DN:S ledare Lisa Magnusson: Håll tummarna för att Du får en kvinnlig läkare.

Hej!

HALLÅ alla kvinnor, detta måste Ni läsa.

DN.s ledare om ojämlikheten mellen könen i vården.

OM Ni får en kvinnlig läkare är chansen att överleva större!

Något att tänka på.....

Detta ämne en jämställd vård mellan kvinnor och män, det strider verkligen 

1,6 miljonklubben för.

Det har dom gjort i många, många år.

Ojämlikheterna ÄR stora mellan könen både i tänket kring vård och mediciner.

Här kan Ni läsa mera och även bli medlem.

En fantastisk förening.

1,6 & 2,6 miljonerklubben - För kvinnor och hälsa1,6 & 2,6 miljonerklubbenhttps://www.1.6miljonerklubben.com


LEDARE

Lisa Magnusson: Håll tummarna för att du får en kvinnlig läkare nästa gång.

Är män sämre läkare än kvinnor? Det är The Economist som så att säga ”bara ställer frågan” (7/8). Och tvärtemot vad folk brukar anta tycks svaret faktiskt vara ja. Åtminstone enligt forskningen.

En skriande majoritet – 95 procent, i en brittisk studie – associerar fortfarande begreppet ”läkare” med en man. Samtidigt visar data från en rad olika länder samma sak: Patienter till kvinnliga läkare klarar sig bättre. De återhämtar sig snabbare och har större överlevnadschanser. 
En av de första och största studierna utgick från 1,5 miljoner äldre patienter. De som haft en kvinnlig läkare löpte 4 procent lägre risk att dö, och 4 procent lägre risk att behöva läggas in igen inom den närmaste månaden.

Om man dessutom tittar närmare på patienternas kön så framgår ytterligare en intressant aspekt: allra tydligast är effekten för kvinnliga patienter. En kanadensisk studie slog fast att män som opererats av en kvinnlig kirurg löpte 13 procent lägre risk att dö. För kvinnor var siffran 25 procent.

Även i Sverige – ett av världens absolut mest jämställda länder – är mönstret detsamma, det framgår gång på gång.

Häromåret kom exempelvis en studie av gallblåseoperationer från Karolinska institutet som visar att de kvinnliga kirurgerna utmärkte sig genom att de var långsammare, mer sällan behövde byta från titthålsoperation till öppen kirurgi, att deras patienter fick färre komplikationer samt hade kortare sjukhusvistelse (The Guardian 30/8 -23).

Ny forskning tyder på att de dessutom är vänligare och mer sociala (Dagens Medicin 19/8).

Det är inte utan att man börjar skönja vissa samband.

The Economist refererar tidigare forskning som visar att de kvinnliga läkarna tillbringar mer tid med patienterna, arbetar mer förebyggande och håller sig till de kliniska riktlinjerna i högre utsträckning än sina manliga kollegor.

Det spekuleras också kring möjliga samband med tidigare rön som visar att kvinnliga patienter upplever att kommunikationen är sämre med manliga läkare, och att de inte får lika bra gehör.

Kvinnliga läkare är alltså inte bara noggrannare, och mer ödmjuka inför sin egen förmåga, utan också mer empatiska och lyhörda inför patienterna. Det vill säga: De har mer av de egenskaper som traditionellt anses feminina.SVERIGE

Alexandra Charles: Kvinnors hälsa och vård är fortfarande eftersatt.


Att läkemedelsstudierna till stor del fortfarande utförs på män är en annan hjärtefråga.

– Naturligtvis ska även kvinnor vara med i studier och i behandlingsriktlinjer. Kvinnors och mäns kroppar är olika. Man kan inte göra studierna på män och sedan anta att resultaten även gäller för kvinnor, säger Alexandra Charles.

Det har blivit bättre, men 25 år efter grundandet behövs 1,6miljonerklubben kanske mer än någonsin.




Hälsning C ❤️❤️

Kommentarer

Populära inlägg