Palliativ vård

 Hej!
Idag är det midsommardagen. Vi, "sjukvårdteamet" (Andreas, Christian och jag) drar igång en ny dag. Till vår hjälp har vi vård-och sjukpersonal som avlöser varandra, hela dygnet runt, ofta fyra personal per gång. Man lär sig nya saker om sig själv aldrig hade jag väl trott att det skulle funka att ha främmande människor som går in och ut genom dörren hela dagarna och hela nätterna!!
Under tiden vi städar, ser tv, skalar potatis, kommer ur duschen, äter frukost i morgonrock, jag vi lever ett "vanligt" liv fast med massor av människor omkring oss. Och, det funkar..........jag tänker inte på det, det rör mig inte i ryggen.
Jag säger hej, välkommen hit eller kram på Er och tack, hur är det i dag? En kram då och då. Hej vi ses kl 6 osv............
 
Dessa fantastiska kvinnor, vi har bara träffat kvinnor (!) som avlöser varandra, vilket jobb dom har valt? Varje dag på deras jobb är svåra dagar. Jag talar om palliativa vård. För mej är det helt oförklarligt att dom orkar och vill. Detta är ingen vacker vård. Dom utstrålar ett lugn och en säkerhet som är obeskrivlig. Och så säger dom att dom älskar sitt jobb. Carro är en av deras patienter, hon är ung, vet vad hon vill, här är det lätt att känna empati men många av patienterna som dom sköter är gamla, skröpliga, dementa och en del är mycket svårskötta. Hur orkar dom? Dom har valt jobbet med hjärtat är svaret. Och det är därför dom har skitlöner. Inte klokt! Man blir så arg, vilket samhälle, kvinnoarbete ger skitlön. Vilket ansvar dom har. Katarina på onlokolgen i Lund valde yrke med hjärtat sa hon, hennes bror blev civilekonom, dom har samma längd på utbildning, Katarina är sjuksköterska med extra utbildning. Hon jobbade lite extra över julhelgen hon fick ut i lönekuvertet 17.500:-!!!!!!!!!!!!!!! Vad hennes bror fick i lönekuvertet är okänt men ingen tror väl att summorna var dom samma!? Hade hon gjort något fel på sitt jobb hade patienter kunna komma till stor skada. Hon hade fått kicken. I finans-, bank-, industrivärlden kan det förskingras eller göras felaktiga affärer på miljoner eller miljarder kronor och där händer inget, möjligen får snubben som orsakade detta ett nytt jobb med ännu lite bättre lön!!!!!! Det är bara att klättra vidare........uppåt.

 
Vi försöker göra det tryggt och fint runt Carro. Carro hade bestämt att på midsommarafton ska jag ur sängen, basta! Den palliativa vården är bra på att lyssna. Dom sa, Carro om det finns minsta chans ska vi försöka att få upp dej, det enda vi inte vill är att du ska få ett smärtgenombrott.  Kl 4 började ett gäng göra Carro midsommarfin, spetsklänning på! En timme senare var vi 7 personer (!!!!) som lyfte Carro ur sängen och upp i stolen. Vi höll andan. Det gick. Carro kom ut på altanen, där blev det tjejchampagne, sedan middag vid bordet sittande i en stol, vi avslutade med en kvällspromenad runt kvarteret. Sedan var vi 7 personer igen som fick en trött och nöjd Carro i säng.
 
Varför det gick? Det gick på Carros vilja. Och vi ville så gärna att hon skulle få denna önskan uppfylld. Vi blev alla överlyckliga. Vilken personal. I torsdags slutade Carros sjukgymnast Vibeke hon gick i pension efter många års gärning, en fantastisk kvinna. Hon avtackades av kollegorna och ska åka hem till sin familj och fira att arbetslivets dagar är slut.
Kl 17.15, på väg hem till firandet ringer hon på vår dörr, klädd i vita jeans, vackert blå blus och fint pärlhalsband och säger jag måste bara ge Carro lite massage innan jag åker hem och firar med familj. Där stog vi och grät, vilka människor det finns. Jag har aldrig sett så mycket medmänsklighet. Så mycket empati i hela mitt liv. Och Carro är en patient?! Patientströmmen tar aldrig slut.
 
Definition av palliativ vård enligt WHO“Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt som syftar till att förbättra livskvaliteten för patienter och de närstående, genom att förebygga och lindra lidandet genom tidig upptäckt, bedömning och behandling av smärta och andra fysiska, psykosociala och andliga problem som kan uppkomma i samband med livshotande sjukdom.
Palliativ vård innebär att:
  • lindra smärta och andra plågsamma symtom
  • bekräfta livet och betrakta döden som en normal process
  • inte påskynda eller fördröja döden
  • integrera de psykosociala och andliga aspekterna av patientvården
  • stödja patienten i att leva så aktivt som möjligt fram till döden
  • stödja de närstående under patientens sjukdom och i deras sorgearbete
  • genom ett tvärprofessionellt förhållningssätt inrikta sig på patientens och de närståendes behov
  • främja livskvalitet som kan påverka sjukdomsförloppet positivt
  • vara tillämplig i ett tidigt sjukdomsskede, tillsammans med andra terapier som syftar till att förlänga livet, såsom kemoterapi och strålning, samt även de undersökningar som behövs för att bättre förstå och ta hand om plågsamma kliniska komplikationer







Vi gör så trevligt vi kan, det låter kanske lite glamoröst med en flaska champagne ibland men verkligheten är oftast en annat, dygnet har 24 timmar, där det mesta handlar och vård, sjukdom, sorg och omvårdnad.


Vi fångar dom glimtar som går. Vi försöker göra livet lite vanligt, fast att det inte är det.

Kära personal, tack för att Ni finns. Om jag fick bestämma skulle alla få löneförhöjning. Om man lät alla män jobba ett tag inom vården skulle Ni få löneökning direkt, det är jag säker på. En man finns det anställd inom detta område i Helsingborgs Kommun, han jobbar på avdelning.

Kram C 

Kommentarer

Anonym sa…
Christina vilket bra fint och viktigt inlägg. Vilka underbara människor som väljer ett sånt viktigt och svårt yrke trots den ur usla lönen men det måste fasike bli ÄNDRING på det!!!!
Carro är sån kämpe...så fint att hon fick komma upp och vara med på midsommar.
Styrkekramar och kärlek till er, ni är underbara 💛
Kram // Sofie
Anonym sa…
Så fint att Carro fick och kunde komma upp och få komma ut på midsommarafton. Ni är fantastisk hela familjen. En sån värme och kärlek.
Du skriver så fint Christina. Så många kloka ord.💕
Tänker på er hela tiden. Många kramar Ida.M
Anonym sa…
Kan bara konstatera att Carro har en fantastisk familj! Kramar Carl-Johan C.
Anonym sa…
Asså, ni är fantastiska! Ni är mina idoler, nu och för all framtid! Hela familjen, fast mest Carro ❤️ puss och kram Matilda
Anonym sa…
❤️❤️❤️ Ni är fantastiska! Christina, du skriver så fint och bra! Otroligt att du orkar mitt i allt det svåra. Carro, vilken kämpe du är!!! Ni tar hand om varandra på bästa tänkbara sätt. All kärlek till er❤️❤️❤️ Kram Lotten
Anonym sa…
Jag håller verkligen med föregående kommentator. Ni är fantastiska allihopa, vilken familj, kärlek och gooo. Krama om Carro och Andreas från oss, Eva och Henrik
Anonym sa…
Ni är helt fantastiska. Krama Carro från mig. Ha det bra ni alla.
LB
Anonym sa…
Instämmer helt och fullt i det alla skrivit ! Har känt er sen barnsben och det finns inga bättre päron än ni Christina och Christian❤❤ ni är helt fantastiska!
Så även er dotter, min bästa vän❤❤
Pussar och kramar i massor
Tesse
Anonym sa…
Håller med alla flickor som skrivit innan till fullo ... Ingen kan bli oberörd som läst dina kloka inlägg Christina ...! Hoppas ni känner att vi alla är med er ✊ många styrkekramar Gerd
Anonym sa…
Tänker på er. Styrkekramar! /Emma M
Anonym sa…
Så fint du skriver Christina det är fantastiskt att Carro har så många fina människor omkring sig ❤
Varma kramar från Ida H
Anonym sa…
Tankar o varma kramar i den svåra tid ni nu går igenom. Britt-Marie S
Monica sa…
Så fint skrivet Christina. Ni fångar verkligen de där små ljusglimtarna som finns hos er. Kramar till er alla och bamsekramen till Carro. I tankarna finns vi med er hela tiden från Ängarp.
Maria EB sa…
Kan bara hålla med alla och skicka de varmaste o största kramar som finns <3
Anonym sa…
Krama om Charolina från mig! Kramar Sofie S
Anonym sa…
Stora varma och stärkande Kramar till er alla i familjen!
Vilken fantastisk kärlek!
Maggis
Sassa sa…
Så otroligt fint skrivet. Jag beundrar dig något enormt. Jag tror att du hjälper din familj men även många andra. MASS
OR AV KRAMAR <3

Populära inlägg