Professor Ingmar Skoog i Sommar i P1


Hej! 

Det är lärorikt och berikande att lyssna Sommar i P1.

Lyssna på professor Ingmar Skoog.

Här fanns en del att fundera kring.

LYSSNA HÄR:

https://sverigesradio.se/avsnitt/ingmar-skoog-sommarprat-2021


Äldreforskaren Ingmar Skoog är en frän kritiker av myndigheternas fördomar om vår tids 70-plussare. Är det något jag tar med mig från detta Sommarprogram så är det att den ”magiska 70-gränsen” inte på något sätt är lika med ättestupan, skriver DN:s Birgitta Rubin.

Som 60-talist är det särskilt två samtalsämnen som jag ältat med jämnåriga vänner de senaste åren – demens hos åldrande föräldrar och släktingar, och förstås coronapandemins effekter. Det är precis vad äldreforskaren Ingmar Skoog fokuserar på i sitt sakliga, stundtals sorgsna och ilskna sommarprogram.

Ingmar Skoog är 67 år och still going strong som professor i psykiatri och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, AgeCap, vid Göteborgs universitet. Han var tidigt ute med kritik mot myndigheternas agerande gentemot åldersgruppen 70+. I synnerhet de riktade restriktionerna i pandemins inledning, där friska och aktiva 70-åringar buntades ihop med svårt sjuka och sköra personer på äldreboende.

Skoog vet vad han pratar om, efter decenniers forskning om äldres liv och hälsa. ”Välmenande ålderism” är hans beteckning på fördomar och okunskap om vår tids äldre. Skoog har också myntat det ofta citerade ”70 är det nya 50”.

Är det något jag tar med mig från detta Sommarprogram så är det att den ”magiska 70-gränsen” inte på något sätt längre är lika med ättestupan. Gång på gång återkommer Skoog till att Sveriges äldre befolkning aldrig tidigare i historien har varit mer aktiva och friska, både fysiskt och psykiskt – och ja, även mer sexuellt tillfredsställda.

Han går så långt som att ”70 är det nya 20”. Här handlar det om attityder, om att förverkliga drömmar. Mer betänkligt då att ”20 är det nya 70”, enligt Skoog, att vår tids unga är mer deprimerade och har mindre sex än tidigare generationer.

Skoog väver in flera tankeväckande och dramatiska historier från sitt liv i programmet, inledningsvis demenskonferensen i Wuhan i november 2019 (hjälp!). Men också krissamtalen i samband med Backabranden 1998 och nyårsafton 2012, då han fick kämpa för att sjukvården skulle rädda livet på hans gamla pappa, inte bara lindra lidandet.

Jag får faktiskt hjärtsnörp här. Än mer av Skoogs avslutande berättelse om inspelningen av dokumentärserien ”Fyraåringarna på äldreboendet”. Ett sex veckor långt socialt experiment, där tidigare orörliga seniorer kröp omkring på golvet och lekte med småttingarna. Och alla, i åldersspannet 70 till 100 år, fick förbättrad intellektuell funktion. Några blev till och med av med symtom på demens. Lyssna och lär. B. Rubin

En blomsterhälsning till dej från mej.
C.


Kommentarer

Populära inlägg