Agnes Wold ryter till!👍

Hej!

Agnes Wolds podd lyssnar jag pĂ„ ibland. 

Denna om vatten fastnade jag för.

Minns tiden dÄ ingen gick utanför dörren utan att ha en vattenflaska med sig.

Om man inte drack vatten stup i ett var det som om man skulle torka bort, inifrÄn!!

Skönt att tiderna förĂ€ndras…..ibland.

Är det inte skönt att kisset fĂ„r lov att vara gult igen?

Minns Du detta?

Vatten Ă€r livets kĂ€lla och anses bra för bĂ„de hyn och tarmsystemet. Men nu ryter Agnes Wold, 67, professor i klinisk bakteriologi ifrĂ„n i podden ”FrĂ„ga Agnes Wold”.

– Det Ă€r den dĂ€r fruktansvĂ€rda myten som började pĂ„ 80- och 90-talet att man skulle dricka sĂ„ mycket vatten och att det var livsfarligt om kisset var gult, sĂ€ger Agnes Wold och fortsĂ€tter:

– Det Ă€r lika dumt som att sĂ€ga att det Ă€r försent att sova nĂ€r man Ă€r trött eller Ă€ta nĂ€r man Ă€r hungrig. Kiss Ă€r gult, det Ă€r sjĂ€lva grejen med kiss. Men den blir ofĂ€rgad om man dricker mycket.

Urin Àr gul pÄ grund av de Àmnen som bildas nÀr hemoglobinet i blodet som Àr rött, bryts ner till ett gult Àmne som heter bilirubin. Det finns lite bilirubin i blodet som sedan filtreras i njurarna. Ju mer koncentrerad urinen Àr desto mer gul blir den. Om kisset Àr vÀldigt koncentrerad blir den brun.

– Summa sumarum Ă€r att man inte behöver dricka mer vatten Ă€n vad man behöver, det enda som hĂ€nder Ă€r att man blir kissnödig, fortsĂ€tter Agnes.


HĂ€lsning C

Kommentarer

PopulÀra inlÀgg