Vegetarisk lördag. Vin från Ungern. 10 saker du kanske inte visste om landet. Recept.

 Hej lördag här!

Vegetarisk lördag blev det, hör inte till vanligheterna hos oss.

Först en halv avokado med god olivolja och saltkorn.

Därefter gratinerade små tomater med olivolja, balsamicovinäger och honung,

till serveringen, direkt från ugnen små bitar av mozzarella.

Sedan en av makens favoriter purjolöksgratäng.

Sista slatten vin avslutades med en bit Dajm.

Helnöjda.

Purjolöksgratäng

Skiva purjolök och koka lätt i saltat vatten.

Svalna och lägg i en gratängform.

Gör en äggstanning slå över purjolök.

2-3 ägg

Gräddmjölk

Gärna lite riven ost (inte nödvändigt)

Salt o peppar

200 grader i ugn tills gratängen gått fin färg.

Till detta drack vi ett gott vitt vin från Ungern.

Present från kär väninna tack bästa Susan.

Jag gillar verkligen ungerska viner.

Ett vitt vin från Birtok, Ungern.
www.szaszibirtok.hu 

Välkyld.

Förrätt och middag på samma gång i ugnen.

Gratinerade tomater med olivolja, honung och balsamicovinäger.

Makens favorit Purjolöksgratäng.

Här listar vi tio saker du kanske inte visste om landet:

  1. Det odlas vin i stort sett hela Ungern (förutom i landets sydöstra delar), totalt 22 vindistrikt varav Tokaj är det mest kända.
  2. Under kommunisttiden då det var fokus på kvantitet och planekonomi rasade kvalitén på vinproduktionen. Sedan 1991 har situationen förbättrats radikalt och Ungern är återigen ett framstående vinland.
  3. Inte mindre än 8 platser och destinationer i Ungern finns representerade på UNESCOSberömda lista över världsarv – så ett besök till Ungern behöver inte endast handla om vin 😉
  4. Den bördiga jorden lämpar sig väl för jordbruk – i sand, vulkanisk sten, lera, sandsten och lösjord odlas stora mängder paprika, vitlök och örtkryddor tillsammans med aprikoser, päron, körsbär och vindruvor.
  5. Det mest kända vinet från Ungern är skapad av en mögelsvamp! Som fick namnet ädelröta (Botrytis cinerea) & Ludvig XIV kallade vinet (aszú): Kungarnas vin, vinernas kung. (”Vinum regum, rex vinorum”)
  6. Det har troligen odlats vin här sedan urminnes tider; romerska kejsare lät forsla vin från Balaton-sjön till Rom
  7. Tokaj omnämns i de medeltida krönikorna. Det söta vinet (Aszú) från regionen exporterades över hela Europa och tillskrevs även magiska egenskaper – Johan III lät till exempel behandla sin sjuka häst med det. (Läs mer hrywiom Tokaj och Aszú i vårt speciella Tokaj-inlägg här)
  8. Druvorna: Tokajviner tillverkas främst av tre vinsorter: Furmint, Hárslevelü och Muskotály. I de mest kända rödvinsregionerna Eger och Villány är de lokala Kéfrankos och Kadarka vanliga. Dessa druvor är två viktiga komponenter i “Egri Bikaver”, en kraftig rödvins-cuvée som även kallas “Bull’s Blood”. Läs om den speciella druvan Kadarka här. 
  9. Även internationella druvor:Jämsides med de traditionella ungerska druvsorterna, är de stora blå druvor som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir och Syrah populära. Av gröna druvor dominerar Chardonnay och Sauvignon Blanc.
  10. Furmint är en grön druva mest känd för att den ingår i de söta Tokajvinerna från Ungern, men den odlas även i Österrike under namnet Zapfner eller Mosler. Läs mer om Furmint i vårt speciella furmint-inlägg här. 

En bra lördag.

Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg