tisdag 31 maj 2011

VILL, VILL, VILL, VILL

Danska Noma bäst i världen. För andra året i rad kniper restaurangen Noma i Köpenhamn titeln "världens bästa restaurang" i The S. Pellegrino World´s 50 Best Restaurants 2011. Listan sammanställs av en stor, branschkunnig jury och anses vara den mest prestigefyllda. Åh..........dit vill jag!!!! Man måste planera  och boka bord långt innan besöket, det är lååååååång kö!? Läs mer: http://www.noma.dk/  Bilden är från SvD.

Kulla - Gulla och Nystickat

Nu är tröjorna färdigstickade, en till storasyster och en till lillasyster

Mjuka och gosiga!Hittade dessa tre böcker på en loppis igår. Min barndoms böcker.........minns Ni dom? Jag slukade böcker på den tiden. De ska bli födelsedagspresent till en 8-åring, hoppas hon kommer att gilla dom!? Vet barn idag vad en statarunge är??????? KRAM  till Er alla!

måndag 30 maj 2011

Saknaden efter en hund<><>
<>
<><>
Ebba som älskade vintern och hatade sommaren. Ebba blev 13 år, jag saknar promenaderna med Ebba.
 
Ebba vaktade ALLTID matte
   
 

Utsikt över Vättern från Visingsö.

Matte, du vet väl att jag hatar värme!
En av de sista bilderna på Ebba


Ebba älskad av barnbarnen

 
Världens snällaste hund. Saknaden är STOR.Alla bilder här, på Ebba, visar en gammal hund, hon blev 13 år. Promenaderna är ensammare nu, det känns tomt. Hon passade vår familj perfekt, en Welsh Springer Spaniel och hon trivdes med oss!

söndag 29 maj 2011

Virkat

Mina egna smultron som blommar i trädgården.
http://ianyckelpiga.blogspot.com/2009/08/monster-till-smultronstra.html
SMULTRON:
Varv 1: gör en magisk ring med 6 fm ungefär 1 m in på tråden ( 1) ( detta ska sen användas som fyllning)
Varv 2: virka 2 fm i varje fm = 12 fm
Varv 3 - 5 : fm
Varv 6: virka 1fm i 2 fm ( dvs minska) = 6 fm. Gör en sm och klipp av tråden ( 2). Vänta med att fästa tråden.

Stoppa smultronet med den meterlånga tråden ( 1). Det är lite pilligt men med hjälp av virknålen går det.

Sy nu ihop hålet och fäst tråden ( 2).

Virka 10-12 stycken


GRÄSSTRÅ:
Virka 25 lm.
Virka 3 st i varje lm. ( Det blir en spiral)
Fäst tråden och klipp ( ca 1.5 m lång tråd)
Trä på alla smultronen.
Virka 15 lm,
Virka 15 fm
Trä tråden genom smultronen en gång till och fäst trådarna.

Ia Nyckelpiga som jag fått mönstret av hälsar att "Delad glädje är ju dubbel glädje". TACK Ia!

Willow pattern

Ikea, gjord i England, Churcill


Rörstrand, Sverige 1800-talet rak stämpel med små versaler


Gustafsberg, Sverige 1895-1930-tal


Engelsktillverkad utan stämpel slutet 1800-talet
Under andra halvan av 1700-talet introducerades ett mönster som kom att bli en mycket välkänd porslindekor världen över. Det kallades willow pattern och har varit poppis  i både Kina och England.
Det finns olika teorier om dekorens ursprung. Kopierade kineserna den engelska designen eller tvärtom? De lärde tvistar och det gör dekoren ännu intressantare. Mönstret är tårpilar, två eller tre personer i en trädgård, roddbåt i vattnet, fåglar ofta i par, pagod på en ö och en bro. Dom svenska porslinfabikerna tog upp mönstret. Mina IKEA tallrikar köpte jag på 90-talet man fick ta en bärpåse och fylla den och betala ett enhetspris per påse. Är det någon som minns detta? Jag köpte kaffekoppar med assiett, mattallrikar och bärskålar. Porslinet är otroligt stark, jag tror en bärskål gått åt pipan! Dom andra tallrikarna har jag köpt i antikaffärer och på auktioner. Titta på mönster ser Ni någon skillnad? Det finns skillnader!

Mors Dag

Underbara Escada fick jag bl.a i present, den luktar ljuvligt!
Lägg till bildtext

GRATTIS alla mammor på Mors Dag, och extra grattis lilla mor. Idag blir det blommor och tårta, ha en bra söndag. Sol, blåst och regnskurar har vi, men det går ju att elda brasa och tända lite ljus! KRAM

lördag 28 maj 2011

Svårt att bli gammal?????


I dag plockade jag årets första bukett med liljekonvaljer, de doftar så underbart. Dom ser verkligen oskuldsfulla och vackra ut, så skira på något sätt. Jag behöver sitta och titta på dom just i kväll, har besökt min mor idag, hon fick en stroke för 2 månader sedan (som hon klarat ganska bra), en sak kan jag konstatera........det är inte lätt att bli gammal och sjuk. Hon är 85 år och har aldrig behövt någon hjälp och är nu plötsligt utlämnad till vården. Det är INTE bara en positiv upplevelse, det finns tråkiga upplevelser på vägen, jag visste inte hur det var, nu blir jag lite bedrövad.

fredag 27 maj 2011

Matlagningsgänget


Fördrink, champange.....MUMS!Värdinnan fick denna underbara blomma, heter chokladblomma, luktar choklad! Måste köpa en direkt.Italienska korvar...........urgoda!


Italiens bästa vin........AMARONE!
Igår var det "Matlagningsgängets" kväll, tänk att få gå bort och bara få allt serverat, det känns LYXIGT och vi blev så bortskämda,  "kocken" (maken i huset) grillade olika delikata köttbitar och serverade underbara viner. Vi är ett gäng på 8 tjejer som träffas och har kul, sedan starten har vi lagat mat en(!) gång, gjort julkorv en gång, inte är vi något matlagningsgäng precis, vi kanske borde döpa om oss!!?? TACK TJEJER FÖR ATT NI FINNS! KRAM!

torsdag 26 maj 2011

Otroligt snyggt!


 
Brudskåp från Kina, underbart!
 

Annorlunda färgkombination


Bröllopsskåp eller brudskåp från Kina, motsvarar våra brudkistor som förr i tiden gavs bort i present.
Dessa skåp och bilder kommer från Bazaar, dom har affär både i Sävsjö och Stockholm.

onsdag 25 maj 2011

Utflyktsmål

 BLOMSTERKUNGEN skapar magi på Gunillaberg! Gunillaberg (utanför Jönköping)slår upp portarna den 2 juni till 28 augusti dagligen kl 11-18, dit MÅSTE man ta en tur! Har alltid gillat Tage Andersen, glömmer aldrig mötet med hans första butik i Köpenhamn, allt var så kreativt, så begåvat på ett nytt sett. Vem minns inte Norrvikens Trädgårdar i Båstad, som Tage Andersen drev under 4 år. LÄS mera:   http://www.gunillaberg.com/

tisdag 24 maj 2011

Historia ur verkliga livet


I går köpte jag tre böcker, två frivilligt och en ofrivilligt. Det är riskfyllt att vara barnvakt till två barn + en hund som är 6 månader, enligt (varnad innan) matte och husse lever denna hund just nu på glasögon, telefoner och kamerer, (jag såg lite annat ryka med bl.a strumpor o skor)!! När jag vänder mej om för att servera ett glas saft händer det.........två bett i min lånebok, nyhemkommen bok, jag var den första som lånade den! Utgångsläget var dåligt, i går cyklade jag till bibblan, bibblatanten blev ursur jag betalade 197:- hon var lika sur för det! Sen ville hon behålla boken........ NEJ, den ska jag ge till mina vänner o läsa sa jag.
Boken heter Safari med döden av Jan Mårtensson, ingen höjdarbok direkt men jag måste bara läsa om en "kollega", antikhandlaren Johan Christian Homan som har affär i Gamla Stan i Stockholm. Så kära vänner hos mej finns denna bok, det är bara att låna, men passa er för sexmånadershundar, samtidigt tycker jag att jag kom ganska lindrigt undan det kunde ha varit min Ray Ban med riktiga glas i och som kostade "skjortan"!
OBS! Ni ser väl högra hörnet!

måndag 23 maj 2011

Bok


BOK: Jorden de ärvde av Björn af Kleen, född 1980, kulturjournalist (ej adel, trots namnet). För mej var boken en bladvändare, jag läste den i januari 2010, då var boken nyutkommen. Jag tycker boken är ett riktigt journalistiskt fynd! Iakttagande reportage med historisk och politisk faktaredogörelse om fideikommissets utveckling, statliga utredningar, adliga generationstvister. En roande roadmovie genom ett Sverige de flesta inte känner till! GOD LÄSNING! Berätta gärna vad Du tyckte!
Björn a.K kom under våren ut med en ny bok som heter P.S
Onödigt vetande: Björn af Kleen förknippades ett tag med prinsessan  Madeleine.

söndag 22 maj 2011

Varje söndag


VARJE VECKA; VARJE SÖNDAG köper jag Expressen/bilaga, tidningen bläddrar jag snart igenom men bilagan är lite helig, när jag lägger mej på söndagkvällen löser jag alltid, svåra krysset, sen somnar jag som en stock. En söndagsvana sedan MÅNGA år tillbaka.........lägg märke till godisbiten (veckans godis)! Ikväll blir det först Mästarnas Mästare och sedan reprisen på Solsidan (jag såg inte första delen). I morgon är en ny dag. Förhoppningsvis!?

Söndag

Fick jag i present av en kär vännina när hon kom från Italien. TACK o KRAM!

Altanliv


Tänk att bara gå ut i trädgården och plocka sig en bukett, det är livskvalité .

Syrendoft!

Alldeles nybakad jordgubbstårta, skulle inte ta första pris i skönhetstävling men komma 1:a om det gällde smaken, MUMS!!!

HEMMA igen! Nyduschad och "mjukiskläderna" på. Barnvakt sedan i fredags vi har haft.........toppenkul! Vädret var soligt och fint, vi kunde leva altanliv. Halva släkten kom på lördagen vi firade med god lunch och rosa skumpa med jordgubbstårta. Det blev som yngsta sonen ALLTID säger: "det går ingen nöd på oss inte"!