepparrotssås. Recept.

Hej på ER!

När åt/gjorde Ni oxbringa med pepparrotssås senast? 

För mej EVIGHETER sedan.

Denna mat gav barndomsminnen.

Maken och jag åt som om vi inte fått mat på Länge, det

säger väl allt.

En riktig höstmiddag.

Så här gjorde jag.


Supergott med massor av extra pepparot i.

Kokade oxbringan med massor av grönsaker.
Buljong blev så god.
Buljongen används till såsen.

Ingredienser 8−10 portioner

1,4 kg nötkött med ben (högrev eller märgpipa eller oxbringa)
2 liter vatten
1 ½ tsk salt
1 gul lök, i bitar
1 morot, i bitar
2 persiljekvistar
10 vitpepparkorn
1 lagerblad

Pepparrotssås:
8 dl buljong från köttkoket
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
½ −1 dl pepparrot, finriven färsk
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar

Till servering:
finriven färsk pepparrot
kokt potatis
ugnsrostade morötter

Gör så här

Koka upp vatten och salt i en gryta. Lägg ner köttet. Häll eventuellt på mer vatten så att det täcker köttet. Lägg på locket och koka upp. Skumma med hjälp av hålsleven.

Lägg ner lök, morot, persilja och kryddor. Koka upp, sänk värmen och låt kött och grönsaker sjuda under lock tills köttet känns mört, 1 ½−2 timmar.

Låt köttet vila i buljongen 15-20 minuter. Ta sedan upp det, ta bort benet och skär köttet i skivor. Mät upp och sila buljongen. Koka ihop buljongen tills ca 8 dl återstår. 

Sås:
Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med buljongen, lite i taget. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 3−5 minuter. Tillsätt grädden och smaksätt med pepparrot, salt och peppar.

Skär upp köttet i skivor och servera tillsammans med såsen eller skuret i bitar blandat med såsen. Bjud kokt potatis och extra pepparrot till. 

LYCKA TILL.

Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg