Jordgubbsmoussetårta

Hej! Vilket trist väder? Baka kanske?
Midsommar med kaffe serverat i i ryska koppar, läcker jordgubbstårta och fina ängsblommor.
Här kommer receptet på denna härliga sommartårta som jag blev bjuden på på midsommar!
Dottern Carro gillar att baka sådana här goda grejer!
Tips! Gör bara moussen och servera den i vackra glas med skivade jordgubbar på, gärna marinerade i något gott!

 
JORDGUBBSMOUSSETÅRTA

Tårtan räcker till ca 12 personer

Botten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna. Passa på att ta av ytterkanten på formen och diska den så det inte blir ströbröd på fyllningen. Sätt sedan tillbaka den run kakan.

 Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.

Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp (gärna över natten).
Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.
 
TIPS! Du kan göra vilken botten Du vill till denna tårta, kanske mandelmasse-, sockerkaks- eller nöt botten.
"Typisk bloggfotografering" ha,ha!
 
MUMS!
Lycka till.
KRAM C

Kommentarer

Populära inlägg