Coq au Vin
Hej!
Jag läste ett recept i lokaltidningen och blev så sugen, det var Coq au Vin (tupp i vin)
det gjorde jag ibland förr i tiden men det var länge sedan. Så nu åkte grytan fram
och den blev jättegod,
men gör som jag alltid säger, gör soppor och grytor dagen innan de ska ätas,
det blir så mycket godare!
Köp en stor färsk kyckling, denna rätt görs inte på tupp längre.
Jag har aldrig lagat tupp? Förekommer det?
RECEPT:
1 kyckling
3 msk vetemjöl
salt o peppar
smör o rapsolja
2 små morötter
1 gul lök
100 gr champinjoner
20 steklökar
2 vitlöksklyftor
100 gr rimmat fläsk
6 kvistar timjan
1 knippa persilja
4 dl rödvin 2 dl vatten
2 msk konc. kycklingfond
Stycka kyckling med ben o skinn kvar. Salta, peppra och bryn i lika delar smör och rapsolja. Pudra över vetemjöl, tillsätt hackad gul lök, de skivade morötterna, krossad vitlök samt slå på vin o vatten så det täcker. Tillsätt timjan, några persiljekvistar och kycklingfond. Låt sjuda i 20 minuter.
Stek det strimlade fläsket, de skalade steklökarna och de skivade champinjonerna, vänd ner blandningen i grytan och låt den sjuda ytterligare 20 minuter. Smaka av, grytan ska vara riktigt MUSTIG, klipp persilja över
Servera sallad och ett gott ljus bröd till eller kokt ris eller potatis.
Lycka till/KRAM C
Kommentarer
Ha en fin dag, kram