Kolla in en bra eko-app. Att göra Ghee-klarnat smör.

Hej!

Jag Gillar SMÖR. 

Jag ogillar margarin.

Tänk på att naturliga fetter är livsviktiga för barn.

Jag gillar olivolja och rapsolja men denna gång handlar det om smör!


FAKTA: Nyttiga smöret!

Smör är en fjädedel omättade fetter och är en riklig källa för de fettlösliga vitaminerna A, D och E samt betakaroten, vilka behövs för bland annat syn, hud, slemhinnor, skelett, normala hjärtslag och ett balanserat psyke. Smörets goda smak kommer från gräddens syrning och mjölkfettet, som består av hundratals fettsyror. Smörsyran är särskilt nyttig; den ger näring åt tarmslemhinnans celler och har virus- och cancerskyddande egenskaper. Alltså har smör en rad hälsofrämjande egenskaper – och är speciellt nyttig för växande barn.

OBS! Gräsätande boskap innehåller de nyttiga och essentiella fleromättade omega-3-fettsyrorna, och en bra balans på omega-6/3-kvoten, till skillnad från djuren som föds upp på spannmål och majs. Tack och lov är Sverige bra på att det är lag på att mjölkkorna ska gå ute och beta på sommarhalvåret.

https://ekoappen.se/ den här appen MÅSTE Du kolla in på.

Här finns massor av information för den intresserade.


Ghee – klarnat smör – är mycket nyttigt! Det är enkel att göra det tar knappt en halvtimme: man kokar bort vattnet och en del proteiner skummas bort och andra fastnar i grytans botten.

Syftet är att bli av med komjölksproteinerna, där proteinet kasein utgör 80%. Dess funktion är att ge kalvarna starka klövar och horn, men många tål inte kasein. Smör är mycket nyttigt, men ghee kan vara ännu nyttigare. Den innehåller rikligt med fettlösliga vitaminer och karoten samt många olika nyttiga fettsyror.

Så här gör Du:

 1. Koka/sjud 2 paket riktigt smör (à 500 g) i en tjockbottnad kastrull/gjutjärnsgryta i ca 25-30 minuter på svag värme. Det kan bubbla pyttelite och låt det koka utan lock så att vattnet kan dunsta. Skumma gärna av det vita som samlas överst.

2. Gheet är färdigt när det börjar lukta lite kola plus när det har börjat separera med vita ansamlingar av slaggprodukter och genomskinlig vätska (ghee).

3. Låt det sedan svalna något (då sjunker det mesta av det vita till botten och du slipper sila) och häll sedan försiktigt av den genomskinliga vätskan till glasburkar som har tättslutande lock.

4. Du ser bottensatsen som blir kvar i nedre bilden till vänster. Skrapa ur det med en sked och släng i soporna – INTE i vasken. Fettet stelnar och samman med det hårda “gruset” kan det sätta igen rören.

Förvara gärna ena burken framme, den du använder och den andra i kylskåp. När det stelnar blir den klara gula oljan ogenomskinlig. Använd alltid en ren och torr sked i gheet så håller det länge.

    Lycka till.
    Hälsning C. 🍀

Kommentarer

Populära inlägg