Dax att täcka buxbomen.

Hej!

Nu är det tid att täcka buxbomen.

Dom tål inte dom starka solstrålarna.

Gjort!

Ser ut som stora champinjoner!

Täckning av vintergröna växter

Just nu är det vinter och fortfarande så pass kallt att växter är i vila. När vårsolen börjar värma kommer de vintergröna växterna såsom rhododendron, buxbom, thuja m.fl. igång mycket tidigare än övriga växter. I och med att det brukar ta ett tag tills tjälen gått ur marken kan inte växterna få vatten via rötterna. 

För att skydda växten mot så kallad tjältorka som innebär att växtens barr eller blad blir bruna pga vätskebrist så är ett bra sätt att täcka dem med juteväv. När sedan tjälen gått ur marken så kan man ta bort väven.


Det gäller att vara rädd om sina buxbom.

Bladen

Bladen och formen på buxbomen är den stora anledningen till att vi odlar dem. De är härligt mörkt gröna, väldigt små och hårda och har en blank yta. De sitter väldigt tätt på de mjuka grenarna och behåller sin färg under hela året. Buxbomen blommar dessutom under våren, men det är med små, små vita blommor som inte märks speciellt mycket. Buxbom finns endast med vita blommor, men det är som sagt inte blommorna som är vinsten med en buxbom.

Gödning en gång om året, på våren.

  • Näring
    Jordförbättra med kogödsel på våren och komplettera långtidsverkande gödsel vid växtstart. Undvik att gödsla sent på sommaren och hösten.

Står buxbomen på friland behöver Du vattna vid torka.

Före midsommar går det bra att forma och klippa.

Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg