Barnens ö, bok, film och koloni väcker minnen.


Hej

Vägskylten som dök upp på vägen till Simpnäs Brygga i Norrtälje skärgård,

väckte minnen, på skylten stod det Barnens Ö.

Skylten såg jag på Väddö i Norrtälje kommun, här lever barnkolonilivet kvar.

Jag minns romanen Barnens Ö av P C Jersild den kom 1976 och

blev en klassiker.

Per Christian Jersild, född 14 mars 1935 i Katrineholm i Södermanlands län, är en svensk författare och läkare tidigare verksam inom psykiatri och socialmedicin. Han bodde som barn först i Vingåker, där fadern var baptistpastor, och växte sedan upp i Bromma i Stockholm.

Barnens ö är det vedertagna namnet på ett sammanhängande område som är beläget i Väddö socken i Stockholms län, Norrtälje kommun vid vilket barnkoloniverksamhet bedrivits sedan 1912. Det omfattar Lingslätö på södra delen av Väddö och angränsande delar av Granö och Salnö. 

Läs info




Romanen Barnens ö (1976) handlar om elvaårige Reine som smiter undan en vistelse på barnkolonin för att i stället stanna i Stockholm. Det är huvudpersonens sista sommar som barn, något som spelar roll då Reine betraktar vuxenblivandet med skräck. På sin väg genom 1970-talets sommarstockholm möter Reine olika representanter för en ofta svekfull vuxenvärld. En filmatisering av Barnens Ö i regi av Kay Pollak hade premiär 1980.

Reine Larsson, 11 år, ska egentligen tillbringa sommaren på kolonin Barnens ö. Men han hoppar av på vägen och håller sin mamma lugn med fortlöpande vykort om livet på ön. Reine har nämligen bestämt sig för att använda sin kanske sista sommar före pubertetens stormar till att ta reda på vad livet egentligen går ut på, vad som händer efter döden och om änglar tekniskt sett kan flyga. 

Men det är inte lätt för en elvaåring att överleva på egen hand ett helt sommarlov i storstaden. Och de erfarenheter han gör blir av ett mera praktiskt och brutalt slag än han tänkt sig. 

Barnens ö som kom ut 1976 har blivit en modern klassiker och P C Jersild kanske mest omtalade bok.

År 1905 byggdes det första huset för kollo på Barnens Ö! Barnens Dags Förening i Stockholm blev en paraplyorganisation för alla sommarlovsföreningar. Barnens Dag drog varje år igång omfattande aktiviteter och karnevaler med flera tusen utklädda barn som samlade in pengar. Stora summor pengar samlades in i början av 1900-talet och 1911 köptes det som idag kallas Barnens Ö in.

 Barnens ö invigdes 1912efter att Barnensdagsföreningen i Stockholm inköpt Lingslätö på Väddö. På Lingslätö fanns sedan tidigare två kolonier, Östergården och Västergården som drevs av Östermalms skollovskoloniförening. Nu införlivades dessa i Barnens ö med ytterligare tre kolonier, Vretarna, Stugorna och Solbo samt en sjukstuga. Genom donationer har sedan ytterligare kolonier tillkommit, till exempel Wassbergs minnen, Cervinska hemmet och Assögården. 

År 1980 övergick Barnens ö till stiftelsen Barnens dag, som drivs av Stockholm stad. I dag finns det ungefär 20 barnkolonigårdar på Barnens ö och hela koloniområdet omfattar omkring 650 hektar.

Skylten väckte minnen.

Minns Ni boken, minns Ni filmen?

Minns Ni kollolivet?

Jag och min bror var en gång på kollo utanför Linköping.

Kalvudden hette kolonin som låg utanför Rimforsa, jag tror den finns ännu.

Min pappa var simlärare och idrottsledare där en sommar. Det kändes tryggt att 

ha honom med. 

Ett roligt minne. 

Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg