Heidsieck & C Monopole Edition Jönköping. Champagnetips.

 Hej!

Hej på Er alla mina bloggläsare var Ni än är,

hoppas Ni har det bra och kan njuta av värmen och nu är det helg igen!

Tiden går fort……..

Ett champagnetips.

Presenternas …….Present!

Inte vilket som helst, vilken historia.

Speciellt för oss med anknytning till Jönköping och Småland.

Vilken bra present till en jubilar eller till fest.

Klart att man vill ge bort en flaska Heidsieck & C Monopole, Edition Jönköping.

Blommor äntligen har dom kommit igång.

Vilken present!

Kanske till sig själv......oxå!


Livets goda.

Den 3 november 1916 sjönk fraktfartyget Jönköping drygt 30 kilometer väster om den finska hamnstaden Raumo. Ombord fanns champagne, cognac och vin samt räls och det var sannolikt det senare som gjorde att fartyget torpederades av en tysk ubåt. 1998 hittades Jönköping av en svenska dykare och de 3000 flaskor av Heidsieck & C ° Monopole som följde med skeppet ner i djupet började bärgas. Nu har champagnehuset lanserat Edition Jönköping, en champagne som återskapats baserat på det vin som vilat på havets botten i närmare 82 år. Livets Goda har provat!

3000 flaskor av Heidsieck & C ° Monopole årgång 1907 var på väg från Gävle till Sankt Petersburg och den ryska tsaren. Men lasten nådde aldrig sitt mål utan Jönköping sjönk efter att ha blivit torpederad mitt under ett brinnande första världskrig och flaskorna följde med fartyget till 64 meters djup där de förblev liggande i drygt 80 år innan man i juli 1998 kunde bärga 2400 flaskor som överlevt tack vare den kalla temperaturen i havet.

Nu har Heidsieck & C ° återskapat den champagne som fanns ombord på Jönköping och vinet finns nu tillgängligt på Systembolaget.

Livets Godas intryck av champagnen

Heidsieck & Co Edition Jönköping Brut

1916 var fraktfartyget Jönköping på väg mot den ryska tsaren och ombord var bland annat 3000 flaskor av märket Heidsieck & Co. Utanför Åland sänktes Jönköping av en tysk u-båt och flaskorna följde med ner på havets botten där de förblev till 1998 då flaskorna bärgades för att sedermera säljas på auktion. Vi har nu husets återskapning i våra glas, en Edition Jönköping, och precis som originalet så är det en blend på främst den blå pinot noir med cirka en tredjedel chardonnay. 36 månader på sin jästfällning har vinet fått och vi bjuds en champagne med tydlig rödbärig ton, hallon inte minst men även mogna röda äpplen återfinns samt nötighet, kex och en diskret blomörtighet. Smaken är stenfruktigt fräsch med smeksam snäll mousse, röda bär och kaksmulor i ren, proper och lättgillad stil. Avslutar torrt och rödäppligt. Edition Jönköping är inte bara en unik historia som återberättas, det är även en champagne som verkligen håller måttet och dessutom till ett sympatiskt pris.

Vilken historia va!

Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg