Vitello tonnato. Recept. Fisklovers.
Hej!
Jag älskar Vitello Tonnato a´la Ingrid.
Detta recept har jag fått av Jan Mårtensson alias antikvitetshandlaren Homan.
Jan Mårtensson är författare och känd för att gilla mat, vin och Dry Martini
men hans fru Ingrid lagar maten!
Den här Vitello Tonnaton är gjord på
på kyckling.
Inte på kalvkött.
Du läser väl deckarböckerna om Homan och hans siameskatt, med antikaffär och boende i
Gamla Stan i Stockholm, ett recept i varje bok medföljer.
Mängd: 4 kycklingbröst
Ingredienser
- 2 matsked (msk) citronsaft
- 3 st sardell - krossade
- 2 matsked (msk) kapris
- 1 st äggula
- 1 burk tonfisk
- 2 deciliter (dl) olja
Skär tunna skivor av kycklingbröst kokta i buljong. Inte för länge! Tio minuter blir bra. Sedan ligga kvar i det heta kokspadet en stund. Låt kallna. Detta är en kall bufférätt eller en rätt för varma sommardagar, men kan också serveras på nyårsafton... Beräkna ett kycklingbröst per hungrig gäst, ett halvt per person för ett buffébord.
Såsen:
- Kör citronsaft, kapris och sardeller i en matberedare eller mixer.
- Tillsätt en äggula, kör ihop.
- Tillsätt tonfisken (utan olja) och kör.
- Slutligen kör man vidare medan oljan droppas i – långsamt i en tunn stråle, som när man gör majonnäs.
- Bred såsen över köttet - den skall vara så pass rinnande att man knappt behöver breda ut den alls, den skall breda ut sig själv över skivorna som man lagt bredvid varann på ett stort fat.
- Garnera med mera kapris och lägg gärna ut citronklyftor vackert runt kanten.
Supergott!
Kommentarer