Visingsö. Mullbärsträd.

Hej!

En varm höstdag visade vi ett par släktingar Visingsö.

Det var deras första besök här.

Vi åkte längst upp på öns norra udde.

Här finns golfbana, flygplats, hästgårdar, sandstränder, skyddade

fågelområden.

Vi åt lunch på Visingsö Hotell & Konferans.

Här ligger Visingsös otroligt vackra bibliotek.

En stor samling mycket speciella träd kan man oxå se.

Därefter blev den södra delen av ön.

I Stigby finns dom gamla Mullbärsträden kvar, vilken spännande historia.

Dom gamla Mullbärsträden.


Silke har länge varit adelns givna val av textil och det har gjorts flera försök med att odla mullbärsträd för en inhemsk silkesproduktion. De första större planteringarna skedde på 1700-talet, bland annat anlades en odling vid Drottningholms slott men också så långt norrut som i Skellefteå. 

På Visingsö planterades de första mullbärsträden 1840 på hovjägmästare af Ströms initiativ och 1858 anlades planteringen vid Stigby. Även om ett år var mycket lyckat så uteblev framgångarna för odlingen och 1865 lades den ner. Drömmen dog inte med det, 1913 gjordes ett nytt försök och den här gången sköttes odlingen fram till 1918. Ett sista försök inleddes på 1960-talet när domänverket gav skogsvaktaren Lasse Wetter i uppdrag att förnya planteringen vid Stigby.
 
Idag står mullbärsträden på Visingsö som en symbol för adelns förlorade dröm om en svensk silkesproduktion, och är ett givet besök för den som är nyfiken på öns mer obskyra sevärdheter.


Det finns 68 arter av mullbärsträd, men det är det vita mullbärsträdet som ger det finaste silket.

Mullbärsfjärilen lägger 400-500 ägg, som är i storlek som ett knappnålshuvud. När den 2 mm långa och håriga larven kommer ur ägget, måste den inom ett dygn få mullbärsblad för att överleva. Den genomgår sedan flera larvstadier där den byter både skinn och skiftar färg. När den uppnår det femte larvstadiet är den ungefär 4 cm och det har gått 20-25 dagar. 

Då är det dags att spinna en kokong, men först måste larven hitta ett ställe där kokongen kan fästas. Sedan tar spinningen några dagar. Larven förpuppar sig i kokongen och efter ett par veckor är den förvandlad till en fjäril. De parar sig genast och det kan ta flera dagar. Därefter dör hannen. Honan lägger sina ägg och sedan dör även hon. 

När man ska göra silke tar man kokongen så fort den är färdig och genom olika bearbetningar får man silkestrådar. Ur en kokong kan man få fram 1 000 m silkestråd. 


Foto Jörgen Elm.
Mullbär.

Älsk på detta bibliotek.
Skulle kunna bo i ett sådant här hus.
Visingsö vackra bibliotek 👌👌

Det vackra biblioteket påVisingsö.

På södra udde hittar man borgen i Näs, en ruin.

En härlig höstdag på Visingsö med släktingar.
Tänk så mycket spännande det finns att göra!

Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg