Test på ostronsås. Äkta vara.
Hej Äkta Varas ostronsåstest.
Oj OJ jag som köpt Santa Marias ostronsås.
Den fick sämst betyget, en 1:a.
Det får vi ändra på!!!
Jag får gå upp ett par prisklasser.
Ostronsås är dyrt att tillverka.
Läs infon.
En favorit.
Det finns egentligen inga regler för vad som får kallas för ostronsås, utöver att den måste innehålla ostron i någon form. Till skillnad från exempelvis sojasås och fisksås, som har tillverkats i flera tusen år, så är ostronsåsen ett relativt nytt påfund. Den sägs ha uppfunnits slutet av 1800-talet när en man glömde en ostronsoppa på spisen. Det bruna och trögflytande resultatet visade sig vara mycket gott och mannen grundade så småningom det företag som skulle bli en av världens största tillverkare av såsen: Lee Kum Kee.
Kokar ostron
Såsen framställs i regel genom att man först kokar ostron i vatten, varpå ostronen silas bort. I bland upprepas detta moment med tillsats av nya ostron. Själva buljongen reduceras sedan långsamt, vilket ger den en djup sötsalt smak, en brun färg och en tjock konsistens. Exakt tillvägagångssätt är ofta företagshemligheter.
Eftersom ostron är dyrt blandas detta dyrbara extrakt i regel ut med andra ingredienser. Av de nio såser som Äkta vara hittade, i vanliga butiker och hos asiatiska specialister, innehåller samtliga vatten, socker, salt och någon form av stärkelse, ofta modifierad. Några tillverkare har gett smaken en extra skjuts med hjälp av sojasås. I fyra av fem såser har man istället förstärkt smaken med hjälp av smakförstärkare som mononatriumglutamat (E621) eller jästextrakt. De flesta är dessutom färgade med sockerkulör (E150).
Svenska varumärket hamnar sist
Värst är Santa Marias Ostronsås, som innehåller hela sex tillsatser, varav tre smakförstärkare, samt jästextrakt och stärkelsesirap, som vi har klassat som industriella ingredienser. Den blir därför sämst i granskningen. (Tidigare fanns en variant från Blue Dragon, som var ännu sämre, men den har försvunnit från marknaden och är därför inte med här.)
I andra änden hittade vi Megachef Ostronsås, som bara innehåller en tillsats, ett konserveringsmedel. Den får nio poäng. Någon sås helt utan tillsatser har vi inte hittat och ingen sås får därför 10 poäng. Vi noterar också att det inte verkar finnas några ekologiska varianter.
Poängskala
Bäst10987654321Sämst
| Poäng |
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
|













Kommentarer