Påskmat två olika silltårtor. Recept.

 Hej på Er alla!

Glad Dummelonsdag på Er.

Hur har Ni det?

Här hos mej snöar det.

Förbereder Ni påsken?

Jag går lite på sparlåga för här hemma blir det bara en halv påsk,

resten tänker jag äta borta.

Här kommer ett par bra recept, passande på en buffé.

Sill vill vi ha på påsken.

Matjetårta den perfekt buffémat.

 
Matjetårta 

250 g kavring
75 g margarin

Fyllning:
3 st gelatinblad
1 burk matjesill , á 200 g
1 rödlök
2 dl creme fraiche
250 g kesella
1,5 krm vitpeppar eller svartpeppar
1,5 msk sillspad
1 krukor gräslök

1. Bryt kavringen i bitar och mixa den till smulor i matberedaren. 
Smält smöret och blanda ner det.
2. Klä en form, ca 24 cm i diameter med avtagbar kant, med plastfolie. 
Häll i brödsmulorna och platta ut till en botten. Ställ in formen i kylskåpet.
3. Blötlägg gelatinbladen. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen. 
Skala och finhacka löken. 
Skär gärslöken fint.
4. Blanda sill, lök, gräslök (spara lite till garnering) med crème fraiche och kesella. 
Smaksätt med vitpeppar och sillspad.
5. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning. 
Häll en sked av sillsmeten i kastrullen och blanda med gelatinet. 
Rör sedan ner blandningen i sillsmeten.
6. Bred ut smeten i formen. Ställ matjestårtan i kylen i 3–4 timmar tills den 
har stelnat eller över natten.
7. Lossa tårtan från formen med hjälp av plastfolien och flytta över till ett serveringsfat. 
Skär gräslöken fint och strö den över ytan.



Sill & Romtårta
250 gr kavring
75 gr smör mixa och pressa ur i en papperklädd springform.
Låt stå i kylen ett tag.
Fyllning:
4 gelantinblad 
2 burkar matjesill (ca 250 gr avrunnen sill)
1 rödlök, finhackad
80 gr röd rom
1 dl finhackad dill
3 dl gräddfil
250 gr kesella
 
Blötlägg gelantinbladen.
Hacka sillen, avrunnen
Blanda sill, lök, rom, dill, gräddfil och kesella
Smält gelantinbladen i lite sillspad, rör ner.
Du kan smaksätta med mer sillspad om Du vill!
Bred ut fyllningen på kavringen.
Låt tårtan stå i minst 4 timmar, gör den gärna dagen innan!
Garnera vackert gärna med dill eller vackra rädisor i skivor.



Lycka till.
Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg