Tore Wretmans gösfrikassé. Recept. Fisklovers.


Hej!

Idag hittade jag färsk gösfilé i fiskdisken, det är inte ofta.

Då blev det en av mina paradrätter Tore Wretmans gösfrikassé.

Ordet frikassé finns väl inte längre i svenskan ingen vet vad det är.

Det visste knappt jag för 40 år sedan!!

Men jag har serverat denna rätt flera gånger på mina middagar.

ALLTID omtyckt.

Det är en rätt där man knappt kan vara flera än 8 personer tycker jag,

rätten ska var krispigt och serverat direkt.

Minutera räknas här.

TIPS! Det går lika bra att använda torskfilé eller koljafilé.

Som vanligt ökar Du receptet efter hur många Ni är.

Ikväll var det ingen fest här bara vi.

 

Tore Wretmans berömda gösfrikassé.

Wretman, mästaren från bl.a Operakällaren som skapade så många eleganta rätter.

1. Så HÄR gör Du! 1 bit rotselleri, 2 stycken palsternacka och 3-4 morötter i stavar.

2. 1 gul lök smälts i smör.

3. Gösfilé skurna i större bitar.

4. 1 purjolök i strimlor läggs ovanpå rotsellerin, morötterna och palsternackorna.
1 fiskbuljongtärning.
Tillsätt 1 dl vitt vin, 1 dl vatten, koka upp.
Grönsakerna ska vara riktigt aldente.


5. Lägg på fisken i bitar.
Salta och peppra.
Slå på 1 dl vispgrädde.
Lägg på ett par klickar med smör.
Koka upp till fisken är klar.
Smaka av såsen.
Servera med en bit surdegsbröd i tunna skivor för att äta till och doppa 
i den goda skysåsen.

Ett Alsacevin till blev perfekt.
Prisvärt kostar 89 kronor.
80% pinot blanc och 20% gewurztraminer.

Detta vin serverade jag till, det är ett prisvärt gott vin som även passar 

superbra till asiatisk mat.

Prova får Du se.

Druvig, blommig smak med inslag av päron, rosor, persika, citrusskal och kryddor.

Lycka till.

Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg