Matlagningsgänget på vift! Vintips!

 Hej!
Jag är  sedan många år tillbaka med i ett matlagningsgäng,
vi lagar inte så mycket mat tillsammans men vi går till varandra och blir 
bortskämda med
god mat och goda viner, vi har alltid ett program på våra möten.
Denna gång var det dax att sticka ut på lite äventyr.
Något man haft alldeles för lite av i dessa coronatider.
Vi vald ett ställe som låg på lagom avstånd, vi ville inte sitta i bilen hela dagen.
Det blev det vackra Mauritzbergs slott vid Bråviken utanför Norrköping.
Sagolikt läge, vackert slott, vackra omgivningar, ett eget kapell som 
alltid är fullbokat för vigslar på lördagarna.
En jättefin golfbana, bastu med havsbad.
Från Tranås till första stoppet i Norrköping, för lunch.
Det vackra gula huset är det berömda Tuppens Lakansväv 
mitt i strömmen.
Lunch i Kneippen som var fint dekorerad med paraplyer.
Sedan anlände vi till Slottet.
Där väntade promenad och sedan Champagne.

Huset i gult är en smygtagen bild av Sarah Leanders Lönö vid Bråviken.
Sarah köpte det 1939 och ägde det till sin bortgång 1981.
Denna fantastiska herrgård ägs idag av fd politikern och fd talmannen Per Westerberg, han köpte det
på 1990-talet. Vilket ställe! Vilket läge!
Herrgården är byggd början av 1900-talet tror jag.
Biljardbordet finns i en av det vackra salongerna på Mauritzbergs slott.

VINTIPS!
En spanjor från Priorat, Finca el Puig, 219 kronor 15% alkohol.
Detta drack vi till maten, vinet kräver mat! 
KÖP!

Vi besökte kapellet, vi spelade en trudelutt på flygeln, biblioteket var så
vackert.
Champagnen god.
Hummersoppa ljuvlig.
Läs lite om detta spännande slott.
Här har det bott starka kvinnor.
Nuvarande ägarinnan är oxå spännande.
År 1990 köptes slottet av finska Style Invest Oy, som ägs av civilekonomen Liisa Lipsanen. 
En dam idag i 80-års åldern. 
Hon har inrett slottet som ett aristokrathem, och pietetsfullt bevarat den ursprungliga historiska miljön.

Två fantastiska dagar fick vi med många skratt och mycket god mat och 
vackra långpromenader.
Tack till detta härliga Matlagningsgäng❤️
Supertrevlig personal på slottet.
Gör ett besök!


Slottets historia sedan 1500-talet

Birger Nilsson Grips Björsätter på 1500-talet

Herrgården Mauritzberg, som ursprungligen kallades för Björsätter, har anor från 1500-talet. Den tillhörde, som åtskilliga andra gårdar i socknen, Birger Nilsson Grip. Gårdarna gick i arv till sonen, riksrådet Mauritz Birgersson Grip, som dog 1592. Under hans tid byggdes slottets norra flygel. Hans dotter Ebba, gift med riksrådet Svante Banér, ärvde godset och namngav det efter sin far.

Få herrgårdar har ett så ståtligt läge som Mauritzberg, som står på en vacker klippa vid Bråviken, med utsikt över vatten och blånande skogar. Mauritzbergs läge vid Bråviken var mycket lätttillgängligt under århundraden, då resorna gick snabbare till sjöss än till lands. Trots sitt gynnsamma läge har Mauritzberg aldrig varit någon militär fästning.

Huvudbyggnaden byggdes på 1600-talet

Ebba Grips dotter Elisabeth gifte sig med friherre Erik Sparre, som började slottsbygget. Flyglarnas fasader lär härstamma från den tiden. Sparre sålde slottet till Claude Roquette, adlad

Hägerstjärna, som var drottning Kristinas hovskräddare.

Slottet brändes ner av ryssarna år 1719, men byggdes åter av greve Claes Ekeblad, Hägerstjärnas dotterson. Han var gift med Hedvig Mörner av Morlanda. Slottet stod färdigt år 1725 och ser i allt väsentligt likadant ut i dag.

Slottets arkitektoniska utsmyckningar får tillskrivas Carl Hårleman (1700-1753). På broräcket står vackra järnurnor med initialerna H E S R. Det betyder Hedvig Eleonora Suecia Regina, svensk drottning från 1700-talet som var gift med Karl X Gustav. Järnurnorna är tillverkade på Näfveqvarnsbruk vid Bråviken, omkring en mil från Mauritzberg.

Över ingången till huvudbyggnaden sitter en huggen stenkartusch med Grip-vapnet, påträffad i samband med restaureringsarbeten på 1800-talets mitt. Stenen är en återfunnen rest av det äldsta stenhusets utsmyckning.

Högst upp, ovanför huvuddörren, finns ett klockrum och flaggrum. Urverket är från 1200-talet och urtavlan har endast en visare. Klockspelet hålls igång med 2 stycken tunga lod, som dras upp varje dag. Det ena lodet driver urverket, det andra klockspelet.

Slottets norra flygel byggdes samman med huvudbyggnaden av greve Bonde så sent som på 1910-talet. Det sägs att han inte ville smutsa ner sina skor när han gick till Jägarsalen för att inta sina vardagsmåltider. Slottets senare invånare, gäster och personal har varit tacksamma för grevens praktiska bygge.

Från kulturhem till konferenshotell på 1900-talet

År 1912 köptes slottet av greven och författaren Birger Mörner, som gjorde Mauritzberg till ett kulturhem. Han skrev här sin roman ”Bråvallahus”, som är en romantiserad version av slottets historia. Den halvcirkelformade trappan som leder till huvudbyggnaden, byggdes av häradshövding Sjöberg på 1920-talet.

Bland slottets senare otaliga ägare kan nämnas Luxor Industri som hade slottet som semesterhem för personalen 1947-1979 samt Zanda AB som genomförde en genomgripande ombyggnad och renovering av slottets båda flyglar under åren 1983-84.

Allt sedan Ebba Grip och drottning Kristina har kvinnor haft stort inflytande över slottets utveckling. År 1990 köptes slottet av finska Style Invest Oy, som ägs av civilekonomen Liisa Lipsanen. Hon har inrett slottet som ett aristokrathem, och pietetsfullt bevarat den ursprungliga, historiska miljön. År 1994-95 har slottets huvudbyggnad och flyglar restaurerats utvändigt med bistånd av länsantikvarieämbetet. Fasaderna har återfått den färg som de haft under karolinertiden på 1600-talet. Slottsgården har planerats på nytt och fått en beläggning av kalkstenhällar och kullersten. I den tidigare kvarnbyggnaden har man inrett ett slottscafé.

År 1993 restaurerades slottets gamla stallbyggnad till ett sex meter högt, valvförsett galleri. Utställningar och andra kulturevenemang, som Liisa Lipsanen har arrangerat i slottsgalleriet, har dragit till sig publik från när och fjärran. Hon har räddat ett gammalt svenskt kulturhem och gjort det till den levande träffpunkt som anläggningen är idag.


Hälsning C



Kommentarer

Populära inlägg