Jag ogillar statiner.đŸ˜–đŸ˜€


Hej!

Det hÀr inlÀgget behöver Du inte lÀsa om det inte finns nÄgot intresse av

statiner, blodfetter, kolesterol.

Jag ogillar statiner och anser att dom gör mer skada Àn nytta.

Kanske finns undantag …….om det finns genetisk högt kolesterol i familjen.

Annars Àr överskrivningen enorm.

Obs! Detta tycker jag, ALLA fÄr/ska tycka det dom vill.

Jag anser att statiner ger mÄnga olika, farliga biverkningar bl.a bukspottkörtelinflammation,

 muskelvĂ€rk, smĂ€rta, ge diabetes m.m

Jag Àr inte ensam om att inte tycka om statiner.

Lönsamheten i att tillverka statiner Àr enorm.

HÀr under finns mycket att lÀsa och reflektera över.



NYHETER


 

LÀkartidningen: SÀmre överlevnad efter hjÀrtinfarkt vid lÄgt LDL-kolesterol

LĂ€kartidningen: FörsĂ€mrad överlevnad efter hjĂ€rtinfarkt vid lĂ„gt LDL.kolesterol, av professorerna John Öhrvik och Göran Nilsson, VĂ€sterĂ„s och Uppsala Universitet.

ÄndĂ„ Ă€r direktiven frĂ„n etablissemanget att alla efter hjĂ€rtinfarkt ska stĂ„ pĂ„ statiner, oavsett LDL-vĂ€rde. Lobbning frĂ„n Big Farma?

Uffe Ravnskov har skrivit en bra kommentar till artikeln.

 

Covid19

Jag brukar titta pĂ„ antalet covidsjuka pĂ„ IVA i Sverige varje dag. I april 2020 var det uppe pĂ„ 558. Idag Ă€r det 11. Det ser ju lugnande ut. Antalet Covidsjuka pĂ„ IVA tycker jag Ă€r viktigast för att bedöma allvaret i pandemin.

 

Statiner till alla vuxna?

Maryanne Demasi har skrivit en text dĂ€r hon berĂ€ttar att NICE (National Institute for Health and Care Excellence) i Storbritannien har skrivit att de planerar att rekommendera att alla vuxna (över 18 Ă„r) kan (eller ska?) förskrivas statiner, om de inte har nĂ„got emot det.  De planerar att lansera denna rekommendation i maj 2023.
Deras stÀllningstagande beror pÄ att det uppges att sedan Covid kom har det förekommit över 30000 dödsfall kopplade till hjÀrtinfarkt och stroke. En cheflÀkare har hÀvdat att detta beror pÄ ett minskat upptag av statiner och blodtryckspiller under pandemin. Andra professorer har pÄpekat att det inte finns bevis för att dessa piller har förskrivits mindre under de senaste Ären.
Om utkastet till riktlinjer fĂ€rdigstĂ€lls innebĂ€r det att miljontals av friska personer kommer att bli ”patienter” över en natt.
LÀkare har argumenterat att fördelen av statiner till friska sannolikt inte uppvÀger biverkningarna. En undersökning har visat att 62% som slutat med statiner har gjort det pga muskelbiverkningar, vÀrk och smÀrta. De undersökningar som pÄstÄr att detta Àr fel har inte undersökt denna biverkan.
En systematisk översikt i JAMA Internal Medicine visar inget konsekvent samband mellan sĂ€nkning av LDL-kolesterol och hjĂ€rtsjukdom. LDL-kolesterol Ă€r bara en surrogatmarkör, och dess orsakande roll ifrĂ„gasĂ€tts av mĂ„nga kardiologer och forskare. ”Kolesterolteorin” har vidmakthĂ„llits av personer som ignorerat negativa forskningsresultat, och som anvĂ€nt vilseledande statistik.
Vem bryr  sig om att sĂ€nka kolesterolet om det inte ger nĂ„gon fördel för patienterna?
De flesta av kommitteledamöterna har ekonomiska band till statintillverkare.

Mer Ă€n hĂ€lften av alla 60-Ă„ringar har för högt LDL-kolesterol enligt gĂ€llande riktlinjer som lĂ€kemedelsindustri-influerade expertgrupper tagit fram. Jag skulle önska att alla mina lĂ€karkollegor som nĂ„s av detta budskap lĂ„ter dem fortsĂ€tta ha det. Och att Ă€ldre gratuleras i stĂ€llet för att skrĂ€mmas nĂ€r de har höga LDL-vĂ€rden. Ny forskning stöder detta.

Sedan tidigt 50-tal har vissa forskargrupper hÀvdat att ett högt fettintag leder till höga kolesterolvÀrden och ökar risken för att dö i hjÀrtinfarkt. Denna hypotes populariserades av en nutritionsprofessor frÄn Minnesota vid namn Ancel Keys 1953, nÀr han publicerade en artikel dÀr han hÀvdade att risken att dö i infarkt hos yngre medÄlders mÀn var relaterad till fettintaget, enligt WHO-statistik frÄn sex lÀnder. Emellertid visade tvÄ andra vÀlrenommerade forskare 1956 att Ancel Keys som haft en topp-position vid WHO och FAO, haft tillgÄng till data frÄn 22 lÀnder, i sjÀlva verket handplockat data och fifflat med kurvan, för att detta skulle passa hans hypotes. Men avslöjandet av detta forskningsfusk fick ingen effekt, eftersom en boll redan satts i rullning av amerikansk jordbrukspolitik.

Margarin hade i decennier straffbeskattats i USA för att vara en som man tidigare sĂ„g det ohĂ€lsosam ersĂ€ttning för smör. Men andra vĂ€rldskriget hade satt igĂ„ng en enorm sojaodling i USA som inte lĂ€ngre kunde stoppas.

Det fanns alltsÄ behov av kostrÄd som var anpassade till livsmedelsindustrins produktionskapaciteter och Àgarnas vinstkrav. Redan 1942 planerades för detta, genom att industrierna finansierade en professur i nÀringslÀra vid Rockefeller University. Troligen var Ancel Keys professur i Minneapolis den andra. I Sverige dröjde det tills 1970 tills tre professurer i nÀringslÀra inrÀttades, finansierade dels med statliga medel, dels frÄn livsmedelsindustrin genom organisationen Swedish Nutrition Foundation (SNF), grundad 1961, dÀr Coca-Cola, socker- och margarinindustrin varit stora bidragsgivare. KostrÄden som numera förmedlas av dietister i USA, liksom i resten av vÀstvÀrlden inklusive Sverige, har gÄtt ut pÄ att minska intaget av fett, byta smör mot margarin eller oljor, och tillÄta mer kolhydrater varav 10 procent gÀrna fÄr komma frÄn socker. Att sÀnka kolesterolet och minska Äderförkalkningsrisken har varit en viktig motivering. Att amerikanska dietistförbundet stötts ekonomiskt av Coca-Cola och diabetesmedicinföretaget Novo Nordisk fick stora rubriker i New York Times förra Äret.

I 50-talets början visste man inte sĂ„ mycket om kolesterolmolekylens biologiska funktioner, sĂ„ mĂ€nniskor var lĂ€tta att skrĂ€mma. I dag vet vi att kolesterol har en central roll för utvecklandet av högre djurs cellmembraners funktion, inklusive utvecklandet av nervsystem och rörelseförmĂ„ga. HjĂ€rnan och musklerna.

Kolesterol och fetter Àr vad djurs och mÀnniskors cellmembraner bestÄr av. SÀrskilt mycket fett och kolesterol finns i hjÀrnan. Men kolesterol och fett, som ju Àr vattenolösliga, behöver transporteras i blodet, till och frÄn olika vÀvnader.

Evolutionen har löst detta genom att skapa lipoproteiner som har en vattenlöslig utsida och fettlöslig insida. Ett sÄdant lipoprotein som tranporterar fett och kolesterol benÀmns LDL. Ett annat benÀmns HDL. BÄda dessa finns till och med hos myggor.

1985 fick Dallasforskarna Goldstein och Brown Nobelpriset för att ha upptÀckt en receptor pÄ cellernas utsida som tar upp kolesterol frÄn LDL-partiklar. Det finns en Àrftlig sjukdom, dÀr just LDL Àr högt och dÀr mÀnniskor Àr benÀgna att fÄ infarkt i unga Är. DÀrmed trodde man att hjÀrtinfarktens gÄta var löst, trots att de flesta som dör i hjÀrtkÀrlsjukdom Àr gamla. Nobelpriset kom i bra tajming med en ny typ av kolesterolsÀnkande mediciner, statiner. Statiner har blivit mÄngmiljardsÀljare i dollar.

Men trots att LDL utpekades som det onda kolesterolet hade mĂ€rkligt nog hittills, ingen systematiskt gĂ„tt igenom vad studier pĂ„ Ă€ldre mĂ€nniskor, som ju har mest hjĂ€rtsjukdom och högst dödlighet har för LDL-vĂ€rden, upptĂ€ckte den pensionerade Lundadocenten Uffe Ravnskov och jag i början av förra Ă„ret.

Vi bestÀmde oss för att söka igenom den största medicinska databasen, PubMed, för att fÄ svar pÄ frÄgan, huruvida högt LDL Àr associerat till ökad dödlighet totalt eller dödlighet i hjÀrtkÀrlsjukdom. VÄr sökning renderade cirka 2 800 sammanfattningar dÀr vi bÄda oberoende av varandra efter genomlÀsning av dessa fann cirka 280 artiklar, som tycktes handla om Àmnet. Sedan kontaktade vi 15 vÀlrenommerade forskare vÀrlden över, som lÀste och sammanfattade resultaten, minst tre pÄ varje artikel.

Det fanns efter genomlĂ€sningen slutligen 19 relevanta studier som publicerats kring LDL-kolesterol, Ă„lder över 60 och dödlighet i hjĂ€rtkĂ€rlsjukdom eller totalt. VĂ„r systematiska genomgĂ„ng har efter expertgranskning publicerats i söndags i den vĂ€lrenommerade tidskriften BMJ-Open och kan lĂ€sas fritt pĂ„ nĂ€tet.

Ingen studie visade att ett högt LDL-vĂ€rde var associerat till ökad dödlighet totalt eller i hjĂ€rtkĂ€rlsjukdom. I studier som omfattade 92 procent av deltagarna, totalt nĂ€rmare 69 000 i dessa studier, var sambandet mellan LDL-vĂ€rdet och den totala dödligheten omvĂ€nd. AlltsĂ„ ju högre LDL desto större chans att leva lĂ€ngre. Vissa vegetabiliska oljor och margarin sĂ€nker LDL, och fĂ„r dĂ€rför, med lagstiftning, kallas för hĂ€lsosamma. DessvĂ€rre har lagstiftarna vilseförts av industri-intressen, som SNF och dess moderorganisation International Life Sciences Institute (ILSI) lobbar för. Dessutom ordineras cirka 800 000 svenskar LDL-sĂ€nkande preparat pĂ„ falska grunder. De kolesterolsĂ€nkande statinerna ökar diabetesrisken!

VÄr forskargrupp menar att lÀkemedels- och livsmedelsindustri-intressen har vilsefört befolkningarna inte bara i vÀsterlandet kring kosten baserat pÄ att man ska ha sÄ lÄgt LDL som möjligt. Detta har lett till fetma- och diabetesepidemin som nu Àven drabbar fattiga lÀnder. Detta enbart för kortsiktiga ekonomiska intressen. Nu Àr de avslöjade.


Kommentarer

PopulÀra inlÀgg