Tulpantider

Nu är tulpantiden här,  låt oss njuta. Skär av en bit av stjälkarna och låt tulpanerna stå bundna eller i papper och dra vatten minst en timme. Sedan är det bara att snygga till dom! Så gör jag, hur gör Du?
Varje dag under de 4 första månaderna köper vi 1 miljon tulpaner varje dag i Sverige. Det gör oss till världsmästare i tulpanfrossa. Det finns över 6 000 olika tulpansorter i världen och över 400 odlas här i Sverige.




Trädgårdstulpanen kom till Europa på 1500-talet, Till Holland, tulpanernas land framför andra kom den 1590. Carlolus Clasius grundade en botanisk trädgård i Leiden men han försökte förgäves hindra att hans exklusiva växter spreds; snart hade så många lökar stulits att det växte upp en stor industri med lökförsäljning. I 1600-talets Holland blev tulpaner otroligt eftertraktade och det utbröt en hänsynslös spekulationsmarknad. En enda tulpanlök kunde i extrema fall inbringa summor på flera tusen gulden, motsvarade en tredjedels normal årslön. Denna spekulativa finansbubbla, som kallades för tulpanmanin, sprack till slut, liksom alla "bubblor". Fortfarande är tulpaner starkt förknippade med Nederländerna där man varje år anordnar tulpanfestivaler.
Exakt när tulpanen kom till Sverige är ovisst, men den första som dokumenterade tulpanodling var Olof Rudbeck d.ä. som tog med sig frön och lökar från en resa till Holland. 1685 hade han 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala.
De tulpaner som var mest populära på 1600-talet var polkagrisrandiga och enkelblommande.

Kommentarer

Populära inlägg