Vitt Castel Mimi från Moldavien. Vintips.

Hej! 

Våghalsigt!

Ett vintips innan jag själv har testat vinet!

Men….Ni som läser min blogg minns säkert mitt vintips det röda vinet Castel Mimi

från Moldavien.

Här kommer det vita vinet, det finns nu i Systembolagets fasta sortiment.

Jag blev så glad när jag hittade detta vin i Linköping.

Nu ska jag prova, gör det Ni oxå!

Berätta gärna.

101 spänn kostar det.

Spännande vitt från Moldavien Castel Mimi – Moldaviens första vinslott



Castel Mimi Cuvée Belle Fée ”Den vackra fén” från Castel Mimi, Moldaviens första vinslott, har premiär i Systembolagets fasta sortiment 1 december. Namnet och etiketten är kanske redan bekant då det röda Castel Mimi Grand Reserve Fetească Neagră finns på hyllan sedan juni 2021.

Det lilla landet Moldavien med bara fyra miljoner invånare är ett av Europas allra fattigaste vars ekonomi i synnerhet drabbades när Ryssland införde ett handelsembargo mot dem när Moldavien skrev ett associationsavtal med EU. Historieroade svenskar förknippar Moldavien med ”Kalabaliken i Bender” då turkarna – som på den tiden styrde den här delen av världen – tröttnade på att härbärgera Karl XII och spillrorna av hans armé och helt sonika slängde ut dem med buller och bång 1713. Alldeles intill Bender ligger det vackra slottet Castel Mimi som ger en betydligt angenämare anledning att uppmärksamma Moldavien, nämligen vinet! 

Tsarens favorit
Constatin Mimis föräldrar var flyktingar från Grekland och han gjorde sig snabbt ett namn i vinvärlden sedan han grundat egendomen Castel Mimi 1893. Han studerade vinmakande i Frankrike och blev så förtjust i Bourgogne att han tog med sig sticklingar av druvan Aligoté därifrån. Hans viner fick snabbt internationell uppmärksamhet, inte minst sedan Rysslands siste tsar Nikolaj II besökt Castel Mimi och berömt vinerna.

Under Sovjetstaten vansköttes både slott och vingårdar och här massproducerades vin av tvivelaktig kvalitet. Men efter Sovjetunionens fall vände allt till det bättre. Den moldaviska familjen Trofim tog över slott och vingårdar i slutet av 1990-talet och idag är det Adrian Trofim som leder verksamheten.

Samma breddgrad som Bourgogne
Vingårdarna ligger öster om huvudstaden Chisinau, i byn Speia vid floden Nistru. Närheten till Svarta havet ger vinvänligt klimat och odlingarna ligger på samma breddgrad som Bourgogne. Här satsar man i första hand på de lokala druvorna och i denna cuvée så har fetească alba, fetească regală och den mest aromatiska druvan viorica fått plats. Fetească alba betyder den vita jungfrun som också pryder etiketten. Druvorna skördas för hand och selektering sker redan i vingården. Vinet har därefter både jäst och lagrats på temperaturkontrollerad ståltank innan buteljering för att behålla fräschören och de härliga aromerna i vinet på bästa sätt.

Castel Mimi Cuvée Belle Fée 2021 | 101 kr| Nr 2691 | 750 ml |
Ursprung: Codru, Moldavien
Druvor: Feteasca alba 50%, feteasca regala 25%, viorica 25%
Karaktär: Fruktig och aromatisk doft med inslag av ängsblommor, citronmeliss och krusbär. Smaken är rik, frisk och balanserad med inslag av pomelo, krusbär och passionsfru

Från Systembolagets hylla.


Det röda vinet jag rekommenderade från Moldavien.

Trevlig helg önskar jag Dej.

C


Kommentarer

Populära inlägg