Silverpäronträd, Nordens olivträd.
Hej!
Jag har två silverpäronträd ett på friland och ett i kruka.
Älskar den matta silvergråa färgen på bladen.
Silverpäron, Pyrus salicifolia ”Pendula” på latin, kallas även Nordens olivträd. Och när man ser det så kan man lätt förstå varför! Med sina silvergråa, sammetslena smala blad som tillsammans ger ett vackert silverglänsande bladverk påminner det mycket om ett olivträd. Och det fina med detta träd är att det trivs här i vårt klimat. Namnet salicifolia har det fått från pilträdet, ”salix” på latin, då bladens form liknar pilträdets.
Ursprungligen kommer silverpäron från västra Asien, så från Turkiet och bort till Iran växer det vilt. Det upptäcktes och introducerades så småningom av den tyske botanikern och upptäcktsresande PS Pallas år 1780, så nu finns det glädjande nog även hos oss här i Norden. Är du sugen på att odla ett litet silverpäronträd i kruka så har vi samlat tips och råd i den här artikeln.
Då det finns flera sorters silverpäron är det bra att sikta just på sorten Pyrus salicifolia ’Pendula’ när du vill odla den i kruka. Det är nämligen ett lite mindre och kompakt träd som passar perfekt för detta ändamål. Med sina vackert välvda grenar och silvriga bladverk är det ett utmärkt träd att plantera i en större kruka på terrassen, balkongen eller uteplasten. Om du har en mindre trädgård så fungerar det naturligtvis bra även att plantera det i gräsmattan.
Att tänka på då du vill plantera ditt silverpäron i kruka är att välja en riktigt stor kruka som även tål att stå ute under vintern. En lerkruka spricker lätt under den kalla årstiden då de drar åt sig vatten och bildar is som sedan expandera, så kallad frostsprängning. Välj istället t.ex. en trätunna som du själv kan se till att isolera med frigolit eller bubbelplast innan du planterar i den. Det finns även andra ”frosttåliga” krukor att köpa i handeln, men tänkt på att de endast står emot frost då de är tomma. Du måste alltså själv se till att dränera och täcka krukan ordentligt inför vintern om du inte vill att den ska riskera att sprängas vi minusgrader.
Vid nedplantering i krukan är det bra att blanda ut den befintliga jorden i krukan med hälften naturgödslad jord och en påse pimpsten. Plantera trädet på samma nivå som den hade i krukan.
Hur du sköter ditt silverpäron
Silverpäron trivs och utvecklas bäst på en solig plats i din trädgård, på din altan eller balkong. Trädet mår bäst i näringsrik och väldränerad jord. Man kan faktiskt säga att silverpäron som dekorationsträd är väldigt anspråkslöst jämfört med olivträdet som det ofta liknas med. När väl ditt silverpäron är etablerat så tål det både sol, salt, torka, blåst och beskärning. Trädet är därför att föredra även i t.ex. havsnära områden i vårt land.
Förutom de vackert silverglänsande bladverket bär silverpäron även frukt. Under våren blommar trädet med små gräddvita blommor som ofta lockar till sig olika pollinerare. Under sommaren kommer ca 3-5 cv stora päron att mogna fram på trädet, men dessa är tyvärr helt oätliga pga av dess beskhet. Dessa är däremot väldigt fina att använda i blomsterarrangemang av olika slag! Under vintern kommer trädet att fälla sina blad.
Silverpäron utvecklar en vacker lätt hängande krona med ett oregelbundet växtsätt. Det kan lätt ge ett intryck av att vara späd och sirlig, men låt dig inte luras. Trädkronan går att forma till önskad form och täthet med hjälp av beskärning. Du kan därför själv välja hur du vill att ditt silverpäron ska se ut. Antingen kan du lämna det som det är, lite vilt och ojämnt, och det kommer att skicka sina hängande grenar ända ner till marken. De smala silvriga bladen tillsammans med växtsättet kommer då att ge en exotisk känsla och likna ett olivträd. En del väljer att ha det så. Men, du kan också välja att formklippa ditt träd t.ex. som en boll, en kub eller ett parasoll. Det här är helt och hållet en smaksak.
Silverpäron är ett långsamväxande träd, men vill du beskära det så bör det ske under JAS-perioden (juli-september). Tänk då på att även klippa bort skadade, inåtväxande och korsande grenar.
Ovanstående fakta är skrivna av Fröken Trädgård.
Hälsning C
Kommentarer