Nyfiken på! Alexandra von Schwerin?

Hej!
Jag är nyfiken på Alexandra von Schwerin. Varför?
Hon lyfter nämligen fram "dolda kvinnor" i sin nyskrivna bok "Den dolda kvinnomakten - 500 år på Skarhults slott". Den har hon skrivit tillsammans med ett gäng historiker. Boken handlar om slottfruar som hade makten över gods och guld, men som aldrig synts i historieskrivningen.

Denna bok ser jag fram emot att läsa...........jag gillar starka kvinnor!
Jag gillar män som gillar starka kvinnor..........ännu mer!!


Jag såg en intervju med Alexandra på TV och tyckte hon verkade vara ett käckt 43-årigt fruntimmer från Skarhults slott utanför Eslöv i Skåne. 

 Lite om bokens innehåll:
Vad gör en slottsfru? Det är, liksom stora delar av kvinnornas historia, en vit fläck i svensk historieskrivning. Det var ofta hustrun som i praktiken bestämde över hushåll och ekonomi, inte minst i herrskapskretsar. När det visade sig att maken inte var av det rätta virket fick hustrun rycka in och rädda situationen. Denna bok, med skånska Skarhults kvinnor som exempel, handlar om hur kvinnor i det förgångna utövat makt och drivit gårdar, bruk och handelshus. En rad kända historiker och författare gör här deras öden levande igen. Dick Harrison skriver om hur kvinnor var en självklar del av den politiska och ekonomiska makten fram till 1700-talets slut. Peter Ullgren berättar om Danmarks rikaste kvinna, Mette Rosenkrantz, som lät bygga Skarhult. Svante Norrhem kan visa att det var Beata von Köningsmarck och inte Pontus de la Gardie, vilket ägarlängden hävdar, som köpte Skarhult 1663. Carin Bergström guidar oss genom Stina Pipers dramatiska liv. Angela Rundquist skriver om arvtagerskan Martina Törngren och om uppasserskan Maria Kaunitz. Eva Helen Ulfros berättar om efterkrigstidens kvinnor och i sista kapitlet blickar Alexandra von Schwerin, bokens redaktör, in i framtiden och låter oss träffa åtta nu verksamma slottsfruar som berättar om familjeföretagande i godsmiljö.

"Boken har också ett genomgående budskap, som klargörs redan i utgivarens förord: Kvinnor kan. Gång på gång betonas den kvinnliga kompetensen. Här får man veta att kvinnor genom historien visserligen varit motarbetade, men ofta framgångsrika, och analogier dras gärna mellan den tidens godsförvaltning och våra tiders börsstyrelser."
Carina Burman, Svenska Dagbladet

Spännande va?
Kram C

Kommentarer

Populära inlägg