Champagneprovning, Munskänkarna i Tranås. Vintips.
Hej!
Äntligen igång igen efter en pandemi på snart 2 år.
Det går ju inte att öppna bättre än med en Champagneprovning.
Fredagkvällens Champagneprovning hölls av provningsledaren Johan Viberg.
Vi fick en intressant guidning i Champagne/prosecco och Cremant.
Provningen avslutades med en Champagne från -96 som Johan hade letat upp i sin vinkällare.
Han bjöd på den!
Hur lyxigt var inte detta!!
Smak och doft var fantastisk.
Vilken tur att jag var med denna kväll.
TACK!
Dessa sex viner provade vi.
Denna Champagne blev en favorit för mej.
Går att beställa via Danmark.
Endruve-Champagne, gjord på druvan Munier.
Pris ca 400 sv. kronor.
Henriot 2008 vilken skumpa, såååå bra.
Ytterligare en favorit.
Pris: 609 kronor.
1996 är allmänt betraktad som en av de bästa årgångarna de senaste kvartsseklet. En del är av åsikten att 96:orna börjar vara på väg nedåt kvalitetssmässigt, så är dock inte fallet för Henriots millésime från detta år.
Henriot har anor från mitten av 1600-talet men champagneproduktionen startades inte förrän i början av 1800-talet. Man håller till i Reims och har en årsproduktion på en miljon flaskor.
De flesta druvorna köps in men man äger
25 hektar i Avize, Épernay och Chouilly.
Chefsvinmakare är Laurent Fresnet.
1996 Henriot Millésimé
(52 % pinot noir, 48 % chardonnay)
20 december 2015 (hemma)
Doft: Mogen och något kryddig doft med tydligt rostade och härligt oxiderade toner. Efter några timmars luftning även tydliga sherrytoner. Inslag av torkad frukt, mogna äpplen, rostade nötter, gräddkola och digestivekex.
Smak: Mogen, medelfyllig, gräddig och något bitter. Äpplen, citrus, mandlar och citrusskal. Fortfarande en påtaglig syra.
Kommentar: Äntligen fick jag möjlighet att dricka denna champagne igen! Den förra flaskan jag hade drack jag alldeles för tidigt och jag blev därför väldigt glad när jag hittade den i en butik i Berlin i slutet av november. Och den presterar verkligen på toppen av sin förmåga nu; smaken är fantastisk och doften är ännu bättre!
Betyg idag: 92
Komplex, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, hasselnötter, mineral, torkade aprikoser och pomerans.
Det är lärorikt och kul med Munskänkarna.
Hälsning C
Kommentarer