tisdag 30 april 2013

Valborg!

Glad Valborgsmässoafton på Er!
Nu jobbar vi färdigt och så tar vi helg. Brasan får nog bli otänd i år. Det blåser för mycket.
Men fest ska det bli!
Här kommer lite pics från affären www.inspirationab.se

Kinesisk cloisonne, otroligt fint emaljarbete, antikt, dessa skålar tog ofta missionärer med sig hem när dom varit på uppdrag i Kina.
Jag har sett tilverkning av cloisonnearbeten och vet det är ett svårt och tidskrävande arbete.
Detta är en riktig höjdare! VACKER!
  Vackra antika burkar, söt ram och bild.
Lystrar i kristall. Lyser upp vilket festbord som helst.
Tomtar på loftet? Grötservis från Rörstrand.
   12 svensktillverkade remmare i perfekt skick.
 6 vackra gamla remmare, något för kvällen?
 Stor läcker kopparform och ett rejält krus.
 
Ha nu en trevlig Valborg och stor kram till Er alla.

måndag 29 april 2013

Naturens under!

Kan det bli vackrare än så här?
Blommorna förgyller upp hela tillvaron!


 Blå- och Vitsippor från den svenska naturen.
Liten antik gräddkanna.
Porslin från Kina.
Vitt vackert kvinnohuvud, gjort av den skicklige keramikern Gunnar Nylund, tillverkat på Rörstrand.
Bronshäst från Kina.
Några böcker.

KRAM C

söndag 28 april 2013

Gothenburg Horse Show

Hejsan!
I helgen har Göteborg Horse Show avverkats. En helt otrolig apparat! Ungefär 90.000 människor har sett hästtävlingarna..........LIVE i Scandinavium!!! HELT OTROLIGT!
Tror Ni att det varit några trista episoder under dessa hårda idrottstävlingar, inte, bara ett SPORTSMANSHIP utan all like.
När våra svenska ryttare besegras står man upp och jublar för dom ryttare som lyckats bättre,
visslar och applåderar, inga buarrop från läktarna förekommer, för här gäller den fina regeln må bästa man eller kvinna vinna!
Tänk vad andra idrotter kan lära sig av dessa underbara tävlingar. Här beundrar man den som är en värdig segrare, oavsett vilket lag eller land ryttaren kommer ifrån.
Så här värdig önskar jag att all idrott vore.

Hallå politiker,gör något åt den grova idrottskultur som växer fram just nu, det har gått för långt.

En vacker  och värdig idrottsfest är slut i Göteborg.
Så är oxå helgen/KRAM C

Dataproblem???

Hallå!
Finns Ni där?
Nu har jag haft dataproblem, en router utsliten, snart går datorn samma väg pga av att batteriet är trött????? Då får man köpa ny dator(?!) Allt är ungefär 4 - 5 år gammalt, en mycket hög i ålder i denna kategori, tänk vilken skillnad på antikviteter dom blir bara bättre och bättre allt efter som åren går!
Vår snälla granne har hjälp mej att fixa datorn så det funkar ett tag till..........STOR TACK OCH KRAM.
KRAM C

torsdag 25 april 2013

Nya böcker!

Är det någon som läst dessa böcker?
Jag har hört att Tinas kokbok fått jättebra recentioner. Vi har faktiskt nog med kokböcker (det har väl alla)??? Men jag tror lite på den här.


Den här boken MÅSTE jag bara läsa. Jag har skrivit flera gånger om mystiken och galenskapen kring tulpanlökar. Detta är en deckare som utspelas i London men med rötter i 1600-talet. Spännande historia tror jag! Boken påminner säkert lite om Da Vinci-koden.
Författaren Daniélle Hermans, har sålt debutromanen till tolv länder och filmrättigheterna till ett stort filmbolag. Visst måste vi läsa denna bok!? Vacker pärm på denna bok tycker jag.
KRAM C

onsdag 24 april 2013

Rosévintips!

Hej på Er!
Det här fina rosétipset har jag fått från www.rosespecialisten.se i Stockholm, gå gärna in och kolla, dom har en jättefin hemsida. 
Så här säger Fredrik:  
Får jag ge ett vintips till er Munskänkar i Tranås så är det vår alldeles egna Cuvée Madame (nr 2203). Bästa rosévinet för 99 kr, fick 6 av 6 i SvD, fick Fynd i Livets goda, Bästa pris i Allt om Vin, osv… Den säljer jättebra i Sthlm där vi annonserar den ganska kraftigt i lokaltidningarna, men det vore underbart om den tar sig in i hyllan ute i landet också.
Hoppas allt är jättebra, och att ALLT smakar!
Fredrik
Ursprung: Côtes de Provence
Druvsammansättning: Grenache 40%, Cinsault 40%, Carignan 10%, Syrah 10%
Alkoholhalt: 13%
Flaskstorlek: 75 cl, 150 cl, 300 cl
Vinframställning: Druvorna odlas och skördas omsorgsfullt för att sedan pressas mycket försiktigt. En subtil druvjuice utvinns efter en kort tids maceration. Vingården är AOC klassificerad och är certifierad för ”Substainable agriculture”, hållbart jordbruk, vilket innebär ett särskilt hänsynstagande vid brukandet av jorden.
Doft & Smak: Doft av citrus, gröna äpplen och persika. En elegant, torr och frisk smak av röda bär, grapefrukt och ett uns engelsk fruktpastill som balanseras upp av en fräsch syra.
 
Nu cyklar jag till Systembolaget och beställer några flaskor!
Hör av Er vad Ni tyckte.
KRAM C

tisdag 23 april 2013

Vegetariskt II

Tisdag...........vegetariska dagen, Ni vet!
Det här ska det bli något av idag, Paolos färska pasta, blomkål, broccoli, lök, färska spenatblad och så lite fusk, mozzarellan.

Här är förslag från mina kära bloggläsare:
Ulla-Britta sa...
Jag håller med – njut! Du kan också skära bitar av parmesan och marinera tillsammans med vitlöksklyftor och rosmarin i rikligt med olivolja.
Blanda sedan i sallad eller servera som tilltugg. Alternativt kan du garnera pesto på crostini, lägg på en skiva parmesan och strimlade soltorkade tomater. Garnera med basilikablad.
Varför inte servera parmesan tillsammans med Crema di Balsamico.

Doppa parmesanstavar i honung med några droppar tryffelolja i honungen. Lägg sedan lättkokt sparris i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och hyvla över rikligt med parmesan. Gratinera i ugn tills osten fått fin färg.

Blanda fräst lök, kycklingbuljong, vitt vin och grädde, låt koka upp och lägg ned små tärningar av lax. Ta av kastrullen från plattan och rör ner rikligt med riven parmesan. Salta och peppra efter smak och garnera med timjan. Blanda sedan riven parmesan med mascarpone, tillsätt en tesked sambal olek eller lite finhackad chili. Perfekt sås till en nygrillad köttbit.

Avsluta med att blanda fint riven parmesan, pressad vitlök, basilika, olivolja, salt och peppar med ricottaost. Du får en smakrik dipp som passar perfekt till grönsaksstavar.
Kram Ulla-Britt 
Koka en god pasta(helst färsk) blanda i pesto strö över rikligt med riven parmesan. Servera tomatsallad till och ett glas rött "pastavin". Busenkelt och jättegott.
BirgittaRadera 
AnonymMaria EB sa...
Jag tycker vegetariska pajer är goda t ex sparris o/e svamp men det kräver förstås ost :) Linssoppor är kanongott också o "risotto " på mathavre el bulgur. Finns massa gott - lycka till! Kram
Jag försöker ha "meat free Mondays" här hemma och tycker oxå att det är lite svårt med just varma vegetariska rätter. Det blir mest soppor och sallader, men jag älskar soppa i olika varianter, så det äter vi ofta!
Kram Helena
 
Carro sa:
Blomkålsmos, det godaste som finns gör så här:
Lättkoka buketter i lite vatten eller gräddmjölk med en buljontärning, mixa till ett mos (med grädde eller creme fraice), krydda.
Gärna en liten klick smör och några droppar citron också.
Mums, så gott detta är.

Tack kära Ni för tips, kom gärna med flera.
Kram på Er alla från C

måndag 22 april 2013

Så gott!

Måndag!
Vill Du laga mat på 10 minuter...........jättegod!
Jag köpte Paolo Robertos, Gran Panzerotti, getost - prociutto - honung, MUMS så gott.
En färsk äggpasta gjord på 100% durumvete, tillverkad i Italien.
Följ beskrivningen, viktigt!
Jag serverade pastan med färska spenatblad och riven parmesanost, några droppar olivolja, KLART!
Kan absolut inte bli lättare.
Jag kommer att prova flera av sorterna som fanns i butiken.

 Kolla in Paolo, han menar att Du lagar denna rätt på 5 minuter.
Smaklig måltid.
KRAM C

söndag 21 april 2013

Kära söndag!

Kära söndag!
Första gången i år vi grillat, på riktigt ute!
Första gången i år som jag solat benen. Mycket nödvändigt!
Första gången i år som vi suttit ute och ätit middag.
Tagit fram stolsdynorna och liggdynorna, sommarduken, sommartallrikarna inköpta på marknad i Paris, Port de Clignancourt.
Tagit ut olivträdet från vinterförrådet likaså agaverna men agaverna gillar inte minsta lilla minusgrad så här får man passa upp lite! Kanske blir det att ta fram ett täcke någon natt?
Olivträdet klarar utan vidare -6 grader.
Härlig skogspromenad med goda vänner, ryggsäck innehållande gott kaffe och nybakade chokladcroissanter.

Nu börjar det.........utelivet!
Ganska matt och trött ikväll, vårsolen söker.
KRAM C

Helgen som gått!

HEJSAN! Hoppas Er helg varit bra, äntligen kom värmen.

Denna helg har vi ägnat åt Ungern - Viner - Vänner.
Våra vänner från Ungern har varit här, i fredag var det föredrag med vinprovning på Munskänkarna.
Ämnat för kvällen var Egerdistriktet i Ungern, ett av de området som vi besökte i höstas.
Vi provade två vita och tre röda , kanske de bästa vinerna som finns i området, spännande. Fruktiga, tanninrika och lite kryddiga viner.
Lite för omogna för min smak, några års lagring till så blir dom underbart goda.

Lördagen blev det vänfest för våra vänner, vilket väder vi fick!
Tack för en härlig helg, vi ses i Ungern till hösten då ska vi göra nya upptäckter tillsammans.

Bilden uppe till höger är Mariannes makalösa nougatglasstårta, receptet har varit i Svenska Dagbladet.
Rislyktor skickade vi upp denna vindstilla vackra kväll.
 
Vintips! En vän i Munskänkarna skickar med detta vintips: 
Mont-Redon Réserve, ett mustigt vin från Cote du Rhone nr 5461 i beställningssortimentet och jag lovar denna vinkompis är en "riktigt vinräv"!
KRAM C

fredag 19 april 2013

Julia Mjörnstedt - En fantastisk kvinna.

En tonåring som behövde uppmärksamhet stod det i journalen - men det var cancer hon hade.
Så började Julia Mjörnstedts resa till att bli grundaren av organisationen
UNG CANCER.
2007 fick Julia beskedet att hon hade tjocktarmscancer, då hade hon besökt läkare 12 gånger!
Under hela sin sjukdomsperiod mötte hon på svårigheter, hon led av ensamheten (besök inte tillåtet pga smittorisk), ovissheten var svår, behandlingarna och vården var inte anpassad för en ung patient. Unga människor har kanske inget ekonomiskt skyddsnät som vuxna har, ingen eftervård fanns, hon saknade unga i samma situarion att prata med.



Omkring 800 unga mellan 16 0ch 30 år drabbas varje år av cancer, därför skapade Julia Mjörnstedt organisationen UNG CANCER. För ett år sedan startades den ideella organisation hemma vid Julias köksbord.
Det blev ett fantastiskt mottagande, medlemsantalet växer rekordfort, responsen från sjukvård och politiker har varit mycket positiv.
Detta armband har jag fått av min dotter Carro, det kostar 100:- och har redan sålts i OTROLIGA 2 miljoner exemplar!!!
Det finns så mycket att säga om denna fantastiska kvinna, Ung Cancer har tilldelats utmärkelser som Årets Kommunikatör, Svenska Hjärtans Eldsjälar och stipendiet Ungt ledarskap.
Läs mer på www.ungcancer.se

En halv miljon människor har sett denna video, "Kära sextonåriga jag, det OK att känna".
Kan Du inte se den i Din Iphone, finns den på You Tube.
 
 Allt det här berättade jag om på Kyrkorådet (i min småstad) i tisdag.
Min önskan är att vi ska "hitta på något"så att vi kan stödja denna organisation.

Detta inlägg tillägnar jag vår älskade dotter Charolina och hennes fantastiska man Andreas. 
KRAM C

torsdag 18 april 2013

Min blogg fyller år!



Hipp, Hipp, Hurra!
Min blogg fyller idag:
 
 Tänk vad tiden gått fort, så många inlägg jag har gjort!
Närmare bestämt 1008 stycken, helt OTROLIGT!
Tack alla bloggläsare för att Ni varit med, om Ni varit här skulle vi ätit tårta och druckit kaffe och småpratat.
Hoppas Ni tittar in på min blogg lite då och då.
Det är väldigt kul med Era kommentarer.

Här är 1-års bannern!

Så här såg 1-årstårtan ut.
Nu önskar jag Er alla en fin dag,
KRAM C


onsdag 17 april 2013

Design

Hejsan!
I dag blåser det här i Småland, gamla löv yr omkring!
Idag blir det lite blickar på design.
 
Design är ett begrepp som beskriver ett föremåls konstruktion, formgivning eller den skapandeprocess som används från idéstadiet till färdig produkt. Dessa produkter utvecklas efter funktionella och estetiska krav med utgångspunkt från brukarens behov. Design tillämpas för utveckling av varor, tjänster, processer och miljöer.
Här några exempel:

Bernadottetermosen, firma Georg Jensen, design Sigvard Bernadotte, skapad 1938.
My first heter denna klocka designad av Efva Attling
En mycket omtyckt klocka och den första Efva designat.
Klocka i stål. Schweiziskt kvartsur med safirglas.
Och........tänk den ÄR min!
Kaffekoppen Golden Sun, tillskriven Sigvard Bernadotte, mycket eftertraktad kopp, även dyr att köpa på auktion.
Produceras i Danmark.

Waldemarsuddekrukan design prins Eugen 1915, sedan 50-talet en älskad favorit
T.o.m några vissna tulpaner är vackra i denna kruka!.

Design Gunnar Nylund för Rörstarand, en av dom stora svenska keramikerna.

Nu önskar jag Er en fin dag.
Här är det REPARATION PÅGÅR!!!!
Det går på sluttampen.
KRAM  C
 

tisdag 16 april 2013

Stickorna!

Dax för "Stickorna" att lämna arbetet hemma och ge sig ut på galej!
Det gör vi med jämna mellanrum. Pendeln till storstaden fungerar perfekt och lite inspiration fick vi!
 Pastelligt på Filippa K, blombukett vill jag ha med hem, så fint matchat!
Inspiration fick vi i stickkällaren, ett besök i Linköpings nya saluhall blev det oxå, fast måndag var helt fel dag att besöka en saluhall! 
 Pigalle hade mycket snygga vårskor och läckra väskor från Michael Kors.
By Kelly hade jättemycket fint, snygga klänningar!
Årets första rosévin på terassen på Radisson, vi ville sitta ute men det gick inte, lite för kallt men underbart mysigt ändå!
Vad köpte bloggerskan........jo, en helt underbar, stor, vacker snäcka!
Nu undrar jag bara hur gammal är en sådan här snäcka???? Någon som kan?
Ett lyckat besök blev det på den nyöppnaden köttrestaurangen Johannes, ligger på Apotekaregatan.
Har Du vägarna till Linköping så kan "Stickorna"varmt rekommenderar denna krog, dit ska vi snart igen!
Tack tjejer för en härlig dag, vilken tur man har som är en liten sticka!
KRAM C

måndag 15 april 2013

Chelsea Flower Show.

Den 21 - 25 Maj är det dax för Chelsea Flower Show, tänk att vara där!
Världens största blomstershow. 
Den prisbelönta landskapsarkitetkten Ulf Nordfjell skall göra "Champagne Laurent- Perrier" idéträdgård på Chelsea Flower Show 2013.
Han har under flera år gjort installationer och anlagt rabatter på Millesgården.
Milles staty av Orfeus, musikens och sångens mästare i den grekiska mytologin, ska finnas i blickfånget, hoppas snart få se bilder.
 
Bild från Ulfs vinnarträdgård Chelsea 2009.
 Inget leende här inte????
 Bilder från nätet.
Vackert/Lycka till!
KRAM C

söndag 14 april 2013

Läs, läs, läs!

Hej sköna söndag!
Här kommer ett litet (underbart) boktips!
LÄS!
Vi kom över havet skriven av Julie Otsuka. Ett lågmält mästerverk, en roman man inte glömmer.
Ett fartyg på väg över Stilla Havet 1919 och vad väntar på kajen??????
Det handlar om postorderbrudar från Japan.


Ömsint, sorgligt och poetiskt skrivet...........LÄS.
Kram C

lördag 13 april 2013

Matlagningsgänget!

Hallå!
Hur har Ni det?
Min PW var ovanligt lång idag eller rättar sagt dryg, snögloppig, kall och ganska mörk.
Men det är skönt efteråt!
Vädret ska bli bättre framåt söndagen.
"Matlagningsgänget" ( åtta glada kvinnor) har varit här och Ni har redan fått dessert receptet.
Vi har alltid något lite program, allt utom att laga mat!!.......... tycks det! Vi har under dessa år som gått lagat mat en gång och då var det kanonkul.
Mitt enkla program blev en liten packad påse med gott innehåll och en promenad med kluriga frågor, vi fick strålande sol och vindstilla, var kom denna tur ifrån...........ovan?

 Dukat och klart, tänk att en liten Bellisblomma kan bli så söt i en antik kinakruka.
Lyckliga jag som fick ett helt fat med penséer.
Packning av förtäringspåsar (ibland undrar jag var jag får alla konstiga ord ifrån, dom finns inte i akademins ordlista!)
Ser Ni en del av promenadgänget i solen!
Jag lagade asiatiskt och jag lovar Ni ska få receptet, jättegott.
Som skiljefråga hade jag en burk med guldknappar, 103 stycken.
Birgitta vann, grattis!
Kram önskar Er en fin helg/KRAM C


torsdag 11 april 2013

Glass på kondenserad mjölk

Hej, ska Ni välja ett av mina recept är det detta!
Glass på kondenserad mjölk, lent och gott!

Whoow, vilken kväll det var igår, "Matlagningsgänget" var här! Jag lovar berätta mera.
Jag tänker börja bakifrån, det blir dessertreceptet först! Som på den gamla goda RT och LC-tiden (minns Ni Dinner Safari omvänt)?


Glass på kondenserad mjölk - går att variera.

Glassbas:
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk (söt)

Hackad choklad

Kolasås:
1 dl sirap
0,5 dl socker
1 dl grädde
En smörklick

Vispa grädden så att det bildas toppar.
Rör ner den kondenserade mjölken (okokt).
Blanda väl.
Hacka mörk choklad och blanda ner.

Koka grädde, sirap och socker till en kola. Avrunda med en smörklick.
Gör såsen ganska tjock.
Ringla ner kolan i smeten, och rör ett varv, innan du håller upp i en form. 
(Det ska bli ett snyggt mönster, så rör inte för mycket).
Dekorerna med lite hacka choklad.
Frys ett par timmar.
Kula upp, servera och njut!

Denna glass går att variera hur som. Tex.
Lemoncurd
Bär
Kaksmulor
Kolasås, jordnötssmör, nötter
Turkiskpeppar
Sprit ex. Rom, Cointreau

 
Tack Carro för receptet och inlägget.
Lycka till/KRAM C

onsdag 10 april 2013

Ät parmesanost!

NJUT!
Parmesanost är en riktig kalciumbomb!
Kalcium stärker skelettet.
Hyvla lite tunna flagor parmesan över salladen eller pastan, bryt en bit (det tycker jag är godast) och bara mumsa på.
Parmesanost görs på opastoriserad mjölk och får mogna långsamt. Osten blir därför mycket rik på vitaminer, mineraler och protein. Och den är mycket lättsmält för magen. Många laktoskänsliga kan ät parmesan utan problem. Parmesan innehåller dubbelt så mycket kalcium som annan hårdost. Kalcium stärker skelettet vilket är bra mot osteoporos. Kalcium kombinerat med D-vitamin (i lax, sill, och strömming) stimulerar fettförbränningen.
Låter väl TOPPEN!
Idag har jag fullt upp "Matlagningsgänget" kommer till mej ikväll, jag kan utlova lite goda recept torsdag och fredag!!! Ska bara prova på "gänget" först!
Åhhh, så kul det ska bli och inte ska dom behöva laga mat, dom kan bara komma och njuta, precis som jag gör hos dom. Nu måste här dukas och fejas. Och köpas en bit parmesanost oxå.
KRAM C

tisdag 9 april 2013

Tisdagar

Välkommen tisdag och hej på Er!
Hemma hos mej har vi bestämt att vi ska äta vegetariskt en dag i veckan (vi börjar med det).
Vi har t.o.m bestämt dag, det ska bli varje tisdag.
Jag tror på att bestämma dag, då blir det av!
Fisk äter vi minst två dagar i veckan + lite skaldjur då och då.
Jag tar gärna emot recept på vegetarisk mat, soppor och sallader är jag bra på men varm lagad mat vill jag gärna ha tips på.
Vår första vegetariska tisdagsmiddag blir Ingers tomatsås, jag serverades denna rätt första gången hos en väninna på Öland, jättegod och superenkel.

Ingers tomatsås: 
1 gul lök
2 burkar tomater
vitlök, pressad
1 kruka basilika
peppar, salt
ett litet uns socker
pasta

Smält en hackad lök i god olja.
Ta ett uns strösocker.
Slå på dom goda tomaterna.
Pressa i så mycket vitlök Du vill ha.
Salta och peppra efter smak.
Låt puttra.
Hacka i basilikan.

Koka en god pasta, jag gillar pennesorter till detta, jag tycker det är gott när såsen kommer in i pastan! Servera och toppa med basilika och lite nymald peppar.
Viktigt att välja några goda tomater på burk.
Gärna ekologiska!
Servera gärna riven parmesanost till. (Lite fusk, kanske)!


Jättegott/Jag återkommer med flera vegetariska recept/Lycka till.
KRAM C