Vad vore livet utan......

...........bröd, olja och salt, gärna havssalt, grovt! När vädret är så här kan man ta sig lite tid att baka något gott. Här kommer ett recept på focaccia, det doftar härligt av olja och rosmarin, går att baka med soltorkade tomater och basilika oxå.



Focaccia, 1 bröd

0,5 paket
1 tsk
1 msk
4 dl
<><><> <><><> bry er inte om detta glapp, jag får inte bort det!!!??  <><><> <><><> <><><>
4 msk
8 dl
30 st oliver
1,5 tsk
0,5 dl grovhackad rosmarin

1.Smula jästen i skålen på din köksmaskin, tillsätt salt och honung. Ljumma vattnet till 37°. Häll på lite av vattnet och blanda runt någon minut. Tillsätt resten av vattnet och mjöl. Kör maskinen, gärna 5–10 minuter, till en smidig ganska lös deg. Låt degen jäsa ca 40 minuter.

2. Arbeta degen för hand ett par minuter på väl mjölad köksbänk. Häll ca 2 msk olivolja på en bakplåt och pensla ut. Lyft över degen och forma den med mjölad hand så den nästan täcker plåten. Tryck ner oliverna jämt fördelade och pensla med resten av olivoljan. Strö över 1–2 msk flingsalt och hackad färsk rosmarin, jag brukar göra små gropar och trycka ner i, låt jäsa i ca 20 minuter.

3. Sätt ugnen på 200°. Grädda focaccian i 30 minuter.

LYCKA TILL/KRAM C


Kommentarer

Populära inlägg