Njut av blodapelsiner, NU.
Hej!
Nu är det blodapelsintid.
Dom är så goda, äter varje dag nu under säsong.
Men inte som juice, det vore synd att inte äta
fruktköttet och att gå miste om massor av bra fibrer.
Blodapelsin innehåller mer antioxidanter än vanlig apelsin.
Har Ni hört något så galet att folk i Sverige inte gillar ordet blodapelsin
så man ska döpa om apelsinen till röd apelsin.
Jag fattar INGENTING!
Svenskarna anser att ordet blod är äckligt.
Blodapelsin
Apelsin betyder ”äpple från Kina” och blodapelsinen har förstås fått sitt prefix från det rödfärgade fruktköttets färg som kommer sig av antocyanin, ett ämne som återfinns i exempelvis rosor och i höstlövens röda färg. Blodapelsinen har sina rötter i södra Italien och odlas idag främst på Sicilien. De vanligaste sorterna heter Moro, Tarocco och Sanguinello. Blodapelsinen är liksom apelsinen mycket rik på C-vitamin, i synnerhet om den äts otillredd.
Alla tyckte det var jättegott, så det måste vi prova.
Pressa och blanda i en flaska, serveras med is och tonic.
- ca 10 stblodapelsiner
- 2 mskflytande honung
- 1 stvaniljstång, fröna
- tonic
- is
Kommentarer