Årets saffransbak, tre sorter. Recept. 🤩🧑🎄
Hej!
Idag bakar jag saffransbröd med samma bra recept
som jag ALLTID gör.
Ni har fått receptet förut, nu får Ni det igen.
Förskräcks inte av grädden det är ju inte mycket smör i degen.
Den här degen ger porösa och lätta bullar.
Jag gjorde bullar fyllda med smör, vaniljsocker och florsocker.
Sedan blev det runda bullar med fyllning.
Sist gjorde jag lussekatter.
Det var årets saffransbak.
Mums!
Nu ska här fikas!
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2 dl creme fraiche
100 g mjukt smör
Ca 13-14 dl vetemjöl
Gör så här:
1) Värm mjölk, grädde och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2) Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche.
3) Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl.
Den ska släppa från kanterna i degbunken. I maskin kär jag degen minst 5 minuter.
4) Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
5) Sätt ugnen på 225 grader.När degen jäst klart delar du degen i ca 30 lika stora delar.
Forma S av dem och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Låt jäsa i ytterligare 30 min.
6) Pensla med uppvispat ägg och lite grädde, då får du dom lite blanka.
Strö på pärlsocker eller stick i russin.
Grädda på 225 grader i ca 8-12 minuter eller tills det fått lite fin färg.
Kommentarer