18 November är det Beaujolais Nouveausläpp, en happening inom vinvärlden!

 Hej!

Nu händer det äntligen.

I höstmörkret hände det grejer.

En Happening i vinvärlden, Beaujolais Nouveau släpps,

årets första vin kommer in på Systembolaget.

Förr hade vi stora Beaujolaisfester den 18 November. 

Herregud, vart tog dom vägen?

Dags att ta upp detta igen.

En gång om året dricker vi så unga viner med smak av skogshallon, 

blåbär och skumbanan.

NJUT.

Tips! Glöm inte att spara 1 - 2 flaskor till julafton vinet passar perfekt till julskinkan.

SUPER.



Denna bild är från förra året, här hemma.

Texten nedan är från Vinguiden.

Dags för en av årets största happenings inom vinvärlden. Beaujolais Nouveau 2021 infaller i år den 18 november med stor fest. I år släpps fyra nya sorter av årets vin att botanisera bland på Systembolaget. 

Nu är det dags att testa de första vinerna av årgång 2021. Tredje torsdagen i november släpps alltid årets Beaujolais Nouveau. En härlig tradition att vårda – eller kommersiellt jippo – meningarna går isär. Men det är ändå en av årets första chanser att prova vin som skördats under året. 

I Frankrike är traditionen enormt stor och hela landet festar på Beaujolais Nouveau. På en enda dag säljs viner för 250 miljoner kronor. Tredje torsdagen i november är en av få dagar på året då du ser berusade fransmän i större skaror på trottoarerna. 

Även i Sverige firas släppet av Beaujolais Nouveau på många restauranger med speciella menyer. Det kan vara den perfekta mingelfesten nu när pandemin går på sparlåga. Se upp bara, Beaujolais Nouveau är vanskligt lätt och fruktigt i strupen. 

Beaujolais är ett vindistrikt i södra delen Bourgogne nordväst om Lyon. Och området har fått ge sitt namn till det lätta och fruktiga röda vinet. 

Druvsorten för Beaujolais är alltid Gamay och efter skörd läggs de hela druvorna för jäsning i ståltank och genomgår så kallad kolsyrejäsning, maceration carbonique. Denna typ av jäsning ger ett saftigt och smakrikt vin med mjuka tanniner. När jäsningen är klar stabiliseras vinet varpå det tappas direkt på butelj. Det unga vinet har mörk blålila färg, doften är ungdomligt fruktig med inslag av hallon, blåbär, örter och skumbanan. Smaken är ung och bärig med inslag av nyss nämnda hallon, blåbär, örter och skumbanan.

För den som vill fira på hemmaplan och till äventyrs korka upp en flaska färskt rött vin och förgylla en alldeles vanlig torsdag så släpper Systembolaget inte mindre än fyra olika sorters Beaujolais Nouveau. Avnjuts med fördel med franska charkuterier, ostar och smårätter med kyckling och lax, gåslever och kanske sniglar. Till dessert rekommenderar vi förstås en crème brûlée.

SKÅL på ER!
Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg