E330, citronsyra är INTE citron.



Fat inköpt på en kinaresa.
Citron ekologisk.

Hej! 

Detta är en fasa för en som mej att läsa, en som 

ÄLSKAR citron.

Hur kunde det bli så här, att det får fortgå.

Trodde Ni att citronsyra var tillverkat av citron så trodde

Ni fel.

Så bra att Äkta Vara upplyser oss.

Varje dag njuter jag av pressad citron.

Citroner som jag själv väljer ut.

Ekologiska och goda.

Jag gillar syra.

E330, citronsyra, är en av livsmedelsindustrins mest använda tillsatser. Men trodde du att ämnet, med det oskyldigt klingande namnet, var tillverkat av citroner, så trodde du troligen fel.

Medlet, som har en antioxidativ, konserverande men framförallt surhetsreglerande effekt i allt från krossade tomater till läsk, är idag i själva verket en rent bioteknisk produkt.

Tips: Hitta produkter utan citronsyra här >>

Råvaran till citronsyra är sällan längre citroner eller annan frukt (i vilken den förekommer naturligt). Istället är den någon form av sockerhaltig lösning, inte sällan framställd av den billiga och i dagens livsmedel frekvent använda majsen. Till denna lösning sätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de "äter" av sockret producerar bland annat citronsyra.

Nästa steg i processen är att filtrera bort själva möglet. För att sedan utvinna just citronsyran ur lösningen tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut.

Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra. Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater.

Produktionen av citronsyra sker i stora fabriker, varav många ligger i Kina. Enligt statistik från 2007 tillverkades ungefär 1,6 miljoner ton citronsyra i världen, varav ungefär 70 procent användes till livsmedel.

En del personer uppger sig få allergiska reaktioner eller överkänslighetsreaktioner av tillsatsen citronsyra, vilket skulle kunna ha att göra med eventuella rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i tillsatsen. Vi känner dock inte till någon forskning som stödjer detta och EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA menar att biotekniskt framställd citronsyra är säker, bland annat eftersom den endast får framställs av icke-toxinproducerande stammar av svartmögel.

Ivar Nilsson

Lär dig mer om tillsatser i Äkta varas E-nummerguide >>

Vill du undvika citronsyra och andra tillsatser i maten? Köp Ä-märkt!

Är citronsyra det som du tror? Kolla här: https://www.aktavara.org/nyheter/1483/den-citronfria-citronsyran

Det här är en av våra mest lästa artiklar på hemsidan, så den förtjänar en liten repris.

Tycker du att det är viktigt att kunna välja tillsatsfritt? BLI MEDLEM ELLER STÖTTA ÄKTA VARA MED EN GÅVA: https://www.aktavara.org/supporter 💚

Utan ditt stöd finns det fler tillsatser och mindre äkta varor

Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg