Hur har Ni det med Ert magnesium?

Hej på Er denna regniga fredagskväll!

Jag bara undrar hur Ni har det med Ert magnesium.

Jag följer forskningen kring behovet av magnesium med intresse.

Denna artikel läste jag i svenska Epoch Times,

Epoch Times är Sveriges nya satsning inom nationell och internationell 

nyhetsjournalistik i pappersformat.

Läs och begrunda.


Hemma.

Magnesium är nyckeln till att bekämpa stress, och är förmodligen det viktigaste mineralet i kroppen. Enligt Norman Shealy, en amerikansk neurokirurg och pionjär inom smärtmedicin, är ”Varje känd sjukdom kopplad till magnesiumbrist, och det är det saknade botemedlet för många sjukdomar.”

Jag rekommenderar ingen sorts magnesium.
Detta är bara ett exempel på magnesium.
Jag rekommenderar heller inte att Ni ska äta magnesium.
Jag bara följer den viktiga forskningen runt Magnesium.
Valen gör Ni själva efter Era behov.
Det är bara att läsa på1


Magnesium hjälper inte enbart till att reglera kalcium, kalium och natrium, det är dessutom nödvändigt för den cellulära hälsan, och är en avgörande komponent i över 300 biokemiska funktioner i kroppen. Tyvärr känner de flesta inte till det här, och miljontals människor har magnesiumbrist utan att ens veta om det. Orsaker till magnesiumbrist. Tidigare har man trott att magnesiumbrist är relativt ovanligt, men det är betydligt vanligare än vad de flesta läkare vet.

Här är orsakerna:

– Utarmningen av våra jordar, genetiskt modifierade organismer (GMO), och kemikalierna i maten har lett till en katastrofal soppa. När mineraler förstörs eller försvinner och inte längre finns kvar i jorden, minskar också andelen magnesium i maten.

– Matsmältningssjukdomar som till exempel läckande tarm, kan leda till en oförmåga att ta upp mineraler, inkluderat magnesium. Idag finns hundratals miljoner människor som inte kan ta upp näringsämnena i maten. Dessutom tenderar vår upptagningsförmåga att försämras när vi blir äldre, så sannolikheten för att vi har brister ökar generellt.

– Kroniska sjukdomar och medicinanvändning är vanligare än någonsin. De flesta kroniska sjukdomar är kopplade till magnesiumbrist och en oförmåga att ta upp mineraler. Mediciner skadar tarmen som har till uppgift att ta upp magnesium från maten.

Behöver vi oroa oss för magnesiumbrist?

Det beror helt på vilka riskfaktorer och symtom du har (se nedan). Men ungefär 80 procent av befolkningen har låga magnesiumnivåer, så visst finns det en risk för att du har en brist.

Notera: Endast en procent av kroppens magnesium finns i blodet, så man kan ha en brist trots att det inte syns i ett vanligt blodprov.

Nio tecken och symtom på magnesiumbrist

Många människor har magnesiumbrist utan att veta om det. Här är några viktiga varningsignaler att vara uppmärksam på, vilka kan tyda på att man har en brist: 

1. Benkramper

70 procent av de vuxna och 7 procent av barnen  upplever regelbundna benkramper. Och benkramper kan vara mer än bara obehagliga – de kan vara fullkomligt outhärdliga! Forskarna har upptäckt att orsaken ofta är magnesiumbrist, på grund av dess roll för neuromuskulära signaler och muskelsammandragningar.

Allt fler inom hälsovården ordinerar magnesiumtillskott för att hjälpa sina patienter. Symtom på ”restless leg” är ett annat varningstecken för magnesiumbrist. För att få bukt med såväl benkramper som ”restless leg”  kan man öka intaget av både magnesium och kalium.

2. Sömnstörningar

Magnesiumbrist leder ofta till sömnstörningar såsom oro, hyperaktivitet och rastlöshet. Man tror att detta beror på att magnesium är avgörande för GABA-funktionen, en hämmande signalsubstans som påverkar hjärnan lugnande och främjar avslappning.

Den bästa tiden på dagen att ta magnesiumtillskott (ca 400 mg) är på kvällen före läggdags, eller till middagen. Dessutom är det bra att äta magnesiumrik mat till middagen, som till exempel den näringsspäckade spenaten.

3. Muskelsmärta/Fibromyalgi

En studie som publicerades i ”Magnesium Research” undersökte vilken roll magnesium spelar vid fibromyalgi-symptom, och det visade sig att ett ökat magnesiumintag minskade smärta och ömhet samt förbättrade immunmarkörerna i blodet.

4. Oro

Eftersom magnesiumbrist kan påverka det centrala nervsystemet, mer specifikt GABA-cykeln i kroppen, kan man uppleva biverkningar såsom irritabilitet och nervositet. Om bristen ökar, orsakar den höga orosnivåer, och i allvarliga fall depression och hallucinationer.

5. Högt blodtryck

Magnesium samarbetar med kalcium för att reglera blodtrycket och skydda hjärtat. Så när man har magnesiumbrist, är även kalciumnivåerna ofta låga och man tenderar att ha högt blodtryck.

6. Typ 2-diabetes

En av de fyra främsta orsakerna till magnesiumbrist är typ 2-diabetes, men det är också ett vanligt symtom. Brittiska forskare upptäckte till exempel att bland de 1 452 vuxna som de undersökte, var låga magnesiumnivåer 10 gånger vanligare hos nya diabetiker, och 8,6 gånger vanligare hos kända diabetiker.

7. Utmattning

Låg energi, svaghet och trötthet är vanliga symptom på magnesiumbrist. De flesta patienter med kroniskt utmattningssyndrom har också magnesiumbrist.

8. Migrän

Magnesiumbrist har kopplats till migrän på grund av dess betydelse för att balansera kroppens signalsubstanser. Dubbelblinda placebokontrollerade studier har visat att ett dagligt intag av 360-600 mg magnesium minskade förekomsten av migrän med upp till 42 procent.

9. Benskörhet
Hälsoinstitutet [i USA] uppger att ”den genomsnittliga människokroppen innehåller cirka 25 gram magnesium och att ungefär hälften av det finns i skelettet.” Detta är viktigt att förstå, särskilt för äldre, som är i farozonen för benskörhet.

Lyckligtvis finns det hopp! En studie publicerad i ”Biology Trace Element Research” visade att tillskott av magnesium saktade ner utvecklingen av benskörhet ”signifikant” efter bara 30 dagar. Förutom att ta magnesiumtillskott bör man också se till att få i sig mer vitamin D3 och K2, vilket naturligt ökar bentätheten.

De bästa magnesiumtillskotten
Vissa experter menar att labratorietillverkade piller inte är lika effektiva som den näring som kommer direkt från hälsokost. Om man tror att man har en allvarlig magnesiumbrist och snabbt vill förbättra sina nivåer, så kan man ta ett naturligt tillskott.

Jag rekommenderar att ta ett av följande magnesiumtillskott:

1. Magnesium Kelat
Är en form av magnesium som binds till flera aminosyror och är i samma tillstånd som maten vi äter, och som är mycket lättupptagligt för kroppen.

2. Magnesiumcitrat
Är magnesium med citronsyra, som har laxerande egenskaper, och som ofta tas vid förstoppning.

3. Magnesiumglycinat
Är en kelaterad form av magnesium som brukar ge höga absorptions- och biotillgängliga nivåer, och anses vanligtvis vara idealisk för dem som försöker korrigera en brist.

4. Magnesiumtreonat 
Är en nyare form av magnesiumtillskott som är på frammarsch, och som verkar lovande, främst på grund av dess överlägsna förmåga att tränga in i mitokondriemembranet. Kan vara det bästa magnesiumtillskottet på marknaden.

5. Magnesiumkloridolja
Den här typen av magnesium är i oljeform. Den kan passera genom huden och in i kroppen. För dem som har matsmältningsproblem som malabsorption är detta den bästa formen av magnesium att ta.

Magnesium – bieffekter
En liten påminnelse: 20 procent av de som tar ett magnesiumtillskott på 600 milligram eller mer per dag kan få diarré.

Min rekommendation är att hålla sig runt 300-400 mg per dag, och rådfråga en naturläkare om du upplever några problem i mag-tarmkanalen. 

Dr. Josh Axe är läkare i naturmedicin, näringsfysiolog och författare med passion för att hjälpa människor att bli friska med hjälp av mat som medicin. Han har skrivit böckerna ”Eat Dirt" och "Gut Repair Cookbook”, och han driver en av världens största naturhälsovetenskapliga webbplatser på DrAxe.com.

Go´kväll C

Kommentarer

Populära inlägg