Årets fruktkaka. 🤶👌👌👌
Hej!
Årets fruktkaka kom till genom ett desperat nödrop.
Från mej!
Vissa traditioner kan man inte frångå märkte jag.
På julaftons kväll var det något som saknade, just en fruktkaka.
Varför hade jag glömt att göra en fruktkaka?
På juldagen blev den gjord efter letandet i affären efter suckat
och det fanns inte, jag fick improvisera.
Kakan blev kanongod utan *suckat.
*Suckat görs av cedratfrukten som är en extra söt citronart.
Cedrat växer i tropikerna och odlas nästan enbart för suckattillverkning.
Hela julafton blev lite annorlunda, dagen började med storstädning
det tog halva dagen .
Sovrummen var dammiga upptäckte jag, det blev början till julstädraseriet!
Det blev en skön och lugn julaftonskväll.
Helnöjd var jag.
Juldagen eftermiddag skar jag upp ett par bitar, alldeles för tidigt detta är en
kaka som ska ligga till sig.
Portvin i kakan och till kakan.
Perfekt samakade det.
Vilken doft, ljuvlig.
Små tomtar från mina barns julpyssel, för länge sedan.
MIN JULKAKA
200 gr smör mjukt
2 dl strösocker
Mixas tillsammans.
3 ägg
Rör i ett i taget.
Tillsätt:
3 - 4 dl av russin, sötmandel, fikon, tranbär.
Slå på 3 msk konjak eller portvin.
Tillsätt skalet av en apelsin eller suckat.
Låt detta dra en stund.
Slå på 2 msk vetemjöl och blanda runt.
Det är för att inte frukten ska sjunka till botten i kakan.
1 tsk bakpulver (inte nödvändigt).
3 1/2 dl vetemjöl.
Rör om.
Häll smeten i en form och grädda.
Ugn ca 150 -175 grader 1 - 1 1/2 timma ( beroende på ugn).
Ta dom frukter Ni gillar.
Ofta har jag haft röda och gröna cocktailbär i.
Nu för tiden gillar jag inte dom.
Utan bakpulver hade den nog inte spruckit.
Lycka till.
Hälsning C.
Kommentarer