Citronmarängpaj
Här kommer recept på en UNDERBART god citronmarängpaj. Ni kommer inte att bli besvikna.
Ett tips! Gillar Du choklad gör som det finaste bageriet i Helsingborg, dom penslar pajskalet med smält choklad och när det har stelnat fylls pajskalet med citronkrämen. Jag kavlar inte ut degen utan trycker ut den.
125 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Ett tips! Gillar Du choklad gör som det finaste bageriet i Helsingborg, dom penslar pajskalet med smält choklad och när det har stelnat fylls pajskalet med citronkrämen. Jag kavlar inte ut degen utan trycker ut den.
Citronmarängpaj
Fyllning
- rivet skal av 2 citroner
- juicen av 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
- 3 äggulor
- 125 g smör
- 2 dl strösocker
Maräng
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
- Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
- Fyllning: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
- Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.
- Maräng: Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen. Grädda i ca 3 minuter.
Jag tar bara ett halvt ägg i pajdegen går säkert att utesluta oxå! Ta en msk extra smör istället.
Detta är ett recept från en gammal Buffétidning/LYCKA TILL! Kram C
Kommentarer