Picc-line

Hej måndag!
Svår dag.
Idag kl 9.00 sätter vår dotter Carro in en picc line i armen.
Det görs i Lund och hon har sin pappa vid sin sida.
Livet känns tuff idag.
Genom denna picc-line ska cellgiftet in i hennes kropp.
Vad är en picc line??
Förkortningen kommer från orden Perifert Insatt Central Cateter. En PICC-line är en mycket tunn plastkateter som sätts in i ett av överarmens blodkärl och används för att ge läkemedel direkt i blodet (intravenöst).
Varför sätter man in en PICC-line?
Många läkemedel som cytostatika (cellgifter) irriterar de ytliga blodkärlen och gör dem sköra och styva. Med en PICC-line sparar man de ytliga blodkärlen i armen.
Med en PICC-line slipper man också obehaget med stick i samband med upprepade kanylinsättningar som annars måste göras för att kunna ge läkemedel direkt i blodet.
Med hjälp av ultraljud letar man upp ett lämpligt blodkärl i överarmen. Man får sedan lokalbedövning och så för man in den tunna plastkatetern i blodkärlet en bra bit upp - PICC-linen är på plats. Insättningen tar sammanlagt cirka 30-45 minuter.
Direkt efter insättningen av PICC-linen får man göra en röntgenundersökning för att slutgiltigt kontrollera läget på katetern.


Vilken dag.
KRAM C

P.S Klockan 9.58 meddelade Carro att insättningen av picc-linen gått bra
och att hon skulle till röntgen och kolla att den låg rätt.
Vår duktiga och tappra dotter.
P.S 2 Klockan 11.15 var allt klart, röntgen visade att picc-linen satt som den skulle.
Carro fick lära sig ta spruta i magen.
Hon ska ta 90 sprutor, en om dagen i 90 dagar.
 Sprutorna tas för att förhindra blodpropp.

KRAM C

Kommentarer

Maria EB sa…
Vilken pärs ni har! Skönt att ni har varandra i familjen och att du kan skriva av dig lite här på bloggen. Du uttrycker dig så bra så att känns som att vi är med på er tuffa resa. Det är starkt! Ni får alla köra enligt det gamla talesättet - häng i och håll ut! Kramar
Chris sa…
Tack Maria!
Vi saknade dej idag.
Vi träffades en stund.
Skönt med vänner.
Kram C
Sassa sa…
Så outhärdligt jobbigt ! MEN ni grejar det! Kärlek och tålamod är nog bra att ta till! KRAM P.s känns bra att du kan skriva.

Populära inlägg