Jag ogillar statiner.😖😤


Hej!

Det här inlägget behöver Du inte läsa om det inte finns något intresse av

statiner, blodfetter, kolesterol.

Jag ogillar statiner och anser att dom gör mer skada än nytta.

Kanske finns undantag …….om det finns genetisk högt kolesterol i familjen.

Annars är överskrivningen enorm.

Obs! Detta tycker jag, ALLA får/ska tycka det dom vill.

Jag anser att statiner ger många olika, farliga biverkningar bl.a bukspottkörtelinflammation,

 muskelvärk, smärta, ge diabetes m.m

Jag är inte ensam om att inte tycka om statiner.

Lönsamheten i att tillverka statiner är enorm.

Här under finns mycket att läsa och reflektera över.



NYHETER


 

Läkartidningen: Sämre överlevnad efter hjärtinfarkt vid lågt LDL-kolesterol

Läkartidningen: Försämrad överlevnad efter hjärtinfarkt vid lågt LDL.kolesterol, av professorerna John Öhrvik och Göran Nilsson, Västerås och Uppsala Universitet.

Ändå är direktiven från etablissemanget att alla efter hjärtinfarkt ska stå på statiner, oavsett LDL-värde. Lobbning från Big Farma?

Uffe Ravnskov har skrivit en bra kommentar till artikeln.

 

Covid19

Jag brukar titta på antalet covidsjuka på IVA i Sverige varje dag. I april 2020 var det uppe på 558. Idag är det 11. Det ser ju lugnande ut. Antalet Covidsjuka på IVA tycker jag är viktigast för att bedöma allvaret i pandemin.

 

Statiner till alla vuxna?

Maryanne Demasi har skrivit en text där hon berättar att NICE (National Institute for Health and Care Excellence) i Storbritannien har skrivit att de planerar att rekommendera att alla vuxna (över 18 år) kan (eller ska?) förskrivas statiner, om de inte har något emot det.  De planerar att lansera denna rekommendation i maj 2023.
Deras ställningstagande beror på att det uppges att sedan Covid kom har det förekommit över 30000 dödsfall kopplade till hjärtinfarkt och stroke. En chefläkare har hävdat att detta beror på ett minskat upptag av statiner och blodtryckspiller under pandemin. Andra professorer har påpekat att det inte finns bevis för att dessa piller har förskrivits mindre under de senaste åren.
Om utkastet till riktlinjer färdigställs innebär det att miljontals av friska personer kommer att bli ”patienter” över en natt.
Läkare har argumenterat att fördelen av statiner till friska sannolikt inte uppväger biverkningarna. En undersökning har visat att 62% som slutat med statiner har gjort det pga muskelbiverkningar, värk och smärta. De undersökningar som påstår att detta är fel har inte undersökt denna biverkan.
En systematisk översikt i JAMA Internal Medicine visar inget konsekvent samband mellan sänkning av LDL-kolesterol och hjärtsjukdom. LDL-kolesterol är bara en surrogatmarkör, och dess orsakande roll ifrågasätts av många kardiologer och forskare. ”Kolesterolteorin” har vidmakthållits av personer som ignorerat negativa forskningsresultat, och som använt vilseledande statistik.
Vem bryr  sig om att sänka kolesterolet om det inte ger någon fördel för patienterna?
De flesta av kommitteledamöterna har ekonomiska band till statintillverkare.

Mer än hälften av alla 60-åringar har för högt LDL-kolesterol enligt gällande riktlinjer som läkemedelsindustri-influerade expertgrupper tagit fram. Jag skulle önska att alla mina läkarkollegor som nås av detta budskap låter dem fortsätta ha det. Och att äldre gratuleras i stället för att skrämmas när de har höga LDL-värden. Ny forskning stöder detta.

Sedan tidigt 50-tal har vissa forskargrupper hävdat att ett högt fettintag leder till höga kolesterolvärden och ökar risken för att dö i hjärtinfarkt. Denna hypotes populariserades av en nutritionsprofessor från Minnesota vid namn Ancel Keys 1953, när han publicerade en artikel där han hävdade att risken att dö i infarkt hos yngre medålders män var relaterad till fettintaget, enligt WHO-statistik från sex länder. Emellertid visade två andra välrenommerade forskare 1956 att Ancel Keys som haft en topp-position vid WHO och FAO, haft tillgång till data från 22 länder, i själva verket handplockat data och fifflat med kurvan, för att detta skulle passa hans hypotes. Men avslöjandet av detta forskningsfusk fick ingen effekt, eftersom en boll redan satts i rullning av amerikansk jordbrukspolitik.

Margarin hade i decennier straffbeskattats i USA för att vara en som man tidigare såg det ohälsosam ersättning för smör. Men andra världskriget hade satt igång en enorm sojaodling i USA som inte längre kunde stoppas.

Det fanns alltså behov av kostråd som var anpassade till livsmedelsindustrins produktionskapaciteter och ägarnas vinstkrav. Redan 1942 planerades för detta, genom att industrierna finansierade en professur i näringslära vid Rockefeller University. Troligen var Ancel Keys professur i Minneapolis den andra. I Sverige dröjde det tills 1970 tills tre professurer i näringslära inrättades, finansierade dels med statliga medel, dels från livsmedelsindustrin genom organisationen Swedish Nutrition Foundation (SNF), grundad 1961, där Coca-Cola, socker- och margarinindustrin varit stora bidragsgivare. Kostråden som numera förmedlas av dietister i USA, liksom i resten av västvärlden inklusive Sverige, har gått ut på att minska intaget av fett, byta smör mot margarin eller oljor, och tillåta mer kolhydrater varav 10 procent gärna får komma från socker. Att sänka kolesterolet och minska åderförkalkningsrisken har varit en viktig motivering. Att amerikanska dietistförbundet stötts ekonomiskt av Coca-Cola och diabetesmedicinföretaget Novo Nordisk fick stora rubriker i New York Times förra året.

I 50-talets början visste man inte så mycket om kolesterolmolekylens biologiska funktioner, så människor var lätta att skrämma. I dag vet vi att kolesterol har en central roll för utvecklandet av högre djurs cellmembraners funktion, inklusive utvecklandet av nervsystem och rörelseförmåga. Hjärnan och musklerna.

Kolesterol och fetter är vad djurs och människors cellmembraner består av. Särskilt mycket fett och kolesterol finns i hjärnan. Men kolesterol och fett, som ju är vattenolösliga, behöver transporteras i blodet, till och från olika vävnader.

Evolutionen har löst detta genom att skapa lipoproteiner som har en vattenlöslig utsida och fettlöslig insida. Ett sådant lipoprotein som tranporterar fett och kolesterol benämns LDL. Ett annat benämns HDL. Båda dessa finns till och med hos myggor.

1985 fick Dallasforskarna Goldstein och Brown Nobelpriset för att ha upptäckt en receptor på cellernas utsida som tar upp kolesterol från LDL-partiklar. Det finns en ärftlig sjukdom, där just LDL är högt och där människor är benägna att få infarkt i unga år. Därmed trodde man att hjärtinfarktens gåta var löst, trots att de flesta som dör i hjärtkärlsjukdom är gamla. Nobelpriset kom i bra tajming med en ny typ av kolesterolsänkande mediciner, statiner. Statiner har blivit mångmiljardsäljare i dollar.

Men trots att LDL utpekades som det onda kolesterolet hade märkligt nog hittills, ingen systematiskt gått igenom vad studier på äldre människor, som ju har mest hjärtsjukdom och högst dödlighet har för LDL-värden, upptäckte den pensionerade Lundadocenten Uffe Ravnskov och jag i början av förra året.

Vi bestämde oss för att söka igenom den största medicinska databasen, PubMed, för att få svar på frågan, huruvida högt LDL är associerat till ökad dödlighet totalt eller dödlighet i hjärtkärlsjukdom. Vår sökning renderade cirka 2 800 sammanfattningar där vi båda oberoende av varandra efter genomläsning av dessa fann cirka 280 artiklar, som tycktes handla om ämnet. Sedan kontaktade vi 15 välrenommerade forskare världen över, som läste och sammanfattade resultaten, minst tre på varje artikel.

Det fanns efter genomläsningen slutligen 19 relevanta studier som publicerats kring LDL-kolesterol, ålder över 60 och dödlighet i hjärtkärlsjukdom eller totalt. Vår systematiska genomgång har efter expertgranskning publicerats i söndags i den välrenommerade tidskriften BMJ-Open och kan läsas fritt på nätet.

Ingen studie visade att ett högt LDL-värde var associerat till ökad dödlighet totalt eller i hjärtkärlsjukdom. I studier som omfattade 92 procent av deltagarna, totalt närmare 69 000 i dessa studier, var sambandet mellan LDL-värdet och den totala dödligheten omvänd. Alltså ju högre LDL desto större chans att leva längre. Vissa vegetabiliska oljor och margarin sänker LDL, och får därför, med lagstiftning, kallas för hälsosamma. Dessvärre har lagstiftarna vilseförts av industri-intressen, som SNF och dess moderorganisation International Life Sciences Institute (ILSI) lobbar för. Dessutom ordineras cirka 800 000 svenskar LDL-sänkande preparat på falska grunder. De kolesterolsänkande statinerna ökar diabetesrisken!

Vår forskargrupp menar att läkemedels- och livsmedelsindustri-intressen har vilsefört befolkningarna inte bara i västerlandet kring kosten baserat på att man ska ha så lågt LDL som möjligt. Detta har lett till fetma- och diabetesepidemin som nu även drabbar fattiga länder. Detta enbart för kortsiktiga ekonomiska intressen. Nu är de avslöjade.


Kommentarer

Populära inlägg