Kanelbulle vs. kardemummabulle
Så här veckan efter "Kanelbullens dag" kommer ett recept på kanelbullar eller om man så vill, kardemummabullar, från minsta dottern. I vår familj älskar vi kardemummabullar!!
Ingredienser:
Fyllning:
Dela sönder jästen i en stor bunke, häll över socker och låt det smälta ihop. Smält smöret och blanda i mjölken. Vätskan skall vara fingervarm när den blandas med jästen. Häll i salt och kardemumma. Rör i mjöl lite i taget tills det blir till en deg som släpper i kanterna. Spara lite mjöl till utbaket.
Låt jäsa i 30 min under bakduk. Knåda ihop degen på bakbord. Dela i två delar och kavla ut. Smöra, ströa med kanel alt. kardemumma och socker. Lägg den ena halvan över den andra, skär sedan stavar som man skruvar samtidigt som man snurrar runt till en bulle. Låt jäsa ca 40 min.
Vispa upp ett ägg till pensling och strö över pärlsocker. Grädda i ca 8 minuter på 225 grader. Bullarna skall bli gyllenbruna.
Kardemummabulle med en stark kopp Zoegas! |
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl socker
1 tsk salt
Stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g margarin
Kanel alt. stött kardemumma
Socker
Kanel alt. stött kardemumma
Socker
1 ägg
Pärlsocker
Pärlsocker
Dela sönder jästen i en stor bunke, häll över socker och låt det smälta ihop. Smält smöret och blanda i mjölken. Vätskan skall vara fingervarm när den blandas med jästen. Häll i salt och kardemumma. Rör i mjöl lite i taget tills det blir till en deg som släpper i kanterna. Spara lite mjöl till utbaket.
Låt jäsa i 30 min under bakduk. Knåda ihop degen på bakbord. Dela i två delar och kavla ut. Smöra, ströa med kanel alt. kardemumma och socker. Lägg den ena halvan över den andra, skär sedan stavar som man skruvar samtidigt som man snurrar runt till en bulle. Låt jäsa ca 40 min.
Kavla ut och välj fyllning. Lägg den ena halvan över den andra. Skär i stavar och skruva samtidig som man skruvar. |
Goda snurror!! |
Kommentarer
Tack för inlägget/KRAM M