Protein och min müsli.. Recept.

 Hejsan!

Vad vet Ni om protein?

Det är något som jag inte tänkt så mycket på.

Min kloka väninna Maria har fört detta ämne på tal.

Jag har nu lärt mej att många av oss äter för lite protein.

Här kommer ett tips som jag fick, Arlas Kvarg med extra protein,

en bra start på morgonen.

Eller mellanmål.

Kvargen finns i naturell och med olika smaker.

Nu äter jag det med min goda hemgjorda müsli.

Rekommendationen för vuxna mellan 18 och 65 år i de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) är att 10-20 procent av kalorierna kommer från protein. Då uppnås en bra balans samtidigt som du får i dig så mycket protein du behöver med god marginal. 

Du som är vuxen behöver 0,83 g protein per kg kroppsvikt per dag.

Räkna ut får Ni göra själva.

Ett ägg innehåller ca 7 gr protein, inte särskilt mycket.

Protein ingår i varje cell i kroppen och kan inte ersättas av något annat. Mat med mycket protein kommer från djur, t ex fisk, kött, ägg och mjölk. Med det finns också i ärtor, bönor, linser och fullkornsbröd. Vad händer i kroppen om man får för lite protein?

Symptom vid proteinbrist

Trötthet och svaghet är en annan följd av att muskelvävnaden bryts ner. Du kan också få problem med håravfall eller tunt och sprött hår, och även naglarna kan påverkas då hår och naglar är uppbyggda av protein. Långsamt läkande sår är en annan följd av proteinbrist.

Ingredienser.

MIN müsli.

LÄGG detta på en ugnplåt med bakplåtspapper under och blanda ordentligt.

Lika delar:
Fiberhavregryn
Solroskärnor
Pumpakärnor
Strö på krossade valnötter, mandlar, kokosflingor och russin.
Krydda med kanel och mald ingefära.
Dra över lite honung och några msk vatten.

Ugn 175 - 200 grader rör om emellanåt.
Passa!
Jag älskar gul/gröna stora russin så det hade jag i min musli. 


Så himla gott!
Tack Maria för info.


Läs på om intresse finns.
Efter 65 års ålder ska man äta mer protein.

Adventshälsning C

Kommentarer

Populära inlägg