Ălskade lutfiskđFisklovers.
Hej!
Nu Àr det lutfiskens mÄnad.
Underbart.
Jag Àlskar detta, sedan barnsben, lutfisken.
Idag tror jag inte det Àr nÄgon ÀlsklingsrÀtt för svenska barn.
Eller??
Hur har Ni det denna december mÄnad?
I dag skiner solen i smÄstaden TranÄs och det Àr -8 grader och lite vit snö pÄ backen.
Det Ă€r SĂ
vackert.
PÄ tal om lutfisk en het och vÀldigt trendig fisk i grannlandet, en utdöende tradition
hos oss.
Detta Àr vÀl för sorgligt.
Lutfisken hör till vÄr djupaste kultur- och mÄltidshistoria.
Vi har Àtit massor av lutfisk sedan 1500-talet.
Hur kunde det gÄ sÄ illa att vi knappt Àter lutfisk lÀngre?
LutfiskpremiÀren i Norge Àr frÄn oktober, krogarna Àr fullbokade av ungdomar
som tÀvlar om vem som Àter första portionen.
Lutfisksugna krÀver att restaurangerna har tvÄ sittningar varje dag
mellan oktober och Ànda fram till jul,
besökarna Àter 2 - 3 portioner varje gÄng!!!
Norge vore inte Norge utan torkstÀllningar för fisken i Norge Àr det
torsk som blir lutfisk.
I Sverige har vi ett enda företag kvar som levererar lutfisk, hÀr
görs den av lÄnga och torkas i stora torkkulvertar med flÀktar.
För att slippa fÄgelspillning och torkningen gÄr snabbare.
I Norge Àts lutfisken med grön Àrtpuré, rimmat stekt sidflÀsk i bitar och
stora klickar hemgjord senap.
Hemma hos oss Àter vi med béchamelsÄs, gröna Àrtor, massor av nymald krydd- svartpeppar
och grovt salt.
I Nordnorge rivs brunost över fisken samt lite fin sirap.
Har aldrig provat.
Producenterna hinner knappt inte leverar sÄ mycket fisk som norrmÀnnen vill ha!
Det Àr annat i Sverige......
Lutfisk som Àr bÄde nyttigt till tusen, bra för vÄra magar och
SUPERGOTT!
LEVE LUTFISKEN.
Laga lutfisk.
Ălskade lutfisk.
Laga lutfisk.
Att göra sufflé pÄ lutfisk Àr en höjdare.
Ha en fin dag allesammans.
HĂ€lsning C
Kommentarer