Njut av blodapelsiner, NU.

 Hej!

Nu är det blodapelsintid.

Dom är så goda, äter varje dag nu under säsong.

Men inte som juice, det vore synd att inte äta

fruktköttet och att gå miste om massor av bra fibrer.

Blodapelsin innehåller mer antioxidanter än vanlig apelsin. 

Har Ni hört något så galet att folk i Sverige inte gillar ordet blodapelsin

så man ska döpa om apelsinen till röd apelsin.

Jag fattar INGENTING!

Svenskarna anser att ordet blod är äckligt.

Ju kallare nätterna är på Sicilien, desto rödare blir blodapelsinerna. Det är de stora temperaturskillnaderna som gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin. Ämnet skyddar mot kylan och ger också den vackra röda färgen som gett uphov till fruktens namn

Blodapelsin

Apelsin betyder ”äpple från Kina” och blodapelsinen har förstås fått sitt prefix från det rödfärgade fruktköttets färg som kommer sig av antocyanin, ett ämne som återfinns i exempelvis rosor och i höstlövens röda färg. Blodapelsinen har sina rötter i södra Italien och odlas idag främst på Sicilien. De vanligaste sorterna heter Moro, Tarocco och Sanguinello. Blodapelsinen är liksom apelsinen mycket rik på C-vitamin, i synnerhet om den äts otillredd.

Såg just detta på Gokväll på TV 1.

Alla tyckte det var jättegott, så det måste vi prova.

Pressa och blanda i en flaska, serveras med is och tonic.

  • ca 10 st
    blodapelsiner
  • 2 msk
    flytande honung
  • 1 st
    vaniljstång, fröna
  • tonic
  • is


Härliga minnen från Sicilien.
Vad kan vara mer spännande än ett bröllop på Sicilien.
Min väninna Marianne, bruden Antonella och bloggerskan.

Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg