Äkta Vara igen om bredbart smör.

 Hej!

Precis vad jag alltid har Tyckt!

Ät INTE lättmargariner.

Det är i alla fall mitt val.

Kolla in granskningen av 29 olika smörgåsfett.

Granskningen är gjord av konsumentföreningen Äkta Vara.

Mat, Smör, Bord, Mjölk, Mejeriprodukt

Hemgjort smörgåsfett Det är lätt att göra sin egna variant av smörbaserade smörgåsfett, som Bregott. Ofta blir det dessutom billigare än att köpa det färdigt. Här är ett recept som ger en produkt med cirka 70% fetthalt.

Ingredienser:
250 gram smör
150 gram rapsolja
100 gram vatten
3 gram salt

Gör så här: Vispa rumstempererat smör med elvisp. Häll i oljan långsamt under vispning. Fortsätt sedan med vattnet. Avsluta med att blanda i saltet. Håller i kylskåpet lika länge som smöret du använde. Går även att frysa.

Tips: Det går att justera ingredienserna för olika resultat. Smör ger smak och gör det hårdare, oljan att det blir mjukare samtidigt som det ökar fetthalten medan vattnet gör att det blir mjukare samtidigt som det sänker fetthalten.

I den här granskningen har vi undersökt innehållet i 29 olika smörgåsfetter, alltså bredbara produkter som i första hand är avsedda att bres på en smörgås. Produkterna har sedan fått poäng efter innehållet av tillsatser, industriella ingredienser och aromer samt om de är ekologiska.

Vill du ha mindre tillsatser i maten?
Den här granskningen är gjord av oss på den ideella konsumentföreningen Äkta vara. Vi jobbar för färre tillsatser och ärligare produkter. Det ska vara lätt att hitta rätt. Läs mer om vad vi gör och hur du kan hjälpa till här

Klassiker i topp
I toppen hittar vi Bregott Ekologisk normalsaltat som är en av blott två ekologiska produkter i granskningen och den enda som får full pott, 10 poäng. Strax därefter, på 9 poäng, hamnar inte mindre än åtta produkter, som antingen är varianter av märket Bregott eller konkurrenternas kopior. De har alla det gemensamt att de inte innehåller några tillsatser, industriella ingredienser eller aromer. De är alla blandningar av i huvudsak smör, rapsolja och oftast även vatten.

Här bör noteras att nästan alla produkter i granskningen även är berikade med vitaminer. Detta har vi varken givit plus- eller minuspoäng för då berikning av smörgåsfett är obligatorisk i Sverige, med några få undantag.

Lågprisprodukt i botten
I andra änden av skalan hittar vi Lidls Vita d’or Lätt, som innehåller hela sex tillsatser, de industriella ingredienserna palmolja och mjölkprotein samt aromämne. Nästan lika dåliga är de fyra produkter som slutar på 2 poäng: Coop Mjölkfritt smörgåsmargarinCoop LättmargarinICA Smörgås växtbaserat och Lätt & lagom Original.

Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg