Viktigt om Salt. Inte NaCI đŸ„¶

Hej!

Nu rensar jag i kryddlÄdan.

Jag tar bort en del saltburkar.

Jag vÀljer att anvÀnda Keltiskt havssalt eller Himalaya havssalt men det gÀller att

lĂ€sa pĂ„ etiketten det finns mĂ„nga skrĂ€psorter med bara NaCI i.

I örtsalter Àr det ofta mindre NaCI.

Vi behöver ta bort Ă€r rent natriumklorid (99% NaCl),  slĂ€ng allt vanligt salt med klumpförebyggande medel i för det Ă€r ohĂ€lsosamt dĂ„ det ger bara NaCl och inga övriga salter och mineraler som finns naturligt i havssalt. 

Bordssalt innehĂ„ller klumpförebyggande medel: E 535 Natriumferrocyanid, E 536 Kaliumferrocyanid, E 538 Kalciumferrocyanid – alltsĂ„ cyanider, de Ă€r giftiga Ă€mnen! 

Salta istĂ€llet med havssalt för det innehĂ„ller massor av nĂ€ringsrika mineraler som kroppen behöver 

ca 60-80 mineraler och Àven lite jod i detta salt.

En annan fördel med att anvÀnda oraffinerat havssalt, utöver den nÀringsmÀssiga anledningen Àr att det smakar mer. Det betyder att du inte behöver anvÀnda lika mycket salt nÀr du lagar mat sÄ saltet varar lÀngre.

Himalaya havssaltet Àr lite rosa.
Det Keltiska havssaltet kan vara lite grÄtonade.

MĂ„nga rekommenderar det keltiska saltet.

UngefĂ€r fyra femtedelar (80 %) av allt salt vi fĂ„r i oss Ă€r dolt i de fĂ€rdiga livsmedlen vi köper hem. 

Tips frÄn doktorn:

Minska saltet” basuneras ut med jĂ€mna mellanrum – stĂ€mmer det verkligen? Ja, definitivt vanligt bordssalt (NaCl) som finns mycket i industrimaten. Men hjĂ€rtlĂ€kare varnar för att mĂ„nga tyvĂ€rr har saltbrist idag, och förordar att vi Ă€ter mineralrikt havssalt. Det Ă€r viktigt dĂ€rför att havssalt skyddar mot en massa saker som insulinresistens, hungerkĂ€nslor, typ 2-diabetes och hjĂ€rtsjukdom. Visste du att saltbrist i kroppen ger sötsug? Vi behöver det 70-tal mineraler och spĂ„rĂ€mnen som finns i havssalt.  De aktiverar enzymer till matsmĂ€ltning och behövs för nervernas aktivitet och för att tillverka saltsyra i magsĂ€cken.  SĂ„ rĂ€tt salt – havssalt –Ă€r nyttigt!  . 

Är det dax att kolla in Ditt saltförrĂ„d?

HĂ€lsning C

Kommentarer

PopulÀra inlÀgg