Vintips ett vin från Moldavien.

 Hej ett vintips så här på lördagen!

Spännande med nya viner, här ett vin från Moldavien.

Vad sägs om ett gott glas rött vin där hela flaskan bara kostar 89 kronor?

Castel Mimi, Moldaviens första chateau.





Det vita har jag inte provat.

En klassisk producent i modern tappning - från ett av Europas bortglömda vinländer!

 Castel Mimi grundades redan 1893 av Constantin Mimi som var son till grekiska flyktingar, nyskapande vinmakare och den siste guvernören i Bessarabien (historiskt område i östra Moldavien och södra Ukraina i det ryska imperiet). Castel Mimi blev då Moldaviens första chateau och Constantin Mimi fortsatte sina vinstudier i Montpellier i Frankrike där han bland annat inspirerades av viner från Bourgogne och tog med sig sticklingar hem av druvan Aligoté som än idag är den mest odlade druvan i Moldavien. Tillbaka i Moldavien fortsatte han att utveckla Castel Mimis viner som snabbt fick stor internationell uppmärksamhet för sin goda kvalitet. I synnerhet så fick de uppmärksamhet efter att Tsar Nikolaj II av Ryssland, Rysslands sista Tsar, besökte Castel Mimi och lovordade dess viner. För oss svenskar så är det intressant att platsen för Castel Mimis Chateau är bara några kilometer från platsen där kalabaliken i Bender ägde rum med den svenske kungen Karl XII i huvudrollen.

Castel Mimi ägs och drivs sedan slutet av 1990-talet av den moldaviska familjen Trofim där Cristina Frolov Trofim, tredje generationen vinmakare, är länge var VD för Castel Mimi men nu nyligen blivit vald till direktör för den Moldaviska intresseorganisationen Wine of Moldova och lämnat över VD-posten till sin bror Adrian Trofim. Familjen har under 2000-talet har investerat kraftigt i Castel Mimi för att återta platsen som en av Moldaviens modernaste och bästa vinproducenter.

Läs mer om Castel Mimi på www.castelmimi.md och följ dem gärna!

Moldavien, en vinupplevelse utöver det vanliga | Britt på Forbes

Läs här: 

En vinresa till Moldavien är en av de mest intressanta och minnesvärda med tanke på kombinationen av historia, tradition, hållbarhet, kvalitet, nytänkande och framför allt gästfriheten.

Under resan kommer du att få besöka 9 vingårdar, av vilka flera är små producenter. Bland vingårdarna finner du två av de största vinkällarna i världen samt vinslottet Castel Mimi. 

Dessutom den moldaviska byn Butuceni, med sina typiska 1800-talshus. Du får en fantastisk upplevelse av landet och kulturen, men framför allt av de högkvalitativa vinerna.

Castel Mimi Grande Reserve2019

Moldavien, Codru
89 kronor och 00 öre
Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, örter, körsbär, peppar, choklad och skogshallon.

Ha en trevlig helg.

Kanske är det en promenadhelg, kanske en cykelhelg, kanske en läshelg.

Vad vet jag!

Bild från min promenad i Vadstena.

Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg