Minisemester del 2


Hej alla bloggare........
här kommer dag 2 på makens och min minisemester.

Besök nr 1
underbart vackra Läckö Slott blev morgonens första "titt in". De la Gardies magnifika barockslott placerat på en klippa i Vänern ute på Kollandsö. Runt Lidköping finns en otrolig kulturbygd hela Kinnekulle vimlar av besöksvärda platser.

Besök nr 2
denna dag blev det Råbäck Slott och Hällekis Slott, så vackra och vilka fina slottsparker. Mycket minne för min man som firat sina barndoms somrar här.

Besök nr 3 blev Sigrid Storråda.
Sigrid Storråda är byggt som en kopia efter Gokstadskeppet. Gokstadskeppet hittades 1880 i en gravhög på gården Gokstad i Vestfold i Norge. Det var i väldigt bra skick och finns att beskåda i Vikingaskeppshuset på Bygdøy utanför Oslo. Sigrid Storråda är 24 meter långt, 5,3 meter som bredast och väger 17 ton. Det är byggt i ek, nitat med järnnitar och utrustat med 16 par åror av gran.
Varje roddare sitter på en kista gjord i furu. Skeppets 11 meter höga mast är av furu och kan fällas akterut. Den ryms då i skeppet. Skeppets 12 meter långa rån är av gran och seglets yta är 104 kvadratmeter. Det ståtliga drakhuvudet i alträ (från kinnekulle)är formgivet och hugget av skulptör Martin Hansson i Husaby.

Besök nr 4
Spikens fiskeläge på Kollandsö är en av Europas största insjöfiskehamnar och har månghundraåriga anor. Här köpte vi nyrökt sik (gösen var slut.)

Bloggerskan på slottsbesök, Läckö Slott.





Så här på sensommaren är det en perfekt tid för studiebesök, lugnt och skönt.



Vackra Råbäck Slott på Kinnekulle vid Vänerns strand. Härifrån kommer min makes mamma, här vistades han varje sommar, hans mormor och morfar bodde i den vänstra flygeln. Morfadern förvaltade Råbäck Slott och Hällekis Slott.
På den tiden ägdes slotten av familjen Klingspor, idag har dom bara Hällekis Slott kvar i sin ägo.


Hällekis vackra Slott.

 
Vikingaskepp, läs ovan.

 
Tänk vad man hinner på ett par dagar. jag återkommer med alla kyrkor vi har varit i, dom är många!!!! KRAM C
 
 


Kommentarer

Carro sa…
Ni hade två härliga dagar!! Kul att se!
Chris sa…
Underbar liten tur. Ha en kul fiskehelg/KRAM
Anonym sa…
Åhh vi har gjort nästan samma minisemester för några år sedan. Västergötland är fantastiskt./ Åse

Populära inlägg